Karadeniz’de doğalgaz rezervi bulundu | Güney Gazetesi Mersin

Karadeniz’de doğalgaz rezervi bulundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin günlerdir konuştuğu “müjde”yi Beşiktaş’ta bulunan Dolmabahçe’deki ofisinde açıkladı. Erdoğan, "Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi. Fatih Sondaj Gemimiz 20 Temmuz 2020’de başladığı Tuna 1 Kuyusu sondajında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda" dedi.

Karadeniz’de doğalgaz rezervi bulundu


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı basın toplantısında “müjde”yi açıkladı. Erdoğan Karadeniz Sakarya havzasında yapılan sondajlardan olumlu sonuç alındığını ve burada bir kuyuda 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi bulunduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın beklenen “müjde” açıklaması öncesinde sabah saatlerinde 7.21'e kadar düşen dolar kuru, müjdenin açıklandığı dakikalara ise yükselerek 7.31 TL seviyesine çıktı.

Doğu Akdeniz'deki oyunların arkasında enerji kaynaklarının paylaşımı olduğunu belirten Erdoğan, ”Suriye'de son yıllarda yaşananları düşünün, birileri doğrudan petrol üretim tesislerine yönelmiştir. Aynı durumla Libya'da da karşılaştık. Birileri petrol sahalarının dibinde bitivermiştir. Enerji kaynaklarının paylaşımı kavgası vardır. Biz ise hep önce insan dedik. Ülkemizin milli enerji ve maden politikasını yeni baştan belirledik. Türkiye'de uzun süre petrol ve doğalgaz arama çalışmaları kiralama yöntemiyle yapıldı, dışa bağımlıydık. Elimize birkaç sayfa rapordan başka bir şey geçmedi. Biz artık bu şekilde yürüyemeyeceğimizi gördük. Bu tür çalışmaların kiralama veya benzeri yöntemlerle değil doğrudan milli kuruluşlar aracılığıyla yürütülmesini kararlaştırdık ve de bugün ilk başarılı sonuca ulaştık” şeklinde konuştu.

 

DOĞALGAZ 2023’DE KULLANIMA SUNULACAK

Hemen tespit kuyuları açılacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü;” Üretim konseptini belirleyip inşaat ve yapım işlerine geçeceğiz. Hedefimiz 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır.

Ülkemizin enerji meselesini kökten çözmekte kararlıyız. Cari açığımızın en büyük sebebi hep enerji olmuştur. Bu konuda nisbi bir denge sağlasak da ciddi bir ithalatçı durumundayız. Daha çok arama yapıp ihracatçı durumuna gelene kadar bize durmak yok. Kimseye hakkımızı yedirmeden hedeflerimize yürümeye devam edeceğiz.” (Haber Merkezi)