İrem Yıldız | HER YÖNÜYLE ÇEMEN OTU | Güney Gazetesi Mersin
İrem Yıldız

HER YÖNÜYLE ÇEMEN OTU


Çemen otu (Trigonella foenum-graecum), yaklaşık 60-90 cm boyunda bir bitkidir. Yeşil yaprakları, küçük beyaz çiçekleri ve küçük, altın-kahverengi tohumları vardır. Çemen otu binlerce yıldır alternatif tıpta ve Çin tıbbında cilt rahatsızlıklarını ve diğer birçok hastalığı tedavi etmek için kullanılmıştır. Aynı zamanda yaygın olarak kullanılan bir baharat ve koyulaştırıcı maddedir; sabun ve şampuan gibi birçok üründe de bulunabilir. Çemen otu tohumları ve tozu, besin profili ve hafif tatlı tadı nedeniyle birçok Hint yemeğinde de kullanılmaktadır.

BESLEYİCİ: Bir çorba kaşığı (11 gr) çemen otu tohumu 35 kaloridir. 3 gr lif, 3 gr protein, 6 gr karbonhidrat ve 1 gr yağ içerir. Günlük alınması gereken demir miktarının %21’ini karşılar.

ANNE SÜTÜNÜ ARTIRIR: Anne sütü bebeğinizin gelişimi için en iyi besin kaynağıdır. Ancak bazı insanlar yeterli miktarda üretmekte zorluk yaşayabilir. Araştırmalar anne sütünü artırmak için çemen otunun güvenli ve doğal bir alternatif olabileceğini öne sürüyor. Yeni doğum yapmış 78 anne üzerinde yapılan 14 günlük bir çalışma, çemen otu tohumu içeren bitki çayı tüketmenin anne sütü üretimini artırdığını ve bunun da bebeklerin daha fazla kilo almasına yardımcı olduğunu tespit etmiştir.

TESTESTERON SEVİYESİNİ ETKİLER: Erkeklerin çemen otu takviyesi kullanmasının en yaygın nedenlerinden biri testosteronu arttırmaktır. Bazı çalışmalar, libido artışı da dahil olmak üzere faydalı etkileri olduğunu bulmuştur. Bir çalışmada, 8 hafta boyunca günde iki kez 300 miligram çemen otu tüketmenin, direnç antrenmanı ile birleştirildiğinde erkeklerde testosteron seviyelerinde önemli artışlara yol açtığı gözlenmiştir. Ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

KAN ŞEKERİNİN DOSTU: Yapılan bir çalışmada 2 ay boyunca günde iki kez 5 g çemen otu tohumu tozu alan tip 2 diyabetli kişiler, açlık kan şekeri düzeylerinde, karın yağında, vücut kitle indeksinde ve uzun süreli kan şekerinin bir belirteci olan hemoglobin A1c'de azalma yaşadıklarını bildirmişlerdir. Çemen otu tozu veya tohumlarında bulunan yüksek lif içeriği, diyabeti olmayan kişilerde bile kan şekeri kontrolünün destekleyebilmektedir. Bir çalışmada, çöreklerdeki rafine buğday ununun %10'unun çemen otu tozuyla değiştirilmesinin, diyabeti olmayan kişilerde yemek yedikten sonra kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde azalttığı tespit edilmiştir.

MİDE DOSTU: Sık sık mide yanması yaşayan kişilerde yapılan 2 haftalık bir pilot çalışma, çemen otunun mide rahatsızlığı semptomlarını azalttığını tespit etmiştir.

ENFLAMASYONA ETKİSİ: Bu bitki, sıçanlarda ve farelerde anti-inflamatuar etkiler göstermiştir. Bunu insanlarda doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

GÜVENLİK VE YAN ETKİLER: Çemen otu çoğu insan için nispeten güvenli görünmektedir. Çemen otu insanlarda iştah azalmasına yol açabileceğinden yeme bozukluğunuz varsa veya kilo almaya çalışıyorsanız kullanımı size zararlı olacaktır. Kan şekeri üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, eğer diyabet ilacı veya kan şekeri seviyesini düşüren diğer takviyeleri kullanıyorsanız çemen otu dikkatli kullanılmalıdır. Hayvan çalışmaları, çok yüksek dozların DNA hasarı, doğurganlığın azalması, nörolojik problemler ve düşük yapma riskinin artması dahil olmak üzere çok sayıda olumsuz yan etkiye neden olduğunu göstermektedir. Bu yan etkilerin çoğunun insanlarda doğrulanmamış olmasına ve kullanılan dozajların alışılmadık derecede yüksek olmasına rağmen, bazı bilim adamları çemen otu takviyelerinin kullanımı konusunda endişe duymaktadır. Yeni bir takviyeye başlamadan önce her zaman doktorunuza danışmalısınız.



ARŞİV YAZILAR