İlkay Adalıoğlu | Paris’te Türk duruşu | Güney Gazetesi Mersin
İlkay Adalıoğlu

Paris’te Türk duruşu


Her sporcunun hayali olimpiyatlar, dünyada fırtınalar estirmeye devam ediyor.

Uzun zamandır aday olup bir türlü alamadığımız bu büyük organizasyon, Paris’te görsel şölenler eşliğinde start aldı.

Beceremediğimiz işlere eleştiri getirmeye bayılan toplumumuz, havadan, karadan ve sudan senkronize düzenlenen açılış seremonisini LGBT-İ bölümü kadar konuşmadı nedense. Bu konudaki eleştirilerimi daha evvel defalarca yazdığımı düşünerek, tekrara düşmemek için “Eşcinsellik hastalık değildir, tedavi edilemez ancak homofobi hastalıktır, tedavi edilebilir…!” uyarısını not düşerek şimdilik yeterli buluyorum.

Küçük kız ve erkek çocuklarına yönelik tecavüz olaylarına “bir kereden bir şey olmaz” yumuşaklığıyla yaklaşan muktedirler, olimpiyatlarda LGBT-İ gösterisine fena içerledi. ‘Çubuklu bay her şeyi bilen kadrolu uzmanlarımız’ hemen iş başına geçerek elalemin cinsel yönelimlerini tartışmayı tercih etti. Onca seremoniyi, emeği, şöleni bir tarafa bırakıp Filenin Sultanları ve eşcinselleri çekiştirip durdu.

Yapamadıkları her şeye nefretle yaklaşanları ‘birileri ürür, kervan yürür…’ mantığıyla ekarte eden Millilerimiz, Paris’te rüzgâr estirdi.

Türkiye, 18 spor dalında 102 sporcu ile 2024 Olimpiyatlarında adından söz ettirmeyi başardı.

Atıcılık 10 metre havalı tabanca karışık takım final müsabakasında Yusuf Dikeç ve Şevval İlayda Tarhan, gümüş madalya kazanarak hepimizi gururlandırdı.

Hatta duruşu, rahatlığıyla nerdeyse sembol isim olmayı başaran Yusuf Dikeç, olimpiyat aksesuarlarına bile resmedildi. Özgüveni, sadeliği herkesin yüzünü güldürdü.

Milli boksörümüz Esra Yıldız Kahraman madalyayı garantilerken Hatice Akbaş ise finale adını yazdırdı. Milli yüzücümüz Kuzey Tunçelli 1500m serbest stil finalinde 5. Olarak Olimpiyat tarihimizin yüzmedeki en iyi sonucunu elde etti.

Atıcılıkta Sena Can kadınlar skeet elemelerinde 125 atışta 110 isabetle 27'nci sırada tamamladı.

Boksta kadınlar 57 kilodaki temsilcimiz Esra Yıldız Kahraman Kadınlar 57 kg çeyrek finalinde Brezilyalı rakibini 4-1 yenerek yarı finale yükseldi ve madalyayı garantiledi. Kadınlar 54 kiloda ise milli sporcumuz Güney Kore'den Aeji Im'i 3-2 yenerek finale yükseldi.

Cimnastikte milli sporcumuz Adem Asil artistik cimnastik halka aleti finalinde 14.966 puanla Olimpiyat 5'incisi oldu.

Tokyo 2020’nin Olimpiyat Şampiyonu okçumuz Mete Gazoz, Son 16 turda ev sahibi Fransız Thomas Chirault'u 6-5 yenerek çeyrek finale yükseldi. Güney Kore'den Woojin Kim'e 6-4 mağlup olan milli sporcumuz, Paris Olimpiyat Oyunları’nı bronz madalya ile tamamladı.

Paris’te Türk sporcular, adından söz ettirirken 16 yaşındaki milli yüzücü Kuzey Tunçelli, tarihi başarıya imza attı.

Paris La Defense Arena'da yapılan erkekler 1500 metre serbest stil elemelerinde 14.45.27'lik dereceyle serisini açık ara önde tamamlayan genç milli sporcu, genel sıralamada 5'inci olarak finalde yüzme hakkı elde etti.

Kuzey Tunçelli, olimpiyat oyunları tarihinde kendi branşında finale kalan ilk Türk sporcu oldu.

İlkler bununla da sınırlı kalmadı.

Geçen yılın Avrupa Şampiyonu Milli Voleybol Takımımız, Danielle Santarelli antrenörlüğünde Paris’e sakatlıkların gölgesinde gitse de kazanma ruhunu koruduğu ortaya çıktı.

Grubunda ilk maçını Hollanda ile oynayan Filenin Sultanları, kolay geçileceğini umduğu maçta zorlansa da 3-2 mağlup ederek olimpiyatlara galibiyetle başladı.

Çeyrek final biletini kazandığı Dominik Cumhuriyeti’ni de geçmeyi başaran Millilerimiz, grubunda üçüncü maçında güçlü rakibi İtalya’ya 3-0 mağlup oldu.

Türk voleybol tarihinde Paris’te ilklere imza atmayı başaran gurur takımımız, çeyrek finalde Çin’i devirdi. Nefes kesen mücadelede Filenin Sultanları, zaman zaman geriye düştü. Her bir bölümü ayrı heyecana sahne olan karşılaşma, final setine kadar uzadı.

Defansı ve hatasız oyunuyla yükselişe geçen Çin’i durdurmakta zorluk çeken millilerimiz, Melissa Vargas’ın muhteşem performansıyla ilk defa olimpiyatlarda bu denli yükseldi. Böylece yarı finale yükselen ilk Türk voleybol ekibi oldu.

Pasör çaprazımız Melissa Vargas şüphesiz olimpiyatın yıldızı haline geldi. Tijana Boskovic’in 39 sayılık rekorunu geride bırakan Vargas, 42 sayıyla adını tarihe yazdırdı.

Sakatlıklar ve uzun maraton sonrası yorgunluğun gölgesinde yarı finalde ise bizi zorlu bir karşılaştırma bekliyor. Olağanüstü çalıştırıcılar ve oyuncularla örülü İtalyan ekibe karşı gücün yanı sıra bol şansa ihtiyacımız olacağı bir gerçek.

Çin maçında sakatlanan başta Cansu olmak üzere Hande ve Gizem’i bir an evvel parkede sağlıklı, zinde görmeyi diliyorum.

Ne diyelim her smaçları, plaseleri sayı, savunması güçlü, blokları geçilmez olsun.

Yolunuz açık, şansınız bol olsun Filenin Sultanları.



ARŞİV YAZILAR