Recai Bilgiç | SAĞDA BIÇAK, SOLDA ÇATAL: SOFRA DÜZENİ | Güney Gazetesi Mersin
Recai Bilgiç

SAĞDA BIÇAK, SOLDA ÇATAL: SOFRA DÜZENİ


Gerçekten muhteşem bir yemek ister geç sabah kahvaltısı ister daha resmi bir akşam yemeği olsun duruma uygun güzel bir sofra düzeni gerektirir.

Bir sofrayı nasıl kurduğunuz, akşamın anlamını belirler ve misafirleriniz için mükemmel bir etkinlik yaratmak için gösterilen çabaların derinliğini itiraf eder. Bir akşam yemeği partisini mükemmel olmasını sağlamak için gösterilen özen her konuğu onurlandırır.

Masa örtüsü, konukların sizinle sohbet etmedikleri zamanlarda bakacakları şeydir. Bu nedenle yemek masanız için adından söz ettiren bir masa örtüsü olması önemlidir.

Misafirlerinizin masada rahat etmelerini istiyorsunuz ve onları rahat ettirmenin bir parçası da onlara yeterince yer vermek. Her bir yer ayarının merkezi ile bir sonraki arasında yaklaşık kırk beş santim boşluk bırakmak önemlidir, böylece konuklarınızın her biri yeterli miktarda dirsek mesafesine sahip olur.

Ana yemek tabağı yer ayarının merkezi olduğundan, mesafeyi ölçmek için tabağın konumunu merkez işaretçisi olarak kullanın ve masanın kenarından yaklaşık iki santim uzakta durmalıdır.

Çatallar sola, dıştan başlayarak kullanılacakları sırayla yerleştirilir. Parmak izinden kaçınmak için her gereç belden tutulmalıdır. Yemek bıçağı, tabağın sağ tarafına, tabaktan iki santim uzağa yerleştirilmeli ve bıçak tabağa bakmalıdır. Ancak ana yemek biftek bıçağı gerektiriyorsa yemek bıçağı yerine kullanılabilir. Çorba kaşığı dış bıçağın en sağına yerleştirilmelidir.

Tatlı kaşığı (veya bıçağı), kulp sağa bakacak şekilde yatay olarak yemek tabağının üzerindeki masaya konur. Tatlı çatalı, tatlı kaşığının altına sapı sola bakacak şekilde konulmalıdır.

Masayı doğru şekilde kurmanız gereken tek yer çatal bıçak takımıdır. Böylece misafirleriniz hangi Çatal bıçak hangi yemek için kullanıldığını bilirler.

Tuzu biberden daha fazla kişi kullandığından, tuz sağ tarafa yerleştirilmeli ve en sık kullanılan ele yakın konumlandırılmalıdır.

Su kadehleri, konuğunuzun eline en yakın, yemek bıçağının ucunun hafif sağ tarafa yaklaşık üç santim yukarısına, katlanmış peçeteyi çatalın üç santim soluna yerleştirilmelidir.

En önemlisi, kokulu mumları asla yemek odasında veya yemek masasında kullanmamalısınız. Yemeğin aromasına müdahale ederler.

Yemek masasındaki çiçeklerle ilgili de kurallar vardır. Konuşma kolaylığı için konuğunuzun masanın karşısındaki kişiyi görebilmesi için yeterince alçak olmalıdırlar. Ayrıca, yemeğin aromasını etkilememesi için çok kokulu olmamalıdırlar.

Unutmayın ki bir akşam yemeği partisi bir cenaze değildir ve ev sahibi sizi yemeğe çok ihtiyacınız olduğunu düşündüğü için davet etmemiştir. Eğlenmek için oradasınız.

Her seçimin geçmişini öğrendikçe ortamın her yönü daha fazla anlam ifade edecek ve buher durumda harika bir sohbet başlatıcı olacaktır.



ARŞİV YAZILAR