Recai Bilgiç | Restorandaki Gizli Çatal Bıçak Kodları | Güney Gazetesi Mersin
Recai Bilgiç

Restorandaki Gizli Çatal Bıçak Kodları


 

 

Yemek yerken daha uzun molalar vermeyi sevenlerdenseniz, restorandaki masa sohbetleriniz genellikle garson tarafından bölünebilir, çünkü onlar için yemeğe devam edip edemeyeceğiniz veya boşaltılıp kaldırılamayacağı net değildir.

Bu tür senaryolar için çatal-bıçak dili denilen, misafirlerin masadaki sohbeti kesintiye uğratmadan bıçağı ve çatalı belirli bir şekilde konumlandırarak garsonlarla iletişim kurabilecekleri geliştirilmiştir.

Bu dil de uluslararasıdır ve bu nedenle diğer birçok ülkede de anlaşılır, bu nedenle anlamlar ülkeye bağlı olarak fazla değişmez.

Çatal bıçak görgü kuralları, resmi yemek servisinde kullanılan sözsüz bir iletişim yöntemidir. Misafir, ihtiyaçlarını garsona bildirmek için sofra takımlarını yemek tabağına belirli bir konumda yerleştirir. Çatal bıçak görgü kurallarını anlamanın faydası, garsonun masanın sohbetini bölmeden misafirin ihtiyaçlarını karşılayabilmesidir.

Çatal bıçak dili

Bir Sonraki Yemeğe getirebilirsin: Misafirin tabağını bitirdiğini ve bir sonraki yemeğe hazır olduğunu belirtmek için bıçak ve çatal haç şeklinde tabağa yerleştirilir. Tabakları toplamadan önce tüm misafirlerin yemeklerini bitirmelerini beklemek kural gereğidir.

Devam ediyorum: Bir misafirin masadan kalkması gerekiyorsa ancak tabağının kaldırılmasını istemiyorsa, mola verdiklerini belirtmek için sofra takımlarını kullanabilirler. Bu durumda bıçak ve çatal ters V şeklinde tabağın üzerine yerleştirilir.

Yemek Mükemmeldi: Bir misafir yemeğe olan takdirini göstermek isterse, bıçağını ve çatalını bıçak ve dişler sağa bakacak şekilde yatay konumda tabağın üzerine yerleştirecektir.

Yemek Bitti: Yemeğin bittiğini belirtmek için misafir, bıçak ve çatalı yan yana dikey konumda tabağının üzerine yerleştirir.

Yemek Beklentimi Karşılamadı: Misafirler yemeklerinden memnun kalmazlarsa bıçak ve çatalı ters V şeklinde bıçak çatalın dişlerinin içine gelecek şekilde yerleştireceklerdir.

Restoranlarda sözlü olmayan ipuçlarından hoşlanırlar. Çatal bıçak dili ile Garson yazılan gizli kodu eğitimliyse okur.

Bir dahaki sefere bir restorana veya akşam yemeğine gittiğinizde, bu ipuçlarını izleyerek ailenizi, arkadaşlarınızı ve iş arkadaşlarınızı şaşırtın.



ARŞİV YAZILAR