ABİDİN YAĞMUR
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Akkuyu Nükleer Santrali’nin elektrik iletim hatları için yapılan imar planı değişikliklerini MHP ve AKP gruplarının oylarıyla onayladı. AKP ve MHP’nin ağırlıkta olduğu İmar Komisyonu, Akkuyu Nükleer Santrali’nin ve eklenti yapılarının çevreye vereceği zarara dikkat çeken 749 itiraz dilekçesinin tamamını da reddetti. Oylama öncesinde mecliste sert tartışmalar yaşandı. MHP ve AKP’li üyelerle HDP’li Bedriye Kuş arasındaki tartışma uzayınca Başkan Vahap Seçer de kürsüden inerek tartışmayı bitirmeye çalıştı.
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ekim ayı olağan toplantısına Akkuyu Nükleer Santrali’nin iletim hatlarıyla ilgili tartışmalar damga vurdu.
Meclis oturumunda, Akkuyu NGS’nin iletim hatları için yapılan imar planı değişikliğine karşı belediyeye verilen 749 itirazı görüşen komisyon raporu okundu. Raporda, itirazların oyçokluğuyla reddedildiği bildirildi.
‘GELİN BUNDAN DA HALKA GİDELİM’
Rapor üzerine söz alan CHP’li Haşim Tuluk, Türkiye’nin Rusya’ya elektriği 12.35 sentten alma garantisi verdiğini, bunun da 97,5 kuruşa geleceğini belirtti ve diğer kaynaklardan alınan elektrik fiyatının 30 kuruş ile 35 kuruş arasında olduğunu vurguladı.
Tuluk, Türkiye’nin 15 yılda 36 milyar dolar ödemek zorunda olacağını belirterek, yılda 2700 saat güneş alan Türkiye’nin güneş enerjisi santralleri kurarak dışa bağımlılıktan ve cari açıktan kurtulabileceğini kaydetti.
Tuluk, “Mersin halkının yüzde 85’i hayır demiş. Gelin halka soralım. Mersin halkı zarar görecek, Mersin halkına soralım. Mersin halkı hayır diyor. STÖ’ler hayır diyor. Bozyazı Kent Konseyi hayır diyor. Aydıncık Ziraat Odası hayır diyor. Halkın hayır dediği bir şeye biz neden evet demek zorunda kalıyoruz. Her şeyde halka gidelim diyorsunuz. Bunda da halka gidelim” dedi.
‘RUSYA BURADA KALICI OLACAK’
HDP’li Ali Tanrıverdi de, yönünden Akkuyu NGS iletim hatları için imar planı yapılmasına hem usul yönünden, hem de içerik yönünden karşı çıktığını kaydetti.
Tanrıverdi, “Nükleer santral elektrik ihtiyacının yüzde 5 ila 7’sini karşılayacak. Yüzde 10’u da olabilir. Bu çok abartılacak bir oran değil. Elektrikte kayıp kaçak oranı yüzde 20. Kayıp kaçak engellense zaten yüzde 10 elektrik kurtarılır. Elektrik iletiminde kazalarda Rusya devleti ve şirketleri sorumlu değildir diyor. Buradaki her sorumluluk Türkiye Cumhuriyeti’ne ve biz karar vericilere ait. Bir yangın çıktı diyelim bu şirketle ilgili dava açma şansımız olmayacak. Prof. Dr. Hasan Çetin diyor ki, bu bölge Ecemiş fay hattının devamıdır. Geçmişte 3 büyük deprem olmuş. Burada birikmiş enerji var diyor. Rusya burada bir üs kuruyor. Kalıcıdır burada. Santralin ötesinde bir üs kuruyor. Kalıcıdır burada. Nasıl ki ABD’nin İncirlik üssü ile ilgili herhangi bir müdahale yapamıyorsak yarın da Akkuyu’da kurulacak Rusya üssünde de aynı şey olacak gibi görünüyor. Bir zamanlar meşhur Moskova vardı. Arkadaşlar solcular Moskova’ya gitsin diyordu. Oraya gitmeye gerek kalmayacak çünkü Moskova’yı Mersin’e getiriyoruz” ifadelerini kullandı.
‘TARIM YAPACAK TOPRAĞIMIZ KALMAYACAK’
CHP sözcüsü Selahattin Arslan, Mersin halkının yüzde 86’sının nükleer santrale hayır dediğini belirterek, belediye meclisinin evet demesinin Mersin halkına saygısızlık olacağını kaydetti.
CHP’li meclis üyesi Ahmet Gökulu da söz alarak şunları söyledi: “Konu nükleer olunca ve içinde Gülnar geçince müdahil olmak zorunda kaldık. Şu an Gülnar üzerinden geçen devasa bir iletim hattı var. Bunun sayısının kaça ulaşacağı henüz belli değil. Benim duyumlarıma göre 5 tane daha enerji nakil hattının kuzeyinden, batısından, doğusundan, Aydıncık ve Silifke’de dahil enerji nakil hatlarının geçeceği. Devasa bir nakil hattı. Bunun onda biri kadar olan bir hattın altında ot bile bitmiyor. Bunu gözlemlerim sonucu söylüyorum. Bu nakil hatlarının tarıma nasıl zarar vereceği, canlıya nasıl zarar vereceği bilimsel olarak açıklanabilir. Ayrıca orman yangınlarına da neden oluyor. İlçede tarım yapılacak toprağımız da kalmayacak, yapılan tarım da rantabl olmayacak. Hiç olmazsa göçün önlemek için, Gülnar ve yöresindeki işyerlerine elektrik bedava verilmesi lazım.”
CHP’li meclis üyesi Hasan Özalp Önal da, “Pandemi sürecinde, çok kısa sürede 749 itiraz toplandı. Anketler çok açık. Mersin halkı bunu istemiyor” ifadelerini kullandı.
AKP VE MHP’Lİ ÜYELERLE HDP’Lİ KADIN ÜYE ARASINDA SERT TARTIŞMA
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında AKP ve MHP’li meclis üyeleri, HDP’li meclis üyesi Bedriye Kuş’un sözlerini yanlış anlayınca Kuş’un üzerine yürümek istedi.
Akkuyu NGS ile ilgili madde üzerine söz alan Kuş, “Doğa ve hayvan düşmanlarını arıyoruz ya. Onlar aslında bu mecliste” deyince ortalık karıştı. AKP ve MHP’li üyeler kendilerine hakaret edildiği iddiasıyla Kuş’un konuşmasına müdahale etti.
Bu sırada bazı meclis üyeleri Kuş’a yaklaşarak el kol hareketleriyle bağırdı. CHP Grup Sözcüsü Selahattin Arslan araya girmeye çalıştıysa da tartışmalar sürdü. Bunun üzerine Başkan Vahap Seçer de kürsüden inerek Bedriye Kuş’un yanına gitti ve belediye meclisi üyeleri arasındaki tartışmayı sonlandırmaya çalıştı.
Oturuma ara verilmesinin ardından oylamaya geçildi ve Akkuyu Nükleer Santrali’nin iletim hatlarıyla ilgili imar değişikliği teklifi AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.