Nazmi Akdağ | Varlık içinde yoksulluk | Güney Gazetesi Mersin
Nazmi Akdağ

Nazmi Akdağ

Varlık içinde yoksulluk


Mersin’in Merkez ilçelerinden Toroslar Belediyesi 30 yıl aradan sonra CHP yönetimine geçti.

İktidara yakın partili Belediye Başkanlarıyla yönetilen Belediyelerde ki ayrımcılık maalesef Toroslar Belediyesinde de yaşanmış.

İktidarın denetim elemanları  Toroslar Belediyesine de uğramamış.

Önceki yazımda Akdeniz Belediyesinde ki borçlardan söz etmiştim.

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, belediye kaynaklarını kötü kullanarak yüklü miktarda borç bırakırken, İlçesine Bakanlıkların yatırımlarıyla birkaç tesis yaptırmıştı.

Beş dönemdir aynı siyasi görüşle yönetilen Toroslar Belediyesinde gözle görülür bir hizmet olmamasına rağmen yaklaşık 720 milyon lira borç bırakılmış.

Başkan Abdurrahman Yıldız, merkez ilçeler içinde gelişime açık tek ilçenin Toroslar olduğunu vurgulayarak “ Toroslar Belediyesi varlık içinde yoksulluğu yaşamış.  30 yıl belediyeyi  milli ve dini duyguları öne çıkararak yöneten siyasi anlayış, belediyenin kaynaklarını 380 bin Toroslar halkına değil de kendi dünya görüşüne yakın kişilere aktarmışlar.”

Başkan Yıldız, nasıl bir belediye devraldıkları hakkında kamuoyunu aydınlatmak için basın toplantısı yaptı.

Belediye ve bağlı şirketlerde 1059 kişinin çalışıyor gözüktüğünü belirten Başkan Yıldız,” Bu rakam bir ilçe belediyesi için çok fazla. Yaptığımız çalışmalarda yaklaşık 400 personelin çalışmadan maaş aldıklarını tespit ettik. Yaşamım boyunca emeğin mücadelesini veren biri olarak haksız yere maaş alanları elbette kabullenemezdim. Adam yıllarca belediyeye uğramamış ama maaş almış.  Bu paralar Toroslar Belediyesinde yaşayan 380 bin vatandaşımızın parası. Onların haklarını korumak için halkımız bana 5 yıllık görev verdi. Benden önce görev yapan Başkanların yaptıkları yanlış hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılması için hukukçularımıza talimat verdim” dedi

Mersin Büyükşehir  olduğunda merkezde Akdeniz,Toroslar ve Yenişehir ilçe belediyeleri oluştu.

Belediyelerin sınırları belirlenirken Toroslar Belediyesi konum olarak diğer ilçelere nazaran daha geniş bir coğrafyaya sahip oldu. Bu da geniş arazilerin Toroslar Belediyesinde kalmasına neden oldu.

Arazi zengini olan Toroslar Belediyesi önceki dönem başkanlar tarafından yok pahasına satılmış.

 Başka bir söylemle kendi yandaşlarına peşkeş çekmişler.

Başkan Abdurrahman Yıldız, önceki dönem belediye başkanı tarafından 40 milyon liraya satılan gayrimenkul için ekspertiz yaptırdıklarını ve buranın 10 milyar değerinde olduğunu söyledi.

Ayrıca Belediyeye ait onlarca iş yerinin yok pahasına kiralandığını, sözleşmesinde üçüncü şahıslara devredilemez denmesine karşın birden fazla el değiştirmiş.

Belediye gayrimenkullerinin satılması veya kiraya verilmesinde yapılan usulsüzlükler hakkında yasal işlemlerin başlatılması için hukukçulara talimat verdiğini ifade etti.

Toroslar Belediyesi  için yazımın başlığını neden “varlık içinde yoksulluk” dediğimin kantı işte bunlar.

MHP’li Başkan bunlarla da yetinmemiş.

Belediyenin kendi araç parkında 15 adet ağır iş makinaları olmasına rağmen dışardan milyonlarca liraya iş makinaları ve binek araçları kiralamış.

Başkan kendi iş makinalarını devreye sokarken kiralanan araçların sözleşmelerini iptal etmiş. Böylece ilk etapta yüzde 35 akaryakıt tasarrufu sağlanmış.

Belediyeler ayrıldığında en büyük gayrimenkullerin Toroslar Belediyesi sınırları içinde kalmasına karşın bunları iyi değerlendirmedikleri yetmiyormuş gibi belediye gelirlerinin artmasında en önemli kaynak olan imar konusunda da vatandaşa ve yatırımcıya gerekli kolaylık gösterilmemiş.

Başkan Yılmaz, kamuoyunda 2.kat dehlizi olarak bilinen İmar Müdürlüğü çalışanlarının ruhsat çarpıklığı ve  yetkilerini kötüye kullanması, adam kayırma ve etik ve bilimsel değerler açısından değerlendirildiğinde  Torosların çağdaş bir kent haline gelmemesine neden olduğunu vurguladı.

Geçmiş Belediye yönetimi tarafından kaynaklar iyi değerlendirilmediği için yüklü miktarda borç bırakılırken, seçimlere 3 ay kala bankadan yüksek faizle 34 milyon borç alınmış ve dönem sonunda belediye bu bankaya 74 milyon lira ödeyecek.

Başkan Adsız Afşin Yılmaz acaba bu koşullarda kendisi için bu koşullarda borç alırmıydı ?

Başkan Abdurrahman Yıldız’ın iş gerçekten çok zor.

Bir taraftan borç öderken bir taraftan da belediye hizmetlerini sürdürmesi gerekiyor.

Ayrıca SSK ve Vergi İdaresi yıllarca birikmiş alacakları için sessiz kalırken, belediyenin CHP’ye geçmesiyle yaklaşık 202 milyon alacakları için icra takibine başlamış.

İktidarın amacı kaybettiği  belediyeleri maddi yönden sıkıştırarak başarısız olmalarını sağlam istiyor.

Ama benim yakinen tanıdığın Başkan Abdurrahman Yıldız, devrimci mücadeleci yapısıyla birilerine peşkeş çekilmiş belediye kaynaklarını yerinde kullanarak hem gelirlerini artırır, hem de vatandaşın beklediği hizmeti yapar.



ARŞİV YAZILAR