Her gün sokakta olan PTT çalışanları esnek çalışma istiyor | Güney Gazetesi Mersin

Her gün sokakta olan PTT çalışanları esnek çalışma istiyor

KESK’e bağlı Haber-Sen Şubesi’nde örgütlü PTT çalışanları pandemi döneminde çalışma koşullarının giderek kötüleştiğini belirterek iş yerlerinde acil önlemler alınması çağrısında bulundu.

Her gün sokakta olan PTT  çalışanları esnek çalışma istiyor


ESRA ŞASİ YAĞMUR 
KESK’e bağlı Haber-Sen Şubesi’nde örgütlü PTT çalışanları pandemi döneminde çalışma koşullarının giderek kötüleştiğini belirterek iş yerlerinde acil önlemler alınması çağrısında bulundu. Esnek ve dönüşümlü çalışma koşullarının sağlanmasını talep eden PTT çalışanları, fatura alımlarının durdurulmasını ve kargo işlemlerine sınırlandırılma getirilmesini istedi. KESK’e bağlı Haber-Sen Mersin Şubesi’nde örgütlü PTT çalışanları pandemi döneminde yaşadıkları sıkıntılar ve çalışma koşulları ile ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Haber - Sen 7 Nolu  Şube Kadın Sekreteri Adanır Eren, PTT  personelinin salgın döneminde zor şartlar altında çalıştığını, iş yerlerinde önlemler alınmadığını, pek çok  çalışanın tedavi altında olduğunu söyledi. Eren, “Salgın etkisini artırarak devam etmektedir. Açıklanan yeni hasta sayılarındaki artış, durumun giderek ciddileştiğini gösteriyor. Aynı zaman da gerçek hasta sayısı bir an önce kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Bu konuda geçerli ve etkili önlemlerin alınması gerektiğini defalarca dile getirmemize rağmen, önlemler alınmadı. Biz bu konunun takipçisi olacağız. Salgın nedeniyle onlarca emekçi arkadaşımız, sevdiklerini kaybetti” dedi. 

“SALGIN DÖNEMİNDE ÇALIŞMA KOŞULLARIMIZ KÖTÜLEŞTİ”
Salgın döneminde çalışma koşullarının giderek kötüleştiğini ifade eden Eren, “Eşit işe eşit ücret, usulsüz atamalar ve liyakatsız yöneticilerin atanması emekçiler arasında adaletsizliği daha da derinleştirmektedir. Performansa göre ödeme, İdari Hizmet Sözleşmesi (İHS), Taşeron çalıştırma ve parça başı çalışma biçimlerinin yaygınlaşmasıyla emekçiler köleleştirilmektedir. Kazanılmış haklarımızın gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. İşte böylesi bir çalışma ortamında; 11 Mart’ta ilk Covid-19 vakasının görülmesi ile birlikte asli işleri dışında da görevler yüklenen ve gece gündüz halka kamu hizmeti veren PTT emekçileri, daha da yoğun bir çalışma temposu içerisine girmiştir. Pandemi dönemi bize göstermiştir ki, kamu hizmeti gören PTT; özelleştirme ve iştirakler kurularak, kurum zarara uğratılmaktadır. PTT ücretsiz, nitelikli, herkesin ulaşabilir bir kamusal anlayışla hizmet vermelidir” diye konuştu. 

“KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN OLMADAN ÇALIŞIYORUZ”
Ülkenin birçok yerinde PTT çalışanın karantinada olduğunu, personel eksikliğinden dolayı kargo ve posta gönderilerinin zamanında dağıtılmadığını ya da alıcılarına geç ulaştığını anlatan Eren, “Hizmet aksamalarının sorumlusu özveriyle çalışan, salgında hayatlarını ve çevrelerini de risk eden PTT emekçileri değil, yılardır kuruma personel alımını gerçekleştirmeyen yöneticilerdir.  Kişisel koruyucu ekipmana ulaşamasa da, kronik hastalığı olsa da, ailesi karantina altındayken çalışmak zorunda kalsa da, iş yoğunluğu altında ezilse de, Covid-19’a rağmen işlerini aksatmadan çalışmaya devam eden PTT emekçisi artık yoruldu” dedi. 

“YORULDUK, TÜKENDİK, ARTIK YETER”
Tüm kamu kurumlarında dönüşümlü çalışma uygulamasına geçildiğini ancak  PTT emekçilerinin bu uygulamadan yararlanmadığını aktaran Eren, şöyle konuştu :”Herkes istediği zamanda ve istediği süre de senelik iznini kullanırken, yoğun çalışma temposu ile çalışan PTT emekçileri senelik izinlerini kullanırken kısıtlama ile karşı karşıya kaldı. Acil olarak yapılması gereken tek bir şey vardır; o da PTT çalışanı sayısını OECD ülkelerindeki ortalamaya yaklaştırmak ve tüm PTT emekçilerinin kadrolu bir şekilde istihdam edilmesinin sağlanmasıdır. Yorulduk, tükendik, ölüyoruz. Artık yeter.  Yaşamımızı savunmak, kurumumuza sahip çıkmak için mücadele cephemizi güçlendireceğiz. “