Hem kutlama hem siyaset | Güney Gazetesi Mersin

Hem kutlama hem siyaset

Hem kutlama hem siyaset


ZELİHA ÖZİPEK

 

Mersin milletvekilleri ve sivil toplum örgütleri başkanları Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayınladıkları mesajlarda hem bayramı kutladılar, hem siyasi mesajlar verdiler. AKP’li vekiller, Türkiye’nin düne göre daha güçlü, daha dirayetli olduğunu söylerken CHP’li vekiller cumhuriyete yönelik saldırılara dikkat çektiler.

 

ANTMEN: CUMHURİYET EN BÜYÜK KAZANIM

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen kutlama mesajında şunları kaydetti: “29 Ekim 1923 karanlığa karşı başkaldırıdır. 29 Ekim 1923 ulusal onurdur. 29 Ekim 1923 sonu olmayan bir başlangıçtır. Cumhuriyet bize, dünya halklarının onurlu bir ferdi olma bilincini kazandırmıştır. Ancak, Cumhuriyet; demokrasiyi ve ulusal egemenliği içinde barındırdığı sürece fazilettir. Bizler çocuklarımızın geleceği için bu kavramlara sahip çıkmalıyız. Hak ve hürriyetlerden mahrum kalan toplumların yaşamaya devam etmeleri mümkün değildir. Bu sebepten, biz gelecek nesillerin en önemli görevi; Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve halkıyla bölünmezliğini savunmak, Atatürk ilke ve devrimlerini koruyup, kollamak olmalıdır. Atatürk’ün gösterdiği, ‘Çağdaş muassır medeniyetleri yakalama’ O’nun belirttiği gibi, ‘Bilim ve teknolojinin yol göstericiliğinde’ ulaşacağımıza inancımız tamdır. Cumhuriyet, bizi millet olarak yıllardır bir arada tutan, toplumsal birlik, beraberlik ve toprak bütünlüğümüzü sağlayan en önemli kazanımdır.”

 

ÖZKAN: DÜNE GÖRE DAHA GÜÇLÜ, DAHA DİRAYETLİYİZ

AKP Mersin Milletvekili Hacı Özkan Cumhuriyet Bayramı mesajında “Cumhuriyetimizin kuruluşuna varan kurtuluş mücadelesinde, yediden yetmişe kenetlenen, tek yürek, tek yumruk olan milletimiz, bugün de birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde geleceğini inşa etmektedir. Cumhuriyetimizin kurucu iradesi, nasıl bu vatanı yedi düvelin planlarını bozarak işgalden kurtarmışsa, biz de hedeflerimize aynı şekilde ulaşmakta kararlıyız. Bugün, her bakımdan düne göre çok daha güçlü, çok daha dirayetli, çok daha inançlıyız. İnşallah ülkemizi 2023 hedeflerimize ulaştırdığımızda, bölgemizde ve dünyada yepyeni bir dönemi de başlatacağız. Cumhuriyetimizin 97. yıldönümü coşkusunu yaşadığımız bu kutlu günde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Aziz Şehitlerimizi rahmetle ve minnetle, gazilerimizi şükranla anıyor, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’mızı kutluyorum” ifadelerini kullandı.

 

HEPİMİZE GÖREVLER DÜŞÜYOR

Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Hakan Boyar da Cumhuriyet Bayramı mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Aydınlanmanın ve çağdaşlaşmanın simgesi olan Cumhuriyet'in ilanının 97. Yıldönümünü, Cumhuriyetin öneminin bilinci ve kurucusuna duyduğumuz saygı ve sevgiyle kutluyoruz. Cumhuriyet'le birlikte hanedan egemenliği yerine halk egemenliği, teokrasinin yerine laiklik, dikta rejimi yerine de demokrasi uygulamaya konulmuş, egemenlik kayıtsız koşulsuz Türk Ulusu'na verilmiştir. Atatürk, "Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır" sözüyle izlenmesi gereken yolu bizlere göstermiş olsa da bugün Cumhuriyetimiz saldırı altındadır.  Cumhuriyetin temel nitelikleri tartışmaya açılmakta; başta Öğretim Birliği ilkesi olmak üzere devrim yasaları çiğnenmekte; Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda oluşturulan çağdaş bilim ve eğitim hedefi terk edilmekte; tarikatlar dernek adı altında toplumun ve kamu hizmetlerinin her alanında varlık göstermekte, ayrımcılıklar körüklenerek ulusal birlik ve bütünlüğümüz bozulmakta, “tek adam rejimi”yle üniter devlet yapımız parçalanıp dağıtılmak istenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve ulusuyla bölünmez bütünlüğünün, Atatürk ilke ve devrimlerinin korunup kollanmasında hepimize görevler düşmektedir.”