‘Öğretmen maaşları eriyor’ | Güney Gazetesi Mersin

‘Öğretmen maaşları eriyor’

Eğitim-Sen Şube Kadın Sekreteri Gülperi Fatih, son 10 yılda bir öğretmenin maaşında dolar bazında 403 ABD Doları, altın bazında 7.5 çeyrek altın düzeyinde azalma gerçekleştiğini söyledi. Fatih, “Sadece bu veriler bile son on yılda satın alma gücümüzdeki azalmanın boyutlarını ortaya koymaktadır. Maaşlarımızda yaşanan bu gelir kaybı mutlaka ek zam yapılarak karşılanmalıdır. Maaşlarımızda yaşanan erime yetmiyormuş gibi, MEB’in eğitimin bütün yükünü öğretmenlere yıkmak istemesi, öğretmenleri fiilen ek ders alamaz hale getirmiştir” dedi.

‘Öğretmen maaşları eriyor’


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Eğitim-Sen Mersin Şube Kadın Sekreteri Gülperi Fatih, Türkiye’de görev yapan eğitim ve bilim emekçilerinin, OECD ülkeleri arasında ekonomik, sosyal ve özlük haklar açısından son sıralarda olduğunu söyledi.

Eğitim-Sen Mersin Şubesi 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla sendika binasında basın açıklaması düzenledi.

Pandemi döneminde öğretmenlerin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal sorunlara dikkat çeken Eğitim-Sen Mersin Şube Kadın Sekreteri Gülperi Fatih, Türkiye’de görev yapan eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal ve özlük hakları bakımından OECD ülkeleri arasında son sırada  olduğunu kaydetti. Fatih, "Geçtiğimiz yıllar içinde eğitim ve bilim emekçilerinin aldıkları maaşlar, rakamsal olarak artmış gibi görünse de insanca yaşam seviyesinin yanına bile yaklaşamamıştır. Eğitim emekçilerinin üçte ikisi insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürebilmek için ek işler yapmak zorunda bırakılmıştır. Geçtiğimiz yıllar içinde öğretmenlerin satın alma gücünün belirgin bir şekilde azaldığı görülmektedir" dedi.

 

Pandemi sürecinin ekonomik kriz koşullarını daha da derinleştirdiğini kaydeden Fatih, “Türkiye ekonomisinde son yıllarda, özellikle geçtiğimiz birkaç ay içinde yaşananlar, döviz kurları ve altın fiyatlarındaki ani yükselişler ve TL’deki aşırı değer kaybı, enflasyonun çift hanelerin üzerinde seyretmesi gibi nedenler, sayıları bir milyonu aşkın biz eğitim ve bilim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını ciddi anlamda olumsuz etkilemiştir. Emeğimizin karşılığı olarak aldığımız maaşla geçimimizi sağlamamız her geçen gün daha da zorlaşmaktadır. Maaşlardaki erime, sadece son 10 yılda 9. derecenin 1. kademedeki bir öğretmenin maaşında dolar bazında 403 ABD Doları, altın bazında 7.5 çeyrek altın düzeyinde gerçekleşmiştir. Sadece bu veriler bile son on yılda satın alma gücümüzdeki azalmanın boyutlarını ortaya koymaktadır. Maaşlarımızda yaşanan bu gelir kaybı mutlaka ek zam yapılarak karşılanmalıdır.   Maaşlarımızda yaşanan erime yetmiyormuş gibi, MEB’in eğitimin bütün yükünü öğretmenlere yıkmak istemesi, öğretmenleri fiilen ek ders alamaz hale getirmiştir. Üstelik uzaktan eğitimin bütün yükünü çeken öğretmenler dijital ortamda canlı ders anlatırken, yüz yüze eğitim sırasında yaptığı hazırlıktan çok daha fazlasını yaptığı düşünüldüğünde, öğretmenlerin emeğinin ısrarla görünmemesi ve sürekli değersizleştirilmesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Gülperi Fatih, OHAL-KHK’leri ile sorgusuz, sualsiz, hukuksuz bir şekilde işinden, ekmeğinden edilen KESK’li kamu emekçilerinin yaşadığı sorunların da pandemi koşulları ile birlikte daha da derinleştiğini vurguladı.

Fatih, “MEB’e çağrımız; 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde ILO ve UNESCO tarafından 5 Ekim 1966’da kabul edilen ‘Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı’nın eksiksiz uygulanacağı açıklanmalı, başta 3600 ek gösterge olmak üzere, ekonomik, sosyal, mesleki, özlük haklarımızla ilgili taleplerimiz kabul edilmelidir” dedi.