8 BİN 500 ESNAFIN SU FATURASINI BELEDİYE ÖDEYECEK | Güney Gazetesi Mersin

8 BİN 500 ESNAFIN SU FATURASINI BELEDİYE ÖDEYECEK

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, pandemi önlemleri kapsamında faaliyetlerine ara vermek ya da kısıtlamak zorunda kalan 8 bin 500 esnafın evlerinde kullandıkları suyun 500 liraya kadar olan kısmının belediye tarafından ödenmesine dair teklifi kabul etti.

8 BİN 500 ESNAFIN SU  FATURASINI BELEDİYE ÖDEYECEK


ABİDİN YAĞMUR
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Aralık ayı olağan toplantısı Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında toplandı.
Toplantıda, pandemi önlemleri kapsamında faaliyetlerine ara vermek ya da kısıtlamak zorunda kalan 8 bin 500 esnafın evlerinde kullandıkları suyun 500 liraya kadar olan kısmının belediye tarafından ödenmesine dair Plan ve Bütçe Komisyonu ile İşsizlikle Mücadele Komisyonu raporu görüşüldü. Madde üzerine bilgi veren Başkan Seçer,  “30 Kasım tarihli genelge uyarınca kapanan işyeri sayısı 2500 ile 3 bin arasında. 18 Kasım tarihli genelgeden etkilenen işyeri sayısı ise 5200. Toplam 8500 esnafın, işyerleri kapanan esnafın, meskenlerinde kullandıkları suyun 500 TL’ye kadar olan kısmını Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak MESKİ’ye biz ödeyeceğiz. Ne kadar süre? Kapalı oldukları süre içinde” dedi.

770 BİN FATURA YAPILANDIRMADAN FAYDALANACAK
Başkan Seçer, toplantıda, bazı vergi ve borçların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili kanunla ilgili bilgi de verdi.  Seçer şunları söyledi:
“Hem MESKİ hem de Büyükşehir’i ilgilendiren vergi ve alacakların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili kanun kabul edildi. Bu kapsamda 31 Ağustos 2020’den önce tahakkuk etmiş faturalarını yeniden yapılandırabilecekler. Birikmiş tüm borçlarını yapılandırabilecekler. Hesaplanan tutarlar peşin ya da taksitler halinde ödenebilecek. 6, 9, 12 ya da 18 aylık eşit taksitlerle ödeyebilecekler.  İlk taksitlerini 31 Ocak 2021 tarihine kadar ödemeleri gerekiyor.31 Aralık 2020’ye kadar başvurmaları gerekiyor. Toplam 770 bin 43 fatura, 175 bin 960 abone yapılandırmadan faydalanabilir. 113 milyon 681 bin lira birikmiş alacağımız var.  Bu konuda çok gayret sarf ediyoruz tahsilat yapabilmek için. Ama pandemi döneminde çok rahat hareket edemedik. Olağanüstü koşullarda insanların üzerine gitmenin doğru olmayacağını düşünerek, bazı sınırlamalar getirerek işlemleri yürüttük. Bunu huy edinmiş aboneler var, büyük işletmeler var, aslında ödeme gücü olup da ödemeyen aboneler üzerine gitmek zorunda kaldık. Kıt kanaat geçinen vatandaşlarımızla ilgili çok işlem yapamadık açıkçası. Kiracıların toplamda 638 kiracımızın 101 milyon 504 bin lira alacağımız var. Bazı alacaklar çok büyük alacaklar var. Geriden gelen, bizden önceki dönemde kalan borçlar var. Bir kısmını alabiliyoruz ama bir kısmı minareyi çalan kılıfını hazırlar misali kılıfına uydurmuş.  Geçtiğimiz günlerde otogar için yapılandırmaya gittik. 38 borçlu esnaftan sadece 15’i yapılandırmadan faydalandı. Diğerleri olduğu gibi duruyor. Meclis ne kadar yapıcı olsak da, iyi niyetli olsak da mantık başka olunca. 40 tane telefon geldi. O telefon edenler bir TL yapılandırmaya girmedi. Sadece suyu bulandırdılar.”