Mülteci işçiler virüse yakalansa bile çalışmaya devam ediyor | Güney Gazetesi Mersin

Mülteci işçiler virüse yakalansa bile çalışmaya devam ediyor

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, mülteci işçilerin sorunlarını meclis gündemine taşıdı.

Mülteci işçiler virüse yakalansa bile çalışmaya devam ediyor


HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde uluslararası koruma başvuru ve statü sahiplerinin sağlık sigortalarının kayıttan bir yıl sonra kapatılması ve sadece özel ihtiyaç sahibi olarak değerlendirilen kişilerin sigortasının devam etmesine dair düzenlemenin 2019 yılında yasalaştığını ifade etti.

Bu değişiklik ile Türkiye’nin çeşitli illerinde uluslararası koruma sahiplerinin sigortalarının kapatılmaya başlandığını ifade eden Turan, “Çalışma izni alamayan, düzenli geliri olmayan, üstelik zorunlu göçün yol açtığı birçok fiziksel ve psikolojik sağlık sorunu yaşayan yüzbinlerce kişinin, temel bir hak olan sağlık hakkına erişimi bu yolla engellenmiş ve korona virüsü ile mücadelede daha ağır koşullar ve riskler ile karşı karşıya kalmışlardır. İlgili kanun değişikliği ile genel sağlık sigortaları iptal edilen uluslararası koruma statü sahiplerinin, korona virüsü belirtileri dahil bir sağlık sorunuyla karşı karşıya kalmaları halinde bir sağlık kuruluşuna erişememe ihtimali doğmuştur. Böyle bir durum, sağlık sorunu yaşayan kişi için ciddi ve hayati riskler doğurabileceği gibi, yaşamakta olduğumuz salgının yayılmasına ve bir halk sağlığı problemi haline gelmesine sebep olabilecektir” dedi.

 

“İŞÇİLERİN BÜYÜK KISMI ÇOCUK YAŞTA”

Salgın sürecinde sağlık hakkından faydalanamayan mültecilerin çalışma hayatı içinde yer almaya devam ettiğini kaydeden Turan, “Türkiye’de 1,4 milyon civarında mülteci işçi çalıştığı düşünüldüğünde yevmiye usulü, güvencesiz ve sağlıksız koşullarda çalışmak zorunda kalan mülteciler, salgın sürecinde en riskli gruplar arasında yer almaktadır. Evlerde kalabalık bir nüfus ile yaşamak zorunda da kalan mülteciler için sağlık sisteminin işlememesi, hızlı bir şekilde yayılan koronavirüs salgını karşısında mülteciler için çok büyük bir tehlike arz etmektedir. Mülteci işçilerin büyük bölümü de çocuk işçilerdir. Esenyurt, İkitelli gibi devasa sanayi bölgelerinde yevmiye usulü güvencesiz çalıştırılan çocuk işçiler; ciddi sağlık sorunları ile de karşı karşıya kalmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

 

“VİRÜSE YAKALANAN MÜLTECİ İŞÇİ TEDAVİ OLABİLİYOR MU?”

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

“Salgın sürecinde mültecilerin güvencesiz ve sağlıksız çalışma koşullarına karşılık Bakanlık olarak hangi tedbirleri aldınız? Mültecilerin sağlık hakkının engellenmesi ve sağlık kuruluşlarına erişememesiyle ilgili salgına yakalanan mültecilere yönelik hangi çalışmaları yapıyorsunuz? Geri Gönderme Merkezi ve Geçici Barınma Merkezleri’nden salgın nedeniyle karantinaya alınan kaç kişi vardır? Geri Gönderme Merkezi ve Geçici Barınma Merkezleri’nde kalan göçmenlerin salgına karşı önlemleri alınmış mıdır? Kamplarda karantina için uygun ortam hazırlanmış mıdır? Salgın ortamında “Non-refoulement /Geri Gönderme Yasağı” ilkesine uyulmakta mıdır?” (Haber Merkezi)