“İstemezük” ittifakı | Güney Gazetesi Mersin

“İstemezük” ittifakı

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Cumhur İttifakı üyeleri, belediye ile Baro’nun kadın ve çocuk hakları için işbirliği yapmasına bile ret oyu verdi

“İstemezük” ittifakı


ABİDİN YAĞMUR
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi aralık ayı olağan toplantısı Başkan Vahap Seçer yönetiminde Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.
Geçtiğimiz şubat ayında Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Mersin Barosu arasında kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarıyla mücadele için işbirliği yapılması, bunun için Başkan Seçer’e yetki verilmesi teklifi meclise sunulmuş ve komisyonlara sevk edilmişti
Başkan Seçer, 10 aydır komisyonlarda bekletilen teklifi meclis gündemine getirdi. Seçer,  “Şubat ayından beri komisyonda bekliyor. Burada baroyla bizim yapacağımız protokol maddi bir işbirliği protokolü değil. Kadın ve çocuk konusunda ortak çalışma yürütmek istiyoruz. Baro da bir sivil toplum kuruluşları. Toplumun hassasiyetlerine duyarlı olan bir yapı. Sadece kadın ve çocuk alanında değil birçok alanda çalışmalar yapıyor. Temel amacı toplumsal sorunların çözümüne katkı sunmak. Bizlerle de yapılan görüşmelerde bir işbirliği çağrısı oldu. Biz üniversitelerle, kadın örgütleriyle işbirliği zaten yapıyoruz. Baro ile birlikte okullarda eğitimler vereceğiz. Bakanlık ile her ay düzenli toplantılar yapıyoruz. Bu alandaki çalışmaları sadece birkaç kurumla yapmıyoruz, kamu kurumlarıyla da çalışıyoruz” dedi.
Madde üzerine söz alan meclis üyesi Ünzile Kuru da, “Kadın ve çocuk sorunu ülkemizin önemli sorunlarından birisi. Mersin kapsamında en etkin ve yetkin kurum Mersin Barosu. Baro haricinde bir kurumun bu konuda bilgilendirme yapması mümkün değil. Kadınların ve çocukların zarar görmesinin engellenmesinde katkımız olur birlikte çalışırsak” ifadelerini kullandı.

KUŞ: MECLİSİ TERK ETMEMEK İÇİN KENDİMİ ZOR TUTTUM”

Cumhur İttifakı’ndan AKP’li ve MHP’li üyeler ise bu konuda Mersin Barosu ile işbirliği yapılmasına karşı çıktı. Hatta bazı meclis üyeleri maliyet konusunu bile gündeme getirdi. Tartışmalar üzerine söz alan meclis üyesi Bedriye Kuş şunları söyledi
“Meclisi terk etmemek için kendimi zor tuttum. Konuşmaları dinlerken içim acıdı. Bu kadar kadın cinayeti oluyorken, yüzlerce çocuk istismara maruz kalırken bu gündemin 10 komisyonlarda bekletilmesi, bugün meclise gelip tekrar komisyona gönderilmesi iç acıtıcı. Bu meclisin bir ayıbıdır. Bir de kadınların tartışılması ayıptır. Kadınlar öldürülürken, çocuklar istismara maruz kalırken kalkıp burada ekonomiyi tartışmak, bu işin maliyeti var mıdır yok mudur diye tartışmak ayıptır. Bu meclise yakışmıyor. Yarın öbür gün bu kadınlardan hangi yüzle oy isteyeceksiniz?  Bu kadınların başvurabileceği bir mekanizma yok. Hala gelip bunların burada tartışılmasından ben kadınların adına utandım.”
Konuşmaların ardından oylamaya geçildi ve Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Mersin Barosu’nun işbirliği yapmasına dair teklif reddedildi.
Meclis oturumunda Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Mahalli İdareler İşverenler Sendikası’ndan ayrılmasına dair tekli de ele alındı.
Başkan Seçer,  “Bu sendikanın yaptığı bize TİS sürecinde bize hukuki destek sunmak. Buda tabi talep ettiğiniz zaman bu hizmeti satın alırsınız. 
Bu sendikanın bize bir mali yükü var. Faydalanmadığımız bir sendikanın üyelik aidatını ödemek istemiyoruz. Bu sendikadan ayrılmak istiyoruz. Ben bu sendikaya üye olmadım. Benden önceki yönetim mazbatayı alır almaz üye olmuş. 579 bin lira borç var. Yıllık 300 bin lira civarında para veriyoruz. Aylık 25 bin TL ödüyoruz. Bunu gereksiz bir maliyet olarak görüyoruz. Ben belediye başkanı olarak bu sendikadan ayrılmak istiyorum” dedi.
Yapılan oylamada MHP ve AKP’li üyelerin ret oylarıyla Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sendikadan ayrılma talebi reddedildi.