Mersin, Köy Enstitülerinden esinlenen ‘kırsal kalkınma’ projesine hazırlanıyor | Güney Gazetesi Mersin

Mersin, Köy Enstitülerinden esinlenen ‘kırsal kalkınma’ projesine hazırlanıyor

MTSO, Atlılar Köyü’nde sosyal ve ekonomik kalkınma modeli uygulayacak.

Mersin, Köy Enstitülerinden esinlenen  ‘kırsal kalkınma’ projesine hazırlanıyor


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Cem Bucige, Sadiye Atlılar köyünde, yeni adıyla Atlılar Mahallesi’nde, kapatılan Köy Enstitüleri modelinden esinlenerek geliştirdikleri bir kalkınma projesi uygulayacaklarını söyledi.

Mersin Ticaret v e Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan’ın düzenlediği online basın toplantısına katılan Cem Bucige, Mersin’in yüksek kesimlerindeki köylerin hem ekonomik açıdan hem sosyal açıdan dezavantajlı bölgeler haline geldiğini, 650 rakım üzerindeki köylerde okul bile kalmadığını vurguladı.

Sadiye Atlılar köyünde uygulayacakları modelin Mersin’in diğer köylerine örnek olacağını ifade eden Bucige, “Bu projeye başlarken Köy Enstitülerini inceledik. Enstitülerin ilk yaptıkları iş yörenin sosyal yaşantısını yükseltmekti. Biz de sosyal yaşamı yükseltmek için ne yapacağımıza baktık. Ormandan 22 dönümlük bir alan kiraladık köy adına. Burada futbol sahası ve ürünlerin satılacağı bir alan olacak. Köyde terk edilmiş bir okul vardı. Milli Eğitim Müdürü ile görüşüp okulun kullanım hakkını Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Atlılar köyü adına aldık. Burada köylü kadınlarımızın ve gençlerimizin eğitim almasını sağlayacağız. Kooperatifçilikle başlayacağız, konservecilikle devam edeceğiz, anne çocuk sağlığı eğitimleri de olacak. Sadiye Atlılar köyünde sosyal ve ekonomik kalkınmayı başlatacağız. İnşallah Atlılardaki proje diğer köylere de örnek olacak” dedi.

 

‘BÖYLE BÜYÜK YATIRIM ANTALYA’DA BİLE YOK’

 

Online toplantıda MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Kargıcak turizm bölgesinde yatırım yapması amacıyla kurulan Mersin Turizm A.Ş hakkında bilgi verdi.

İzol, “Bu proje Mersin’in önünü açacak bir proje. Projede valilik, Büyükşehir Belediyesi, Adana’daki ticaret ve sanayi odaları, ilçe belediyeleri ve ilçe odaları ile iş insanları da yer alıyor. Mersin turizminin önünün açılması için bu projenin hayata geçmesi lazım. Avam proje de çizildi. Pandemi olmasaydı belki şirket de kurulmuş olacaktı. Bu yapacağımız turizm yatırımı Antalya’dan daha büyük. Antalya’da dahi bu kadar büyük yatırım yok. Mersinli iş insanlarının bu şirkete katılmasını istiyoruz. Bu kardan çok Mersin’in turizm geleceğini belirleyecek bir proje” ifadelerini kullandı.

 

KIZILTAN: YATIRIMLARI TAKİP EDİYORUZ

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, düzenlediği online basın toplantısında, Türkiye’de ilk kez uygulanacak olan Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi hakkında bilgi verdi.

Mersin’in yıllardır beklediği yatırımlarla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Kızıltan,  “Tabii  birinci sırada Çukurova Havalimanı geliyor. Bütün kesimler havalimanının bitirilmesini bekliyor. Havalimanı bitirilince hem Adana hem Mersin hareketlenecek. Her sektörden yatırımcı akın edecek Mersin’e. İkinci önemli yatırım konteynır limanı. Üçüncü önemli yatırım Çeşmeli-Taşucu otoyol projesi. Bunun ne kadar önemli ve elzem olduğunu her geçen gün daha iyi anlıyoruz. Dördüncü proje Kazanlı-Seyhan Turizm bölgesi. Sürüncemede kalmaması gerekiyor. Bir an önce başlanması gereken bir proje. Buradaki yatırımcılar da havalimanını bekliyor. Temaslarımızdan bunu anladık. Mersin genişliyor. Tırmıl sanayi sitesi bile şehrin içinde kaldı. Bizim acilen sektörel sanayi sitelerine ihtiyacımız var. Mersin’i düzene sokmak, sanayiyi geliştirmek için yer ihtiyacımız var. Hazine arazileri envanteri çıkarıyoruz” dedi.