“Gerekirse Cumhurbaşkanı’na anlatırız” | Güney Gazetesi Mersin

“Gerekirse Cumhurbaşkanı’na anlatırız”

Akdeniz Belediye Meclisi’nin kasım ayı olağan toplantısı sonunda meclis üyelerinin sorularını yanıtlayan Başkan Gültak, hem Mersin-OSB arasındaki trafiği rahatlatacak, hem de Mersin Limanı’na yeni depolama alanları kazandıracak bir proje üzerinde çalıştıklarını, projeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da sunabileceklerini söyledi.

“Gerekirse Cumhurbaşkanı’na anlatırız”


ABİDİN YAĞMUR

 

Bir meclis üyesinin, yerleşim alanları arasında kalan zanaatkar esnaf ile ilgili sorusu üzerine Gültak,  “Mersin halinden Tarsus haline kadar olan bir 22 km yol açmak için yoğun mücadele veriyoruz.  Lütfi Elvan bakanımız veriyor. Biz veriyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi kendi gücüyle bir şeyler yapmaya çalışıyor. Biz bu yeni imarla birlikte, Akdeniz bölgesi için söylüyorum 3 bin hektarın üzerinde tarım arazisinin açılmasını istiyoruz. Ama bu keyfi bir açılma değil. Bunu yukarıya anlatmaya çalışıyoruz, ikna etmeye çalışıyoruz. Tarım Bakanlığı çok hassas davranıyor bu konuda. Kolay kolay izin vermiyor” dedi.

 

“BU İMAR DEĞİŞİKLİĞİNİ YAPMAZSAK ŞEHİR TIKANIR”

Mersin’in doğu Akdeniz’deki en önemli limana sahip olduğunu ifade eden Gültak, şunları söyledi: “Fakat konteynır koyacak, gümrüklü antrepo yapacak, lojistik alanı yapacak maalesef bir metre yerimiz yok. Serbest Bölge otoban girişiyle Bekirde yolu arasında yaklaşık 1.1 hektarlık bir alanı istedik ancak herhalde yarısını alacağız. Anlaşamadığımız konu yol. Sadece yol için açarsak 1300 ila 1400 hektar kadar tarım arazisi gidiyor. Aslında Çimsa’ya kadar tarım yok. Çimsa’dan sonra narenciye bahçeleri var. Ama bunların etrafında OSB var, fabrikalar var. Bunların arasında ne kadar tarım yapılabileceğini anlattık. Bir ay içinde sonuç alırız. Olumlu ya da olumsuz. Olumsuz olursa şayet Beyefendi’ye, cumhurbaşkanına anlatmamız gerekecek. Bu Akdeniz’in ve şehrin kaderini değiştirecek bir imar plandır. Biz bunu başaramazsak şehir tıkanır. Çünkü artık şehir batıda oturmaya, doğuda kazanmaya alışmış. Bizim Akdeniz olarak liman, lojistik ve tarımı bir arada yürütmemiz lazım. Biz bu yolu açtığımız zaman, özellikle OSB’de çok seviniyor D-400’e paralel bir yol olmasına. Otobandan çıkacak kamyon, hiç aşağı yola inmeden, o yolu kullanarak Nacarlı’ya, OSB’ye gelecek. Bunun etrafında 700 ila 800 dönüm bir araziyi sanayi alanı olarak düşünüyoruz. İnşallah başaracağız. O zaman Mersin’in önü de açılacak. Hem şehir içindeki esnaf taşınacak hem de limanın değeri artacak. Şehrin kaderini değiştirecek bir plan yapıyoruz. Yoksa biz ağaç düşmanı değiliz, tarım düşmanı değiliz. Tarımı da önemsiyoruz ama liman da önemli, dengeli bir şekilde yürütmemiz lazım.”

 

“DSİ KANALLARINDA TEMİZLİK SÜRÜYOR”

Bir soru üzerine, DSİ’ye ait 190 kilometrelik sulama kanalı hattında temizlik çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Mustafa Gültak, “Ayrıca orada Kromsan’ın ve Soda’nın yaptığı harabiyetler var. Kanalların ortasına yaptığı menfezler var. Boruların arasında olan açıklıkları tıkamışlar. Bunlar tek tek bir buçuk ay önce tespit edildi. Soda sanayi çalışanlarına bildirildi. DSİ eğer bunları yıkıp düzeltmezseniz, biz yıkarız dedi. Ben dün de görüştüm. Şu an hızla gidiyor kanal temizliği. Soda da yakın bir tarihte ihaleye çıkmış ve oraları düzeltecek. Eğer düzeltmezse biz yıktıracağız. Bu bölgede özellikle tecavüzler söz konusu, kanalların sağlarında sollarında aşırı tecavüzler söz konusu. Şu an can yakacak bir hamle yaptım bunu muhtarlarla da paylaştım. DSİ’nin müdahale etmesi veya acil durumlarda birinin müdahale etmesi için kullanılacak alanların hepsi kullanılıyor. Biz bunları tespit ediyoruz, kazıklarını çaktırıyoruz. DSİ çaktıracak. O kazıklar içerisinde sınırlar içerisinde kalan vatandaşlarımıza buraları taşmamaları gerektiği, kullanmamaları gerektiğini söyleyeceğiz. Buna rağmen kaldırmazlarsa biz kaldıracağız. Bu konuda size şikayette gelecektir, haberiniz olsun. Ama bu olmazsa olmazımız. Eğer biz o kanalları temizlemek istiyorsak, çıkan malzemeyi bir yere koyacaksak, ya sağına ya soluna koyacağız. Ama oralar su anda hepsi gasp edilmiş durumda. Gasp eden vatandaşlar yüzünden diğer vatandaşların tarlaları , seraları ve bütün gayrimenkul alanlar zarar görüyor. Buna izin veremeyiz” ifadelerini kullandı.

 

 

İSTİKLAL CADDESİ VE HASTANE CADDESİ’NE MOBİL TUVALETLER GELİYOR

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, meclis üyelerinin, şehir içindeki genel tuvaletlerin artırılmasıyla ilgili önerisine de şöyle yanıt verdi:

“Pazarlarda tuvalet sorunu var. Şehrin merkezi olan Akdeniz’de maalesef tuvalet yok, bunu Büyükşehir’de de dile getirdim. Asıl Büyükşehir Belediyesi’nin ve meclisin çözmesi gereken bir konu. Arkadaşlar şu anda mobil wc üzerinde çalışıyorlar. Günlük ve aksam temizlenen ve ertesi sabah temiz halde bulunan wc’ler konusunda çalışıyorlar. İnşallah biz bunlardan belli miktarda almaya çalışıyoruz. Bunları da İstiklal Caddesi, Hastane Caddesi ve şehrin yoğun olan noktalarına koymaya çalışacağız. Örneğin hastane caddesinde yürüyorsunuz, çocuğunuzun tuvaleti geldi nereye götüreceksiniz? Çok az yer var bu ihtiyaçları karşılayan. Olanlar da çok temiz değil, kirli. Dolayısıyla bununla ilgili bir çalışmamız var.”