Prof. Dr. Erkan Aktaş  | Mersin’e Değer Katanlar: Hüseyin Okan Merzeci | Güney Gazetesi Mersin
Prof. Dr. Erkan Aktaş 

Prof. Dr. Erkan Aktaş 

Mersin’e Değer Katanlar: Hüseyin Okan Merzeci


Hüseyin Okan Merzeci, aslen Denizlili fakat çok uzun bir süredir Mersin'de yerleşik bir ailenin ferdi olarak 1939 yılında Mersin'de doğmuştur ve yaşamı boyunca şehrin sosyal hayatına büyük katkılarda bulunmuştur. Merzeci, ticaret lisesinden sonra eğitimini Münih'teki Oscar Von Miller Teknik Okulu'nda İnşaat Mühendisliği bölümünde tamamlamış ve Almancanın yanı sıra İngilizce de öğrenmiştir. 1984-1989 ve 1994-1997 yılları arasında Mersin Belediye Başkanlığı yapmış, aynı zamanda 1984-1989 yılları arasında Avrupa Konseyi Çevre ve Planlama Komisyonu'nda Türkiye'yi temsil etmiştir. Okan Merzeci, 20 Ekim 1997'de tedavi gördüğü Münih'te vefat etmiştir.

Merzeci, doğa ve insan dostu, iyiliksever bir kişiliği ile tanınmıştır. Belediye Başkanlığı sırasında aldığı maaşı, burs olarak ihtiyacı olan 130’a yakın öğrenciye vermiştir. Ayrıca, kendi imkanlarıyla iki okul yapımına başlamış ancak sadece eşi adına olanı tamamlayabilmiştir. Erken vefatı nedeniyle diğerini tamamlayamamıştır.

Mersin’deki Diyabet Hastanesi’ne önemli maddi destekler sağlamış, belediyeden yardım isteyen ihtiyaç sahiplerine genellikle kendi geliri ile destek olmuştur. Belediye Başkanlığı süresince kapısı herkese açık olmuş, herkesle doğrudan iletişim kurabilmiştir.

Başkanlık süresince kentin konforlu makam odasını kullanmayarak, fazla lüksü sevmeyen bir tutum sergilemiştir. Başkanlığı döneminde çeşitli projelerle Mersin’in sosyal ve altyapısını güçlendirmiş, kent için önemli eserler bırakmıştır. Güney Kent projesi, Akbelen konutları, Batı Yakası Projesi ve Menderes Bulvarı gibi projeleri hayata geçirmiştir.

Merzeci, siyaseti belediye işlerine karıştırmamış, sosyal demokrat olan Şinasi Develi ile çalışmayı tercih etmiş ve böylece partiler üstü bir yönetim sergilemiştir. Ayrıca, Mersin’de sportif ve kültürel etkinliklere katkı sağlamak için çeşitli spor tesisleri ve kültürel mekanlar inşa ettirmiştir.

68'liler derneği süreklilik arz edecek bir eser koymak için bir çöplük alanını 68 Ormanına çevirme projesi için başkanın kapısını çalarlar. Bu projeye çok sevinen başkan, 68'lileri eli boş göndermez.istediklerini yapar.Bunun üzerine 68'liler bir an önce işe girişirler ve çöplükten geçilmeyen boş bir arazinin çehresini uzun uğraşlar sonucunda tamamiyle değiştirirler. Eskinin çöplüğü şimdinin 68'liler ormanı olmuştur.

Dönemin kutuplaşmış ikliminde bir takım sağcı-ülkücüler bu projeye karşı çıkarken, Okan Merzeci bu karşı koymaları "Ağacın ideolojisi mi olur arkadaşlar?! Yine de olur diyorsanız, siz de gidin 'ülkücü ağaç' dikin; ben de size, onlara verdiğim arazinin beş mislini tahsis edeyim" sözleriyle ustaca bertaraf etmiştir.

Mersin'e otoyol yapılırken ve kentte daha araçlar yaygınlaşmamışken yol ve alt yapı işlerinde çevreye bu kadar özen gösterilmesini o dönem gereksiz görenlerin sayısı hiç de az olmamıştır. Buna karşın çevre konusundaki duyarlılığını yitirmemiştir. Eğer onun hayalindeki kentleşme planı gerçekleşmiş olsaydı, bugün sahile yakın binalar tek katlı, sahilden kuzeye, yüksek mevkilere doğru uzanan binalar ise mevki mevki katlaşmış olacaktı ve bu sayede hemen hemen bütün binaların deniz manzarası olabilecekti. Ancak ne yazık ki, Okan Merzeci'nın ölümünden sonra çevreyi yeterince önemsemeyen ve belediyeyi rant kapısı olarak görenlerin kent yönetiminde etkin olmaları nedeniyle bu güzel hayal gerçekleşmemiş ve Mersin sahilde çok katlı ve çirkin binalarla dolu bir şehre dönüşmüştür.

Okan Merzeci'nin Mersin için yaptığı katkılar, onun siyaset üstü, sosyal ve çevreci bir belediye başkanı olarak hatırlanmasını sağlamaktadır. Günümüzde Mersin'in Toroslar ilçesinde Okan Merzeci'nin adını taşıyan bir mahalle, bir bulvar ve bir lise; Akdeniz ilçesinde ise adını taşıyan ve içinde heykeli bulunan bir park bulunmaktadır.

Mersin'e değer katanlar arasında yerini almıştır.



ARŞİV YAZILAR