Naci Sapan | CHP’nin yerel seçim sınavı | Güney Gazetesi Mersin
Naci Sapan

CHP’nin yerel seçim sınavı


Bütün seçim öncesi dönemlerde olduğu gibi, bu dönemde bütün tartışmalar, yorumlar Cumhuriyet Halk Partisi cephesi ile ilgili. Sadece dışarıdan değil, asıl büyük tartışma ve eleştiriler parti içinden oluyor.

Evet, bu anlamda CHP, yine bir seçim öncesi seçim sınavına tabi tutuluyor.

‘Kaybeder’ diyenler var, ‘kazanılır’ diyenler de…

Seçim bu, kazanma ihtimali olduğu gibi, kaybetme ihtimali de her zaman söz konusudur.

Bu ikisi arasında tereddüt her zaman kaybettirir.

Cesaretli kararlar almak önemlidir.

Açıklanan Belediye Başkan adaylarının bir kısmı için, ‘Tanınmıyor, kazanamaz’ yorumu yapılıyor.

Peki, ne yapmak lazım?

Birileri aday gösterilecek, gösterilen adaylara elbette birileri karşı çıkacak, beğenmeyecek, ‘o değil de bu olsaydı daha iyi olurdu diyenler’ olacak. Genelde de böyle oluyor zaten. Bazen hiç tanımadığımız, bilmediğimiz birileri aday oluyor, negatif bakış açımız göreve başladıktan sonra değişiyor, pozitife dönüşüyor. Çalışmaları ile gönüllerde taht kuruyor, ‘İyi ki de bu olmuş’ diyebiliyoruz.

Önemli olan, çok tanınan, bilinen birilerinin aday olması değil, önemli olan seçilenlerin, adaylaştırılanların namuslu, liyakatli, para-pul işinden uzak olmasıdır. Türkiye'nin de CHP’nin de önceliği budur. Bu kadar kirlenmişlik içinde en fazla da Cumhuriyet Halk Partisinin liyakatli, paraya bulaşmamış, hırsızlıkla işi olmayan kadrolara ihtiyacı var. Bu özelliklere sahip insanlar seçildikten sonra, gerisi çok kolaydır.

Örnek; Tunceli’nin Komünist Başkanı.

Ovacık’ta aday olmadan, başkan seçilmeden önce kim tanıyor, kim biliyordu?

Ama şimdi bütün Türkiye, hatta dünya tanıyor Komünist başkanı.

*

Neyse bunlar bir yana, asıl mesele seçime yoğunlaşmak.

Adaylar belirlendi, şimdi bu adaylara kazandırma zamanı.

Ben, kişisel olarak CHP'nin bu seçimde belediye başkanlık sayısını artıracağını düşünüyorum. Bazı eksiklikler olabilir, ancak alışılmışın dışında bazı isimlerin adaylaştırılması kazandıracak diye düşünüyorum. Bazı bölgelerde, il, ilçelerde bütün karşı çıkışlara rağmen aday gösterilenler oldu, hatta en sağlam yerlerde oy oranını düşüren başkanlar da var, onlar yine adaylaştırıldı.

Bunlara hep birlikte kızabiliriz, kızgın olmakta haklılık payı da var.

Ancak, şimdi kaybetmek değil, kazanmak zamanı.

Seçim sınavı sadece parti için geçerli değil, CHP tabanının, tarafsız insanların, Cumhuriyete, demokrasiye inancı olanların da sınavı.

 



ARŞİV YAZILAR