Ortadoğu’nun Paris’i olarak bilinen Beyrut’un şanssızlığı sürüyor. Geçen hafta içinde Beyrut Limanı’nda bir gemide ve depolarda bulunan amonyum nitratın patlaması sonucu kent adeta harabeye dönerken 150’den fazla insan da yaşamını yitirmişti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu önceki gün Beyrut’u ziyaret ederek Türkiye’nin Lübnan’a her türlü desteği vermeye hazır olduğunu açıkladı. Oktay, Beyrut Limanı ve çevresindeki binaların tekrar inşası konusunda Türkiye'nin sonuna kadar yardıma hazır olduğunu, Beyrut Limanı tekrar ayağa kaldırılıncaya kadar Mersin Limanı'nın Lübnan'ın hizmetinde olacağını bildirdi. Bunun üzerine Mersin’de de hareketlilik başladı. İran-Irak Savaşı ve Körfez Savaşı döneminde bölgenin transit merkezi olan Mersin, tekrardan bu işe soyunabilecek.
2006’DA DA BEYRUT-MERSİN HATTI KURULMUŞTU
Bilindiği gibi 20 Temmuz 2006 ‘da İsrail’in Lübnan’a saldırısı sonrası burada yaşayan Türkler başta olmak üzere; birçok yabancı ülke vatandaşı feribotlarla Beyrut Limanı’ndan Mersin Limanı’na getirilerek, buradan ülkelerine gönderilmişti.
Lübnan Hükümet’inin Türkiye’nin teklifine olumlu yanıt vermesi halinde Mersin Limanı’nda transit yük trafiğinde büyük artış olacak. Konuyla ilgili kesin durumun hafta sonuna doğru belli olması bekleniyor.
Mersin iş dünyasının temsilcileri de Beyrut’ta yaşanan faciaya üzüldüklerini ifade ederek, Beyrut’un yeniden inşası için Mersin Limanı’nın önemli bir transit merkezi olacağının altını çizdi.
Mersin Limanı’nda geçen yıl yaklaşık 2 milyon TEU konteyner elleçlenirken, Beyrut Limanı’nın konteyner hacmi ise 1 milyon TEU dolayında. (Haber Merkezi)