Yasmina Lokmanoğlu | Yaz Yemekleri | Güney Gazetesi Mersin
Yasmina Lokmanoğlu

Yaz Yemekleri


Pandemi, evde kal evdeyiz halleri bizim evde devam ediyor. Hava sıcak. Evde kalıyoruz ve nisanda ekilen sebzelerin ve meyvelerin tadını çıkarıyoruz.

Mutfakta biber, patlıcan, kabak, salatalık ve domates eksik olmuyor. Ben de bu malzemeyle bize hafif neşe verecek yemekler yapmaya çalışıyorum. Patlıcan ile yapılan yemek çeşidi zaten mutfağımızda oldukça çok, onun için tarif bulmakta zorlanmıyorum. Sıralayacak olursam İmambayıldı, karnıyarık, patlıcan o’graten, patlıcanlı pilav, mahlube, patlıcan dilme, patlıcan doğrama, patlıcan kebabı, babagannuş, patlıcanlı makarna. Topak patlıcan dolmasını atlamamkde lazım çünkü ayrı bir efsanedir. Size bir itirafta bulunayım. Ben uzun süre topak patlıcanın sadece bizim yöreye has olduğunu bilmezdim. Her yerde var sanırdım. Hatta teyzem Bezengül İstanbul’da oturur. Her yaz geldiğinde buradan 5 kilo patlıcan ile dönerdi. Kendi kendime Mersin’i çok özlüyor herhalde patlıcanı bile buradan götürüyor diye düşünürdüm. Ta ki İstanbul’da bir arkadaşımda patlıcan dolması yiyinceye kadarda inancım devam etti. Arkadaşım bizim kemer patlıcanları uzunlamasına 3 e bölmüş ve tek tek oymuştu. Neden topak patlıcanla yapmadığını sorunca da bizde yok cevabını aldım ve anladım ki coğrafi farklılık, adı aynıda olsa yemeğin tarifini değiştiriyor. Sizinle bu hafta bir patlıcanlı börek tarifi paylaşacağım.  Yanında salata ile çok hafif bir yaz yemeği oluyor.

Patlıcanlı Börek

1 kg kemer patlıcan, alaca soyulmuş, küp, küp kesilmiş. Tuzlu suya ıslanmış.

2 baş büyük kuru soğan, soyulmuş, ince ince doğranmış

2 adet sivri yeşilbiber, halka, halka doğranmış

200 gram beyaz peynir ufalanmış

150 ml süt

3 yumurta

1 tatlı kaşığı karabiber

Tuz, peynirin tuzuna göre ayarlayın

100 ml zeytinyağı

Hamuru

300 gr beyaz un

2 yemek kaşığı yoğurt

2 yemek kaşığı zeytinyağı

220 mil su

125 gr sadeyağ

Üzerine bir yumurta, iki çorba kaşığı eritilmiş sadeyağ, çatalla çırpılmış

Yapılışı

Hamuru:

Yoğurt, tuz, zeytinyağı ve suyu karıştırın. Unu ekleyin. Elinize yapışırsa 1 çorba kaşığı un eklemelisiniz.

Hamuru masanın üzerinde, üstüne bir kap çevirerek 1 saat dinlendirin. İki bezeye ayırın. 30 cm çapında açın. Üzerine sadeyağ sürün. Her yerini kaplasın. Dıştan içe dörde katlayın. İkinci bezeyi de aynı yapın.

Üzerini bir streç ile kapatın. Bir saat buzdolabında bekletin.

 

Bir tepsiye yağlı kâğıt yayın. Üzerine zeytinyağını dökün. Fırınınızı 200 derece ısıtın. Tepsiyi koyun. Yeğ ısınırken. Doğradığınız soğanları, yeşilbiberleri fırındaki tepsiye ekleyin. Kapağını kapatın. Biraz pişsin. Patlıcanları süzün. Bir bezin içerisinde sıkın. Tepsideki soğanların üzerine ekleyin. Patlıcanlar iyice kızarana kadar ara ara kontrol ederek pişirin. Daha sonra tepsideki karışımı kaşık yardımıyla bir kaba alın. Soğusun. Üzerine karabiber ekleyin. Beyaz peyniri de güzelce karıştırın.

Başka bir kapta sütü ve 2 yumurtaları çırpın. Kapta soğuttuğunuz karışıma ekleyin.

Böreğin bir araya getirilmesi

34 cm çapında bir tepsiyi sadeyağ ile yağlayın. İki bezeye ayırdığın hamurun birini tepsiden taşacak kadar aç. Tepsiye yay. Üzerine patlıcanlı karışımı dökün. Açtığınız ikinci hamuru tepsi büyüklüğünde açın. Patlıcanların üzerine kapak yapın. Alttaki hamurun kenarlarını üstteki hamurun üzerine katlayın. İkisini birden parmaklarınızla bastırarak kapatın. İyice yapışsın. Hava almasın. Üzerine yumurtalı, sadeyağı sürün. 175 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. 45 dakika sonra kontrol edin. Ilık yada sıcak servis edebilirsiniz.



ARŞİV YAZILAR