“Metro gelecek vaat ediyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Metro gelecek vaat ediyor”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, belediye meclis toplantısında metro projesi ile ilgili yöneltilen sorulara yanıt verdi.

“Metro gelecek vaat ediyor”


Yönetime geldikten sonra mevcut metro projesini değiştirdiklerini hatırlatan Başkan Seçer, “Tabi Sayın Cumhurbaşkanı da bunu yatırım programına aldı ve bize bu konuda pozitif bir ayrımcılık yaptığını da düşünüyorum. Projemizi 2019 programına aldı ve bu gelişmenin anlamı hareket kabiliyetimizin bir an önce artması demektir. Burada tabi başta Sayın Lütfi Elvan olmak üzere katkısı olan arkadaşlarımız var. Biz bu proje değişikliğine ilişkin ilgili Bakanlığın raylı sistemler konusundaki yetkili dairesiyle iletişim halindeyiz” diye konuştu.

Projenin maliyeti ve finansal kaynakları konusunda bilgi veren Başkan Seçer, “Bizim ihalemiz bir inşaat ihalesi. İstasyonları ve tünelleri içeriyor ve kendi finansmanlarını firmaların kendisinin bulması şartıyla yapıldı. İnşaat süresinin 4 ile 6 yıl olduğu ve ödemesinin de inşaat teslim edildikten sonra 11 yıl olduğu bir çalışma. Bu ihaleye ön yeterlilik yapıldı. Toplamda 28 firma 13 ayrı teklifle katıldı. Şu anda incelemeler tamamlanmak üzere. Ama şu an ihale aşaması olduğu için bir maliyet rakamı vermem yasal değil. Birinci aşama bittikten sonra ön yeterlilik izni alan firmaların tekliflerini alacağız. En yalın ve sade ifade ile metro projemiz budur. Bu ihaleye giren firmalar biliyorlar ki finans kuruluşlarını kendileri belirleyecekler. Onlar kendi görüşmelerini yapıyorlar. Kimi Avrupa, kimi Çin sermayesi ile görüşüyor. Proje için dosya sunan Türk, Çin, Japon, ABD, Azerbaycan ve İspanya’dan firmalar var” diye konuştu.

Yurtdışındaki metro projelerinden de örnekler veren Başkan Seçer, finansal konuda yaşanan endişeleri anladığını aktararak, “Şimdi şu endişe var. Ben farkındayım. ‘Acaba Mersin borç altına mı sokuluyor, yük altında mı sokuluyor?’ Mutlaka önemli bir yatırım, değerli bir yatırım. Bunu sadece Mersin için konuşmuyorum. Birçok bölgede de bunun gibi konforlu, süratli, güvenli, bir anlamda çevre dostu toplu taşıma sistemlerine Türkiye çok geriden geliyor” dedi. (Haber Merkezi)