Kadınlar pandeminin kendisiyle de, gölgesiyle de savaşıyor | Güney Gazetesi Mersin

Kadınlar pandeminin kendisiyle de, gölgesiyle de savaşıyor

Mersin Kadın Platformu bileşenlerinden Çiğdem Serin, “Dünya genelinde toplumlar pandeminin etkisi ile mücadele ederken kadınlar ayrıca gölge pandemi ile mücadele ediyor. Gölge pandemi Birleşmiş Milletler’in kadın çalışmaları birimi tarafından kadınların ve kız çocuklarının maruz kaldığı ve artan ev içi şiddet için tanımladığı bir kavram. Bu bağlamda feminist öz savunmayı konuşmamız gerekiyor” dedi.

Kadınlar pandeminin kendisiyle de, gölgesiyle de savaşıyor


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Mersin Kadın Platformu, öz savunma atölyesi düzenledi. Hayat Ağacı Kadın Kooperatifi’nden Özge Göncü’nün koordinesinde, 35 kadının katılımıyla yapılan çalışmada Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya “özel savaş politikaları karşısında öz savunma” konulu sunum yaptı. Mersin Kadın Platformu adına da Kadın Savunması’ndan Çiğdem Serin, “feminist öz savunma atölyesini” gerçekleştirdi. Kadınlar, olası bir şiddet ve saldırı karşısında neler yapmaları gerektiğini uygulamalı olarak da gördüler.

Kadın Savunması’ndan Çiğdem Serin, “Dünya genelinde toplumlar pandeminin etkisi ile mücadele ederken kadınlar ayrıca gölge pandemi ile mücadele ediyor. Gölge pandemi Birleşmiş Milletler’in kadın çalışmaları birimi tarafından kadınların ve kız çocuklarının maruz kaldığı ve artan ev içi şiddet için tanımladığı bir kavram. Bu bağlamda feminist öz savunmayı da konuşmamız gerekiyor. Feminist özsavunma, hayatlarımızı kuşatan şiddetin kaynağına ulaşmamıza ve ona son vermemize imkan veren tüm zorunlu araçlar, yaklaşımlar ve tepkilerdir. Feminist özsavunma sadece şiddete uğrayan bedenimizi fiziksel olarak savunmak değil, toplumsal cinsiyet rollerini ve egemenlik ilişkilerini sarsan politik bir eylemdir” şeklinde konuştu.

Atölye çalışmasında sunum yapan Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, “Kültürel yapılarımıza yönelik bir takım tahribatlar, yok etmeye yönelik durumlar gelişiyor. Sistemin bu yöneliminin karşısında elbette ki bizim de öz savunma olarak, daha doğrusu meşru savunma olarak geliştirdiğimiz birtakım mekanizmalar var. Bunlar hukuki, idari mekanizmalar. Ama bunlar yeterli değil ne yazık ki. Çünkü bunlarla bütünlüklü, çok kapsamlı mücadele etmek gerekiyor. Bunun da en önemli ayağı örgütlü olmak, kolektif hareket edebilmekten geçiyor” dedi.