“Bu bütçe halkın bütçesi değil” | Güney Gazetesi Mersin

“Bu bütçe halkın bütçesi değil”

KESK Mersin Şubeler Platformu Sözcüsü Sümbül 2021 bütçesini böyle yorumladı:

“Bu bütçe halkın bütçesi değil”


ESRA ŞASİ YAĞMUR
KESK Mersin Şubeler Platformu Sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül, 2021 bütçesinde emekçilerin ve yoksulların yok sayıldığını söyledi. Sümbül, “2021 yılı bütçesi emekçi kesimler ve dar gelirliler için bir acı reçete, kuru ekmek bütçesidir” dedi.
2021 bütçesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan KESK dönem sözcüsü Mahmut Sümbül, “Bundan önceki süreçlerde olduğu gibi 2021 bütçe sürecinde de halkın bütçe hakkı yok sayılmaktadır. Maaşlarımızdan, ücretlerimizden kesilen, attığımız her adımda ödediğimiz vergilerin nereye, kime harcanacağına dair bize hiçbir söz hakkı tanınmamıştır. Her yıl olduğu gibi bu yıl da bütçe kamuoyuna ‘eğitime, sağlığa, sosyal yardımlara en çok pay ayrılan bütçe’ olarak sunulmuştur. Oysa 2021 yılı bütçesi emekçi kesimler ve dar gelirliler için bir acı reçete, kuru ekmek bütçesidir” dedi.

HER 100 LİRANIN 65 LİRASI DOLAYLI VERGİLERDEN
Bütçenin tüm yükünün her 100 TL’nin 65 TL’sinin dolaylı vergilerden karşılanacak olan adaletsiz vergi sistemiyle yine ücretli kesimlere yıkıldığını kaydeden Sümbül, “Buna karşın bütçenin asıl kaynağı olan işçi ve emekçiler olarak bizlerin yaşadığı iş ve gelir kaybını giderecek, acil ekonomik ve toplumsal ihtiyaçları karşılayacak tek bir önleme yer verilmemiştir. Pandemi ile derinleşen işsizlik, hayat pahalılığı, yoksulluk cenderesinde sıkışan emekçilerin, halkın sırtına yıkılan yükü daha fazla büyüten bu sermaye, rant, savaş ve yağma bütçesi bizim bütçemiz değildir. Toplumun yüzde 99’na karşı yüzde 1’nin çıkarlarını, ihtiyaçlarını temel alan bu bütçe bizim bütçemiz değildir. TBMM genel kurulunda görüşülen emekçilerin, dar gelirlilerin ihtiyaçlarını gidermekten uzak, toplumsal eşitsizlikleri derinleştiren bu bütçe geri çekilmelidir. Salgın hızla devam ettiği koşullarda bütçe kaynakları halkın sağlığı ve geçimi için kullanılmalı, sosyal devlet uygulamaları için şirketler ve büyük servetler vergilendirilmeli, dolaylı vergilerin vergi gelirleri içindeki payı azaltılmalıdır” ifadelerini kullandı.