ASLAN YELESİ MANTARI
Aslan yelesi mantarları; Çin, Hindistan, Japonya ve Kore gibi Asya ülkelerinde hem mutfakta hem de tıbbi amaçlı kullanılan, büyüdükçe aslan yelesine benzeyen beyaz, tüylü mantarlardır. Birçok kişiye göre aslan yelesi mantarları deniz ürünlerine benzer bir tada sahiptir. Çiğ, kurutulmuş veya pişmiş olarak yenebilirler. Beyin, kalp ve bağırsak başta olmak üzere vücutta birçok faydalı etkiye sahip biyoaktif maddeler içerirler.
DEMANSLA SAVAŞIR: Beynin büyüme ve yeni bağlantılar oluşturma yeteneği genellikle yaşla birlikte azaldığından yaşlılarda zihinsel işlevler kötüleşir. Çalışmalar, aslan yelesi mantarının beyin hücrelerinin büyümesini uyarabilen hericenones ve erinacines isimli iki özel bileşik içerdiğini belirlemiştir. Ek olarak hayvan çalışmaları, aslan yelesi mantarının ilerleyici hafıza kaybına neden olan Alzheimer hastalığına karşı korumaya yardımcı olabileceğini tespit etmiştir. Aslan yelesi mantarı ve özlerinin farelerde hafıza kaybı semptomlarını azalttığı ve Alzheimer hastalığı sırasında beyinde biriken amiloid-beta plaklarının neden olduğu nöron hasarını önlediği gösterilmiştir.
DEPRESYON VE KAYGIYLA SAVAŞIR: Gelişmiş ülkelerde yaşayan insanların üçte biri kaygı ve depresyon semptomları yaşar. Hayvan araştırmaları, aslan yelesi mantarı özütünün farelerde kaygı ve depresyon semptomlarını azaltabilen etkilere sahip olduğunu bulmuştur. Diğer hayvan çalışmaları, aslan yelesi mantarı özütünün beyin hücrelerini yenilemeye ve hafıza ile duygusal tepkileri işleyen bir beyin bölgesi olan hipokampüsün işleyişini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur.
ÜLSERLE SAVAŞIR: Mide ülserlerine genellikle iki ana faktör neden olur: H. pylori bakterisinin aşırı büyümesi veya uzun süreli steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçların kullanımından kaynaklanan mide mukoza tabakasının hasarı. Aslan yelesi mantarı özütü, H. pylori büyümesini engelleyerek ve mide astarını hasardan koruyarak mide ülserlerinin gelişimine karşı koruma sağlayabilir. 2013 yılında yapılan hayvan çalışması, özütün alkol kaynaklı mide ülserlerini önlemede geleneksel asit düşürücü ilaçlardan daha etkili olduğunu ve olumsuz yan etkiye sahip olmadığını bulmuştur. Ülseratif kolitli kişiler üzerinde yapılan bir çalışma, %14 aslan yelesi mantarı özütü içeren bir takviye almanın semptomları önemli ölçüde azalttığını ve 3 hafta sonra yaşam kalitesini iyileştirdiğini belirlemiştir.
KALP DOSTU: Obezite ve yüksek trigliserit kalp hastalığı için risk faktörleridir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, aslan yelesi mantarı özütünün yağ metabolizmasını iyileştirdiğini ve trigliserit seviyelerini düşürdüğünü bulmuştur. Ayrıca kan dolaşımındaki kolesterolün oksidasyonunu önlemeye yardımcı olabileceği de bulunmuştur. Oksitlenmiş kolesterol molekülleri atardamar duvarlarına tutunarak sertleşir ve kalp krizi ile felç riskinin artırmasına neden olur. Dahası aslan yelesi mantarları, kan pıhtılaşma oranını azaltabilen ve kalp krizi veya felç riskini düşürebilen hericenone B adlı bir bileşik içerir.
DİYABETLE SAVAŞIR: Aslan yelesinin mantarının kan şekerini düşürmesinin bir yolu, ince bağırsakta karbonhidratları parçalayan alfa-glukozidaz enziminin aktivitesini bloke etmesidir. Bu enzim bloke edildiğinde, vücut karbonhidratları etkili bir şekilde sindiremez ve ememez; bu da daha düşük kan şekeri seviyelerine neden olur. Aslan yelesi mantarı özütü, kan şekerini düşürmenin yanı sıra el ve ayaklardaki diyabetik sinir ağrısını da azaltabilir.
KANSER SAVAR: Bazı araştırmalar, aslan yelesi mantarının içerdiği bileşikler sayesinde kanserle savaşma yeteneğine sahip olduğunu öne sürmüştür. Kanser hücrelerini öldürmenin yanı sıra, aslan yelesi özütünün kanserin yayılmasını da yavaşlattığı gösterilmiştir. 2013 yılında kolon kanseri olan fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, aslan yelesi mantarı özütü almanın kanserin akciğerlere yayılmasını %69 oranında azalttığı bulunmuştur.