“Karalama kampanyası yapıldı” | Güney Gazetesi Mersin

“Karalama kampanyası yapıldı”

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, deprem önlemlerini değerlendirirken yaptığı konuşmada vatandaşlara “Beklemeyin, gidin sıfır ev alın” şeklinde bir sözünün olmadığını, kendisine atfedilen bir yanlış üzerinden kendisine karşı karalama kampanyası yapıldığını söyledi. O konuşmasında, eskimiş, depreme dayanıksız binalarda oturan ev sahiplerine, kentsel dönüşüm projelerine katılın çağrısı yaptığını ifade eden Gültak, “Bu konuda bir farkındalık yaratmak istiyoruz” dedi.

“Karalama kampanyası yapıldı”


ABİDİN YAĞMUR

 

AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, belediye meclisi toplantısında deprem önlemleri ve kentsel dönüşüm projeleri üzerine konuşma yapmış, bazı yayın organları Gültak’ın vatandaşlara depreme karşı önlem olarak sıfır ev almasını iddia etmişti.

Sosyal medyada geniş yankı uyandıran bu haber üzerine Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak belediyedeki çalışma odasında bir basın toplantısı düzenledi.

Gültak, toplantıdan önce, belediye meclisinde yaptığı konuşmanın video kaydını gazetecilerle birlikte izledi.

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın basın toplantısında yaptığı konuşmadan bazı satırbaşları şöyle:

“Şahsıma atfedilen bir yanlış ve yanlışın içinde bir karalama kampanyası yapıldı. Az önce videoyu izlediniz. ‘Beklemeyin gidin sıfır ev alın’ gibi bir cümle var mı benim ağzımdan çıkan? Burada bir farkındalık yaratmak istiyoruz. 15-20 yıl geçince evlerimizi kontrol ettiriyor muyuz? Arabamızın yağını, suyunu kontrol ettiriyoruz. Neden evimizin kontrolünü yaptırmıyoruz, söylediğim bu.  Dolayısıyla bu evi alırken de biz kendi cebimizden aldık. Kullandık 20 yıl, kira ödemedik ama evimize bakmamız gerekiyor, belki bir 20 yıl daha oturacağız içinde. Bunun içinde bakım yapmamız gerekiyor. Ama çok riskli ise ne yapacağız? Tüm kat malikleri ‘Burada oturamayız, gelin TOKİ veya bir müteahhitle anlaşalım, gerekirse cebimizden az bir para vererek de yeni bir evimiz olsun’ dedik. Bundan mantıklı daha ne olabilir? Ayrıca, konuşmamın ikinci bölümünde, sosyal bir devlet olduğumuzu, mağdur olan insanları da hem belediye olarak hem TOKİ aracılığıyla sübvanse ettiğimizi belirttim. Barış ve Bahçe mahallelerinde yapılacak projede 100 milyon liraya yakın zarar var. Barakalı, çatısı akan, içine su dolan bir evde; parkı, sosyal donatıları olmayan bir evde oturmasınlar diye devlet burada onları zorlamıyor, tam tersine zarara giriyor ve onların yeni, çok daha lüks yaşanılabilir ortam olması için bir faaliyette bulunuyor. Şimdi iki sözü yan yana getirin; birinde maddi imkanları olan insanların oturdukları evlerin risk analizini yaptırıp, ‘burada oturulmaz’ deyip, gerekirse kendi aralarında anlaşıp yıktırıp, yeniden az bir para da vererek sıfırdan bir ev almaları başka bir şey ki, en doğal şey ama özellikle konuşmamda Diyarbakır’dan, Van’dan, Şırnak’tan, Hakkari’den bahsetmişim. Buraları TOKİ yeniden yaptı ve 1 lira para almadı.”