Naci Sapan | Dünyada ve Türkiye’de sol eğilim | Güney Gazetesi Mersin
Naci Sapan

Dünyada ve Türkiye’de sol eğilim


Dünya’da sol, sosyalist, sosyal demokrat eğilim giderek mevzi kazanıyor.

Muhafazakâr, sağ ve ırkçı eğilimlerin yarattığı tahribattan rahatsızlık duyan geniş halk kitleleri, bulundukları ülkelerde, kendilerini yönetecek olan iktidarların nasıl olması gerektiğine ciddi anlamda kararlar vermeye başladı.

Fransa bunun için en yakın örneklerden biri oldu.

Sol ittifak, çok kısa bir sürede ciddi işbirliği gerçekleştirdi, ırkçı, sağcı ittifakı birinci sıradan aldı, üçüncü sıraya oturttu. Dengeler bir anda değişti. Sosyalist Enternasyonalin son toplantısında da ciddi bir toparlanmanın olduğu izlenimi var. Türkiye'nin de bu kulvarda değerlendirilmiş olması da son derece önemli bir gelişme. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in sosyalist enternasyonale aktif katılımı, başkan yardımcılığı görevi üstlenmesi, gelecek için umut verici. Önümüzdeki süreçte Özgür Özel'in sosyalist enternasyonalin başkanı olması CHP’nin Avrupa ve dünyada bilinirliğini daha üst seviyeye taşıyacaktır. Bunun için ciddi hazırlıklar yapılmalıdır.

*

Sadece Avrupa’da değil, Dünyanın tamamında da sol yükseliş ciddi bir şekilde kendini var etmeye başladı. Bunun ciddi yansımalarının Türkiye’de de olacağı muhakkak. Merkez sağ anlayışın yarattığı ekonomik sıkıntıların toplumsal etkileri, Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son noktaya vardı. Giderek yoksullaşan halklar, kurtuluş reçetesinin sol, sosyalist, sosyal demokrat yönetim anlayışlarıyla uygulanması gerektiği konusunda ikna olmuş vaziyette.

Özellikle de ırkçı, faşist sağ anlayışların toplumu sürüklediği girdabın içinden çıkış arayışları Dünyada da, Türkiye’de de sol ittifakların iktidara gelmesi için ciddi bir zemin oluşturuyor. 

Türkiye’de merkez sağ uzun yılların ürünü bir yönetim anlayışı. Kesintisiz son 22 yıl zaten ciddi bir karne. Cumhur ittifakının icraatları toplum nezdinde artık kabul görmüyor. Karşısında Millet ittifakı denemesi ise, içindeki denenmiş merkez sağ şahsiyetlerin engeline takıldı.

Hem iktidarın hem de muhalefetin vitrini ‘Merkez Sağ’ olunca, vatandaş çakma olanını değil, gerçek olanını tercih etti.

Şimdi yeni bir yol var; Vitrini sol olan bir ittifak ile bu yolda yürümeli.

Dünyada da eğilim sol olduğuna göre, ‘utangaç siyaset’ yapmaya gerek yok.

Ufukta, erken ya da zamanında bir seçim var.

Bütün mesele, CHP'nin ‘sol ittifak çatısı’ çalışması yapıp, muhalif güçleri eşit mesafelerde bu çatı altında toplamasıdır. 



ARŞİV YAZILAR