Neredeyse bir daha gömülecek | Güney Gazetesi Mersin

Neredeyse bir daha gömülecek

Neredeyse bir daha gömülecek


Tarsus’un sembol tarihi değerlerinden biri olan Kleopatra Kapısı’nın yan tarafında 2017 yılı Şubat ayında tesadüfen tarihi kalıntılar bulunmuş ve belediye arazi üzerinde yapacağı projeyi durdurmuştu.  3.derece tarihi sit alanı olan bölgede, tarihi bulguların rastlandığı 3 nokta için Anıtlar Kurulunun kararı bekleniyor. Kurul tarihi kalıntıların olduğu alanla ilgili 3 yıldır bir karar vermediği için ne projeler yapılabiliyor ne de tarihi kalıntılar korunabiliyor.

Bölgede tarihi kazıların terkedilmiş halde bırakılması ve etrafında tarihi eserleri korumaya yönelik hiçbir güvenlik önleminin alınmaması vatandaşları ve çevre esnafı isyan ettirdi. Çevre sakinleri, kazı alanlarında çöplerin birikmiş olması ve ortaya çıkarılan tarihi eserlerin bakımsız bırakılmasından dert yanıyor.

 

“KLEOPATRA KAPISININ YANINDA BU GÖRÜNTÜ KABUL EDİLEMEZ”

Kazı çalışmaların yapıldığı Caminur Mahallesi Muhtarı Ozan Manay, bölgenin uzun zamandır terkedilmiş halde bırakıldığını ve buranın derhal korunma altına alınması gerektiğini söyledi. Manay, “Bu tarihi kazının yapıldığı alanın hemen yan tarafında Tarsus’un simgesi Kleopatra Kapısı var. Buraya birçok turist geliyor ve bu manzarayla karşılaşıyor. Kleopatra kapısının yanında bu görüntü kabul edilemez. Burayı gelip gezdiğinizde etrafın çöplerle, içki şişeleriyle dolu olduğunu göreceksiniz. Burada herhangi bir güvenlik önlemi alınmıyor. Burayı elimizden geldiğince temizlemeye çalışıyoruz fakat yeterli olmuyor” dedi.

Tarsus Müze Müdürlüğü ise, Anıtlar Kurulu’nun vereceği karar doğrultusunda kazı alanının genişletileceğini ve tarihi kalıntıların cam korumayla müze haline getirileceğini belirtti. (Haber Merkezi)