GRİBE ŞİFA
Boğazınızda hafif bir gıdıklanma, vücut ağrıları ve aniden yükselen ateş, gribin ilk belirtilerinden olabilir. Grip ilk başta hafif bir soğuk algınlığıyla karıştırılabilir. Grip, yaygın soğuk algınlığının birçok belirtisini paylaşsa da belirtileri genellikle daha şiddetlidir ve daha çabuk ortaya çıkar. Ufak ipuçları yalnızca daha hızlı iyileşmenize yardımcı olmakla kalmaz; aynı zamanda bu bulaşıcı virüsün toplumdaki diğer insanlara yayılmasını önlemeye de yardımcı olur.
TAVUK ÇORBASI: Tavuk çorbasının nesiller boyunca hastalıklar için başvurulan bir yol olmasının nedeni vitamin, mineral ve protein açısından zengin bir kaynak olmasıdır. Tavuk çorbası ayrıca ishal, kusma, terleme veya ateş nedeniyle susuz kalma riski varsa hidrasyonu sağlamaya yardımcı olan zengin bir sıvı ve elektrolit kaynağıdır. Tavuk çorbasındaki ana bileşen tavuk sistein amino asidi içerir. Bir sistein türü olan N-asetil-sistein, mukusu parçalar ve antiviral, anti-inflamatuar ve antioksidan etkilere sahiptir. Kemik suyundan yapılan tavuk çorbası da iyileşmeyi desteklemeye yardımcı olabilecek kolajen açısından zengindir. Tavuk çorbasına giren havuçlar iyi bir A vitamini, kereviz ve soğan ise iyi bir C vitamini kaynağıdır.
ET SUYU: Mükemmel birer sıvı ve elektrolit kaynağıdır. Sıcakken tüketildiğinde sinüs tıkanıklığını gidermeye yardımcı olur. Et suları hayvan kemiklerinden elde edilen kolajen ve amino asitler (proteinin yapı taşları) açısından zengin olduğundan daha hızlı iyileşmeyi teşvik eder.
SARIMSAK: Çalışmalar sarımsağın antibakteriyel, antiviral ve mantar önleyici etkilere sahip olduğunu göstermiştir. Antioksidanlar açısından oldukça zengin bir süper besindir.
ZENCEFİL: Yemeklerde ve bitkisel ilaçlarda yaygın olarak kullanılır. En çok da mide bulantısını önleyici etkileriyle bilinir. Çalışmalar, hamilelik ve kanser tedavisi kaynaklı mide bulantısını etkili bir şekilde giderebileceğini göstermektedir. Yani mide bulantısı veya kusma gibi şikayetleriniz varsa, zencefil bu semptomları gidermek için en doğal çözümlerden biridir. Bu faydaları elde etmek için yemek pişirirken taze zencefil kullanabilir veya zencefil çayı demleyebilirsiniz.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER: Ispanak, marul ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler vitamin, mineral ve lif açısından zengindir. Özellikle bitki bazlı demir, C vitamini, K vitamini ve folat açısından iyi kaynaklardır. Koyu yeşil sebzeler polifenollerle doludur. Bunlar hücreleri hasardan korumak ve iltihapla savaşmaya yardımcı olmak için antioksidan görevi görür. Hızlı, besin ögeleriyle dolu, protein açısından zengin bir öğün için omlete ıspanak ekleyebilirsiniz.
SOMON: Hasta olduğunuzda yiyebileceğiniz en iyi protein kaynaklarından biri somondur. Yumuşaktır, yemesi kolaydır ve vücudunuzun iyileşmek için ihtiyaç duyduğu yüksek kaliteli proteinin mükemmel bir kaynağıdır. Somon, bağışıklık sisteminizin daha etkili çalışmasına yardımcı olabilecek güçlü anti-inflamatuar etkilere sahip olan omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Somon ayrıca birçok kişinin yeterince alamadığı D vitamini de dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineralin iyi bir kaynağıdır. Özellikle D vitamini bağışıklık fonksiyonunda kritik bir rol oynar.
AVOKADO: Sağlıklı tekli doymamış yağlar, lif, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Avokadonun içerdiği sağlıklı yağlardan biri olan oleik asit hem bağışıklık fonksiyonunda rol oynar hem de iltihabı azaltmaya yardımcı olur.
MEYVE: Meyveler bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmasına yardımcı bir antioksidan olan C vitamini açısından zengindir. Çilek ve yaban mersini gibi beri meyveleri kırmızı ve mavi renklerini veren antosiyaninler adı verilen antioksidanlar içerir. Antosiyaninler, güçlü iltihap giderici, antiviral ve bağışıklık güçlendirici etkilere sahip oldukları için hasta olduğunuzda yiyebileceğiniz mükemmel yiyeceklerdir. Çalışmalar, antosiyanin açısından zengin meyve özlerinin yaygın virüslerin ve bakterilerin hücrelere yapışmasını önleyebileceğini göstermektedir.