Naci Sapan | Türkiye ve adalet arayışı | Güney Gazetesi Mersin
Naci Sapan

Türkiye ve adalet arayışı


Türkiye, bugünlerde adalet arayışı mücadelesi veriyor.  Önemli, mücadelenin boyutlarını daha yükseğe, belki de biraz daha geriye yönlendirmek gerekecek. Adalet arayışında henüz cevabı bulunamamış çok meselesi var Türkiye'nin.

Bu anlamda, Sinan Ateş cinayeti üzerinden adalet arayışı önemli, aynı zamanda Israrcı, kararlı, sonuç alıcı arayışı aksatmadan sürdürmek çok anlamlı olacak. Özellikle Sinan Ateş cinayeti ile ilgili başlayan yâda başlatılan bir süreç, uzun zamandır arayışı yapılamayan adaletin geri dönüşüne zemin hazırlayacak gibi. Meselenin cumhuriyet Halk Partisi ve Halk TV tarafından sürekli gündemde tutulması, davayı toplumsal sahiplenmeye yönlendiriyor.

Kamuoyu ve aile baskısının yoğunluğu, üstü örtülmeye çalışılan cinayet ile ilgili iddianamenin hazırlanmasını zorunlu hale getirdi. İddianame ile birlikte yeni deliller, yeni bilgiler gündeme geldi. Suikasttan sonra gözcü, katil, ilgili kişilerin içinde bulunduğu iddia edilen iki aracın MHP ve Ülkü ocaklarına kayıtlı olduğunun açıklanması, durumu çok daha ciddi bir noktaya taşıdı.

Meselenin başlangıç noktasının Mersin’e kadar uzanması ile ilgili ayrıntıları zaten biliyorduk. Mersin'in eski MHP Milletvekilinin isminin de zikredildiği bu cinayet trafiğinin üstünün örtülmesi artık çok zor.

Sinan Ateş cinayetinin aydınlatılacağı konusunda ciddi emareler var. Bazı davalar vardır ki, şahsi gibi görünse de aslında değil, kamuoyu adına aydınlatılması gerekiyor. Sinan Ateş davası böyle bir davadır. Tam anlamıyla aydınlatıldığında, bütün gerçekler ortaya çıktığında, adalet alanında Türkiye'nin de aydınlanmasına hizmet edecektir. Ülke de şimdiye kadar aydınlatılmayan diğer faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasının önünü açacaktır.

İşte asıl beka budur.

Adaletin tecelli etmesidir, karanlıktaki bütün meselelerin aydınlatılmasıdır.

Türkiye’de ciddi bir adalet arayışı var. En önemli sorunumuz da Adaletin ‘kıskaç’ta olmasıdır. Adaleti o kıskaçtan kurtarmak toplumsal bir sorumluluk olmasının yanı sıra, ülkenin aydınlık geleceğine de zemindir.

*

Ayhan Bora Kaplan meselesi, Ankara’da emniyetçilere yönelik operasyonlar, Sinan Ateş cinayetinin adli ve idari soruşturmalarının tarafsız bir şekilde yürütülmesi Türkiye'deki adalet arayışları için ciddi bir başlangıç olabilir.

Ana Muhalefet partisi CHP’nin bu meselelerin üzerinde ciddiyetle durması toplumsal adalet arayışları için son derece anlamlı olacaktır. Adalet arayışlarında zamanaşımının söz konusu olmadığına inanmak lazım. 



ARŞİV YAZILAR