Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi, kent genelinde koronavirüs salgınında can kayıplarının hızla artmasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Şube Eş Başkanı Zeki Sinan Doğan, Küresel çaptaki bir salgının yönetilmesinin zor olduğunu belirterek, Türkiye’deki Sağlık Bakanlığı’nın sadece günü kurtarmaya yönelik adımlar attığını iddia etti. Doğan, “Salgının başlamasından bu yana Mersin’de ölen insan sayısının 1000’den fazla. Covid-19 pozitif sayısının 50.000’den fazla olduğu bilinmekteyken, ilimizde valilik, sağlık müdürlüğü ve belediyelerin, ne gibi önlemler almakta olduklarını ve bundan sonra ne önlemler alacaklarını kamuoyuna bildirmeli gerekmiyor mu? Her ilin sosyolojik, ekonomik ve yaşam şartları farklı iken sadece merkezi yönetimden gelen genelgeleri kes yapıştır yaparak uygulayacaklarsa bulundukları koltukları doldurmaktan başka işlevleri olmadığı anlamına gelmiyor mu?” sorusunu yöneltti.
“BİZ SAĞLIKÇILAR, HASTALANIYORUZ, ÖLÜYORUZ, TÜKENİYORUZ”
Doğan, “Mersin’de devlete ait tüm yoğun bakım yatakları dolu hatta birçok özel hastanenin yoğun bakımlarında da covid-19 pozitif hastalarının olduğunu biliyoruz. Mersin’de, cumartesi günü itibarıyla yoğun bakımda veya serviste yatan 10’dan fazla hekim ve sayısına ulaşamadığımız sağlık çalışanı bulunmaktadır. Resmi verilere göre Covid pozitif olan sağlık çalışanı oranı normal popülasyona göre 3 kat fazla, aynı zamanda ölen sağlık çalışanı oranı da 3.5 kat daha fazladır. Yani biz sağlıkçılar, hastalanıyoruz, ölüyoruz, tükeniyoruz, sesimizi duyanda yok” dedi.
“5 MASKEYİ DAĞITAMAYAN BAKANLIK, 50.000 AŞIYI NASIL YAPACAĞINI AÇIKLASIN”
Sağlık Bakanlığı’nın 50 milyon aşıyı nasıl yapacağının planlarını halkla paylaşması gerektiğini ifade eden Doğan, “Beş maskeyi dağıtamayan ve 1.5 milyon grip aşısını planlayamayan sağlık bakanlığı, şayet anlaşma gerçekten yapıldıysa, 50 milyon aşıyı nasıl yapacağının planını halkla paylaşmalı, bu aşıların yapılabilmesi için sağlıkta seferberlik ilan edilmeli ve atama bekleyen, hukuksuz olarak KHK ile görevine son verilen sağlık çalışanlarının derhal göreve atanması yapılmalıdır. Aşı öncelikleri sağlık çalışanları denmektedir ancak, bu sağlık çalışanlarına özel sektörde, OSG’lerde, Belediyeler vb. kurumlarda çalışan sağlık çalışanlarının dahil olup olmadığı açıklanmamaktadır. Sağlık çalışanlarının izinlerini kullanamaması veya istifa edememesi nedeniyle çocuklarına ve bakıma muhtaç olan 1. Derece yakınlarına kimin bakacağı, bu konuda yapılan bir çalışma olup olmadığı açıklanmamaktadır. Pandeminin ne kadar süreceğinin belli olmaması nedeniyle sağlık çalışanlarına daha ne kadar izin verilmeyeceği 2-3 yıl sürerse 2-3 yıl izin kullandırılıp kullandırılmayacağı açıklanmaktadır. Sağlıkçıların tükenmesi demek ekonominin ve ülkenin tükenmesi demektir. (Haber Merkez)