Naci Sapan | Yerelden genel iktidara! | Güney Gazetesi Mersin
Naci Sapan

Yerelden genel iktidara!


Cumhuriyet Halk Partisinin 2019 yerel seçimlerinde kullanmaya başladığı, ‘Yerelden genele iktidar’ sloganı 31 Mart’ta bir zemine oturdu. Alınan sonuçlar, bundan sonraki sürecin genel iktidar olduğuna işaret ediyor.  

Önceki yazılarımda, özellikle seçime yakın yazdığım yazılarımda hep bu konuya dikkat çektim. CHP’li Belediye Başkanlarının halkçı belediyecilik anlayışının ve çalışmalarının bir sonuca hitap edeceği gerçeği sandığa yansıdı.

Asıl mesele bundan sonra. Genel iktidar süreci şimdi başlıyor. 14 Büyükşehir, 21 il belediyesinin cumhuriyet Halk Partili Başkanlar tarafından yönetilecek olması, iktidara giden yolda büyük bir lütuf. Genel seçimler ne zaman olur, erken mi, zamanında mı, çok önemli değil. Genel iktidar için kronometre çalışmaya başladı, başkanlar ve yönetimleri buna göre zamanlamayı yapmalıdır.

Aynı şekilde Genel merkezin, Yılmaz Büyükerşen hocanın başında olacağı yüksek istişarenin 14 Büyükşehir, 21 il belediyesi ile koordinasyon çalışmalarını hemen başlatması gerekiyor. Belediyeler, yönetimleri ve başkanları denetlenebilir olduklarını görmeli, hissetmeli, iktidar için hazırlıklarına başlamalıdır.

Halk güven duydu, CHP’yi yerelde iktidar yaptı, iktidara ciddi bir mesaj verdi.

Şimdi, sıra CHP’nin genel iktidarında.

Ve de sınav zamanı…

Sınav başladı. CHP bütün kurum, kurumlarıyla,  Genel merkez, il, ilçe, belde teşkilatları, belediyeleriyle bu sınavdan başarı ile geçmek durumundadır.

Geçilmeyecek bir sınavda değil ayrıca.

Halkla birlikte halkçı belediyecilik yapıldığında, hırsızlık yapılmadığında, yapılmasına izin verilmediğinde sınavın önemli bir kısmı aşıldı demektir. Geriye çok fazla bir şey kalmıyor, genel iktidara kadar hizmete devam etmekten başka da yapılacak bir şey yok.

Şimdi Belediyeler, başkanlar artık çok daha rahat.

Halk öyle bir yetki verdi ki, ‘Al istediğin gibi çalış’ dedi. Hem birinci parti yaptı, ardından belediye meclislerinin çoğunluğunu teslim etti. Bundan sonrası CHP’nin yetkililerine, kadrolarına, yönetim kademelerine, il, ilçe teşkilatlarının becerisine kaldı.

*

Mersin için umut edilen oldu, belediye sayısı arttı, meclis çoğunluğu sağlandı.

Vahap Başkan ve ekibi çalıştı, hak etti, halkta karşılığını verdi.

Yerel ve genel iktidarı uzun vadeli halkın iktidarı haline getirmek, Cumhuriyet Halk Partisinin kadrolarının boynunun borcu haline geldi. Cumhuriyetin birinci yüzyılına başlarken üstlenilen sorumluluk gibi bir sorumluluk, kıymeti bilinmeli.

Halk ittifakının ne kadar kıymetli bir şey olduğu da test edilmiş oldu 31 Mart’ta. Liderlerin tepeden verdiği kararlar değil, halkın kendi kararları geçerlidir. Demokrasinin temel unsuru da halkın kendisidir.

 

 



ARŞİV YAZILAR