Çadır alanlarında yaşam mücadelesi | Güney Gazetesi Mersin

Çadır alanlarında yaşam mücadelesi

Suriye’ deki iç savaştan kaçıp ülkemize sığınan mültecilerin çadır alanlarında yaşam koşulları gün geçtikçe zorlaşıyor. Akdeniz ilçesine bağlı Adanalıoğlu mahallesinde Suriyeli tarım işçileri için oluşturulan çadır alanı da bu zorlu yaşam koşullarının en dramatik şekilde yaşandığı alanlardan biri. Çadır alanında onlarca sorun var ama en acil sorun yolun bakımsız olmasıydı. HDP’nin belediye meclisi grubunun girişimleriyle Büyükşehir Belediyesi yolu düzenlemeye başladı. Çadır alanında yaşayanların sorunları bitmeyecek ama en azından bu kış çamurdan kurtulacaklar.

Çadır alanlarında yaşam mücadelesi


ABİDİN YAĞMUR

 

Kış mevsimin yaklaşmasıyla Suriyeli mültecilerin kaldığı çadır alanlarında yol yapım çalışması başladı. HDP İl Teşkilatı’nın çadır alanındaki zor koşulları ve insanlık dramını 2 ay boyunca gündeme getirmesi en sonunda karşılığını buldu. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in talimatıyla harekete geçen Yol Yapım Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı, ilk olarak çevre düzenlemesi yaptıktan sonra çakıl taşlarını kullanarak yol yapımını sonlandırmayı planlıyor.

Çadır kentteki zor koşulların görmezden gelinmemesi gerektiğini belirten HDP İl Yerel Yönetimler Sözcüsü İhsan Derinöz, “Burada müthiş bir insanlık dramı yaşanıyor. Yerel yönetimler burada yaşayan inşalara uzun süredir hiçbir hizmet sunmuyor. Hatta buraya belli sosyal ihtiyaçlar için getirilen konteynırlar var ama bunlar kullanılmadı ve biz de bunun sonucunda belli röportajlar verdik. Biz bu röportajları verdikten sonra Valilik, çamaşırhane ve sağlık ocağı şeklinde kullanılması planlanan konteynırları götürdü. Şu anda burada iki konteynır kaldı ve bunlarda hiçbir şekilde kullanılmıyor” dedi.

Derinöz, iki aylık uğraşlar sonucunda burada bazı değişikliklerin yapılmaya başlandığı belirterek “Bu insanlar savaştan kaçıp burada çok zor koşullarda, tarım arazilerinde düşük ücretlerle çalışarak hayata tutunmaya çalışıyor. Biz buradaki yaşam koşullarının her zaman takipçisi olacağız ve burada yaşayan Suriyeli yurttaşların haklarını her zaman savunacağız” ifadelerini kullandı.

 

“YOKMUŞ GİBİ DAVRANARAK BU İŞ OLMUYOR”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız da, çadır alanı koşulların iyileştirilmesi için Belediye Meclisi olarak ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını belirterek, Valiliğin de artık burada yaşanan zor koşullar için düzenlemeler yapması gerektiğini söyledi.

Yıldız,  “Bu kampta yaklaşık 150 tane çocuk var ve bunların hiçbiri okula gitmiyor. Bu çocuklar burada yokmuş gibi davranarak bazı problemler çözülmez. Bu insanlar için sosyal aktiviteler yok ve şehirden çok uzakta yaşıyorlar. Bunlar belki belediyemiz yapabileceği işler değil ama yerel yönetimimiz bu çocukların hayata kazandırılması için belli adımlar atabilir. Bu insanlar için artık herkes taşın altına elini sokmalı ve gereken her şey en kısa sürede yapılmalı’’ ifadesini kullandı.