Yeni çağın yeni uğraşısı: e-spor | Güney Gazetesi Mersin

Yeni çağın yeni uğraşısı: e-spor

Teknolojinin ve dijitalleşmenin gelişmesiyle birlikte profesyonel bir sektör haline gelen e-Spor, oyun içeriklerinin gelişmesi ve pazar payının artmasıyla birlikte hızla büyüyor.

Yeni çağın yeni uğraşısı: e-spor


ZELİHA ÖZİPEK

 

Son yıllarda çok fazla ilgi görmeye başlayan, profesyonel bir spor sektörü haline gelen ve şu an Dünyada 500 milyon aktif izleyicisi olan e-Spor, ülkemizde hızla talep görmeye devam ediyor. Dijital dünyanın ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok alanda farklılıkların ortaya çıkması, spor kültüründe de değişikliklere yol açtı. Herkes tarafından bilinen ve oynanan futbol, basketbol, voleybol ve tenis gibi sporların dışında E-Spor da artık varlığını kabul ettirdi.

 Ülkemizde ise E-Spor camiası, varlığını son zamanlarda ciddi bir şekilde kabul ettirmeye devam ediyor. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi birçok spor kulübünün de bu alanda yatırım yapmaları ve takımlar oluşturmaları, Türk spor camiasında da kabul gördüğünün göstergesi olarak yorumlanıyor. Dünyada şu an birçok insan tarafından oynanan Dota 2, League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive ve Starcraft: Wings of Liberty gibi oyunlar artık büyük çaplı para ödüllerinin dağıtıldığı sektör haline geldi.

 

MERSİN’DE E-SPOR KABUL GÖRDÜ

E-Spor’un dünyanın her yerinde kabul görmeye başlaması bu sektöre yatırımların da çoğalmasına sebep oldu. Türkiye’de açılan E-Spor Game Center’lar bu alanda hizmet vermeye hali hazırda devam ediyor. Ülkenin dört bir yanında E-Spor sektörünün büyümesi Mersin’i de etkiledi. Şehrin her tarafında internet cafelerin açılması E-Spor’un artık Mersin’de de kabul gördüğünü gösteriyor. Açılan internet kafelerin çoğunda, ödüllü turnuvaların düzenlenmesi gençlerin bu sektöre daha çok yakınlaşmasına olanak sağlıyor. Uzun yıllardır Mersin’de internet cafe işletmeciliği Ahmet Özavcı, E-Spor’un son 5-6 yılda bu kadar popüleşmesinin sebebi olarak, teknolojinin ve dijitalleşmenin gelişmesi ve oyun geliştiricilerinin aldıkları reklamlar, sponsorluklar etkili olduğunu belirtti.

Özavcı, ‘‘İnternet kafelere ve oyun piyasasına ciddi bir şekilde katkı ve kaynak sağlayan E-Spor, birçok girişimcinin de bu sektöre para yatırmasına neden oldu. Bu sektörde ayakta kalmak istiyorsan eğer gelişen teknolojiyi takip etmen ve bilgisayarların altyapısını ona göre ayarlaman lazım. Bunlara ek olarak turnuvalar düzenleyip sektörde varlığını kabul ettirirsin’’ diye belirtti.

 

E-SPOR ASOSYALLEŞTİRİYOR MU?

E-spor camiasında büyük tartışmalara yol açan ve ailelerin genel şikayeti haline gelen oyun bağımlılığı, büyük problemlere sebep olabiliyor. Saatlerce bilgisayar başından kalkmayan ve toplumdan izole asosyal bir hayat yaşayan bilgisayar oyunu bağımlıları, aileler içerisinde büyük problemlere neden olabiliyor.

Bu sorunla ilgili gençler ve internet kafe sahipleri genel olarak kişinin kendisiyle alakalı sorun olduğunu, günde 2-3 saatin normal bir oyuncu için yeterli olabileceğini söylüyorlar.

E-spor oyuncularından Mustafa Doğan, '' Yeteri kadar oynandığı zaman bunun kişinin psikolojik sağlığını kötü etkilemediğini düşünüyorum. Kişiden kişiye göre değişebilen bir durum. Eğer 7-8 saat günde oyun oynarsan bu senin sosyal hayatını ve ruh sağlığını tabii ki olumsuz etkiler. Bunun yaşanmaması için sınırı bileceksin ve ona göre zaman ayıracaksın'' ifadesini kullandı.