RAMAZANIN VAZGEÇİLMEZİ HURMA
Hurma ağacı, insanoğlunun yetiştirdiği en eski ağaçlardan biridir. Hurma meyvesi; genotip, çevre, mevsim ve kültürel uygulamalara bağlı olarak doku, şekil, renk ve kimyasal bileşim açısından yüksek çeşitlilik gösteren çekirdekli meyvedir. Hurma aynı zamanda mükemmel bir diyet lifi kaynağıdır ve önemli miktarda mineral, lipit, protein içerir. Çalışmalar, hurmanın serbest radikal temizleyici, antioksidan, genler üzerindeki mutasyonu önleme, anti-mikrobiyal, enfeksiyon karşıtı, mide koruyucu, karaciğer koruyucu, böbrek koruyucu, anti-kanser, ülser önleyici ve immün sistemi uyarıcı aktivitelere sahip olduğunu göstermiştir. Çoğu Müslüman ülkede, oruç ayı olan Ramazan ayında hurma bol miktarda tüketilir. Bunun mide mukozasını mide asidinin zararlı etkisinden korumaya ve peptik ülser gelişimini önlemeye yardımcı olduğuna inanılmaktadır.
LİF ORANI YÜKSEK: 100 gramlık bir porsiyonda yaklaşık 7 gram lif bulunması nedeniyle lif alımınızı artırmanın harika bir yoludur. Lif, kabızlığı önleyerek sindirim sağlığına fayda sağlar. Dışkı oluşumuna katkıda bulunarak düzenli bağırsak hareketlerini destekler. Bir çalışmada, 21 gün boyunca her gün hurma tüketen 21 kişi, hurma yemedikleri zamana kıyasla dışkı sıklığında iyileşme ve bağırsak hareketlerinde önemli bir artış yaşamışlardır. Ayrıca hurmadaki lif kan şekeri kontrolüne de oldukça fayda sağlar. Lif sindirimi yavaşlatır ve yemekten sonra kan şekeri seviyelerinin çok yükselmesini önler.
ANTİOKSİDANLAR AÇISINDAN ZENGİN: Hurma, çeşitli hastalıklara yakalanma riskinin azaltılması da dahil olmak üzere sağlık açısından birçok faydası olan çeşitli antioksidanlar içerir. Antioksidanlar hücrelerinizi, vücudunuzda zararlı reaksiyonlara neden olabilecek ve hastalığa yol açabilecek dengesiz moleküller olan serbest radikallerden korur. İncir ve kuru erik gibi benzer meyve türleriyle karşılaştırıldığında hurmanın en yüksek antioksidan içeriğine sahip olduğu görülmektedir. İçerdiği antioksidan flavonoidler, enfeksiyonu azaltmaya yardımcı olabilecek güçlü antioksidanlardır. Diyabet, Alzheimer hastalığı ve belirli kanser türlerinin riskini azaltma potansiyelleri açısından incelenmiştir. İçerdiği diğer antioksidan çeşidi olan karotenoidlerin kalp sağlığını iyileştirdiği kanıtlanmıştır ve aynı zamanda makula dejenerasyonu gibi gözle ilgili bozuklukların riskini de azaltabilmektedir. Diğer antioksidan olan fenolik asit, kanser ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur.
BEYİN DOSTU: Laboratuvar çalışmaları, hurmanın beyindeki interlökin-6 (IL-6) gibi enfeksiyona neden olan belirteçleri düşürmede faydalı olduğunu bulmuştur. Yüksek IL-6 seviyeleri, Alzheimer gibi nöronlara zarar veren hastalıkların daha yüksek riski ile ilişkilidir. Ek olarak, hayvan çalışmaları da dahil diğer çalışmalar, hurmaların beyinde plaklar oluşturabilen amiloid beta proteinlerinin aktivitesini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Plaklar beyinde biriktiğinde beyin hücreleri arasındaki iletişimi bozmakta ve beyin hücresi ölümüyle Alzheimer hastalığına yol açmaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, hurma karıştırılmış yiyeceklerle beslenen farelerin, yemeyenlere kıyasla önemli ölçüde daha iyi hafıza ve öğrenme yeteneğinin yanı sıra kaygıyla ilgili davranışların daha az olduğunu belirlemiştir. Hurmanın potansiyel beyin güçlendirici özellikleri, flavonoidler de dahil olmak üzere iltihabı azalttığı bilinen antioksidanların içeriğine atfedilmiştir.
KEMİK SAĞLIĞINI KORUR: Hurma; fosfor, kalsiyum ve magnezyum gibi çeşitli mineraller içerir. Bunların tümü, osteoporoz gibi kemikle ilgili hastalıkları önleme potansiyelleri açısından önemlidir.
DOĞAL TATLANDIRICI: Hurma, meyvelerde bulunan doğal bir şeker türü olan fruktoz kaynağıdır. Sağladıkları besin maddeleri, lif ve antioksidanlar nedeniyle beyaz şekerin yerine harika bir sağlıklı alternatif oluşturur. Beyaz şeker yerine hurma kullanmanın en iyi yolu, hurma ezmesi yapmaktır. Hurmaları su ile blenderda karıştırın. Temel kural, şekeri 1:1 oranında hurma ezmesiyle değiştirmektir. Örneğin tarifte 1 bardak şeker gerekiyorsa bunun yerine 1 bardak hurma ezmesi kullanmalısınız.