‘Tarihi okulu yaşatalım’ | Güney Gazetesi Mersin

‘Tarihi okulu yaşatalım’

Akdeniz Belediyesi’nin tarihi Çankaya İlkokulu’nu ‘ticari konut alanına’ çevirme düşüncesi Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden döndü. Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, “Plan notuna buranın kreş ya da müze dışında kullanılamayacağını yazarız” dediyse de meclisi ikna edemedi. Sivil toplum örgütleri de okulun özgün halinin korunmasından yana olduklarını belediyeye iletti.

‘Tarihi okulu yaşatalım’


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Şehir merkezindeki en işlek caddeler olan Silifke Caddesi ile Sakarya Caddesi’nin kesiştiği noktada bulunan tarihi okul binası son yıllarda adeta kaderine terk edildi. Mersin’in en eski okul binaları arasında yer alan, 1948 yılında Kurtuluş İlkokulu olarak hizmet veren bina, 1980’li yıllarda Çankaya İlkokulu adıyla uzun yıllar hizmet verdi. Okul binasının fiziki olarak ilkokul kalabalığını kaldıramaması üzerine Çankaya İlkokulu, Yenişehir ilçesine taşındı. Tarihi bina ise 1996 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tarihi bina olarak tescillendi ve 1999 yılında Mesleki Eğitim Merkezi olarak hizmet vermeye başladı. Merkezin adı daha sonra Çankaya İş Okulu, son olarak da Çankaya Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi olarak değiştirildi. Zihinsel engelli çocuklara uzun süre hizmet veren okul, 2015 yılında Çağdaşkent Mahallesi’ndeki İşitme Engelliler Okulu’nun bodrum katına taşınınca 72 yıllık okul binası boş kaldı.

 

AKDENİZ’İN TEKLİFİ İADE EDİLDİ

Çankaya İlkokulu’nun Akdeniz Belediyesi tarafından ticari konut alanı olarak değiştirilmek istendiği söylentileri, kamuoyunda endişeyle karşılandı. Akdeniz Belediyesi’nin, okul binasının imar planlarına ticari konut alanı olarak işaretlenmesine yönelik teklifi Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu’nda oybirliğiyle reddedildi ve belediyeye iade edildi.

 

GÜLTAK: TİCARİ ALAN YAPALIM, PLAN NOTU DÜŞELİM

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde konu üzerine söz alan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, “Bu okul 2002’den beri boş. Rehberlik hizmetleri adına da tescilli bina olmasına rağmen bahçesine 4 katlı bina yapılmış. Biz ona karşı başvurumuzu yapmışız. Anıtlar Kurulu yeni bir karar aldı bu bina yıkılacak. Tescilli bina içinde böyle bir absürd binanın yeri yok. Bu önergeyi ben vermiştim. Sizlerle de görüşmüştüm. Vakıflarla görüşmüştüm. Ticari konut olacağı konusunda kamuoyunda bir yanılgı var. Evet sosyal konut olmasını istedik ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü ile görüşmemizin sonucunda vakıfların iki tane mal durumu oluyor. Birisi hayrat, birisi akar. Hayratlarda sorun yok. Akar olduğundan dolayı Vakıflar Genel Müdürlüğü buranın ticari konut olarak değiştirilmesini istiyor. Bir önceki 5 binlikte burası ticari konut olarak geçmiş. Bugün de ticari konut olarak geçirirsek plan notlarına kreş, müze yazarsak bizden sonra gelenler başka amaçla kullanamaz.  Burası yıkılacak, yerine 10 katlı 15 katlı bina yapılacak deniyor. Çankaya İlkokulu tescilli bir binadır. Yansa da yıkılsa da şu anki halinden başka bir şey yapılamaz. Dolayısıyla 18 yıldır kendi kaderine bırakılmış bir okulu ticari konut olarak meclisimizden geçirir ve kreş, müze diye not düşersek imar sorununu ortadan kaldırırız. Vakıflar Genel Müdürlüğü bize kiralarsa biz burayı Akdeniz Belediyesi kreşi yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

‘MERSİN KAMUOYUNA ANLATAMAYIZ’

Konu üzerine söz alan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da, “Ben Mustafa Bey’in iyi niyetine inanıyorum. Ama burayı ticari konut olarak işaretlersen karşı taraf bunu sonuna kadar zorlar. Gerçekten önemli bir okul. Orayı ticarileştirmek doğru değil. Güzel bir müze olabilir, okul olabilir ama ticari olması bu meclisi rahatsız eder” ifadelerini kullandı.

HDP’li meclis üyesi Ali Tanrıverdi de, “Çankaya ilkokulu Mersin’in hafızasıdır. Mersin’de yetişen ünlülerin, sanatçıların Çankaya ilkokulunda anıları var. Mersin’in eğitim yuvasını, hafızasını ticari alana çevirelim mi diye tartışmak bile Mersin’e kötülük olur.  Mersin kamuoyuna hesap veremeyiz. Mersin’i seviyorsak, eğitimden yanaysak bu okulu korumamız lazım” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu üyesi MHP’li Mahmut Tat da, “Bu dosyayı yeniden çalışma olsun diye belediyesine iade ettik. Yeniden bir binlik çalışması olacak” diye konuştu.

Yapılan değerlendirmelerin ardından oylamaya geçildi. Akdeniz Belediyesi’nin tarihi okulu ticari konut alanı olarak işaretleme teklifine hayır diyen komisyon raporu oy çokluğuyla kabul edildi.

 

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ DE SÜRECİ İZLİYOR

Mersin Kültür ve Dayanışma Platformu (MKDP) üyeleri de Çankaya ilköğretim Okulu’nun imar durumu ile tartışmaları değerlendirmek üzere Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Sözkesen ile bir araya geldi.

Uğur Sözkesen, eğer imar değişikliği ile okulun geleceği Akdeniz Belediyesi’nin insiyatifine bırakılırsa asla ticari alana dönüştürülmesine izin vermeyeceklerini, aslına uygun restore edilerek kentin ihtiyacına uygun değerlendireceklerini ifade etti.

MKDP bileşenleri de kent tarihi ile özdeşleşmiş, kentin hafızası, kente ve ülkeye kıymetli hizmetler vermiş evlatların yetiştiği Çankaya ilköğretim okulunun kesinlikle ticari alana dönüştürülmesine karşı olduklarını, aslına uygun restore edilerek müze hâline dönüştürülmesini istediklerini vurguladılar.