“Mersin akaryakıt istasyonu çöplüğüne dönmesin” | Güney Gazetesi Mersin

“Mersin akaryakıt istasyonu çöplüğüne dönmesin”

Mersin Akaryakıtçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Akgül, Türkiye’nin en çok akaryakıt istasyonunu bünyesinde barındıran Mersin’de yeni akaryakıt istasyonu alanlarının imar planlarına işlenmesinin şehre zarar vereceğini söyledi.

“Mersin akaryakıt istasyonu çöplüğüne dönmesin”


Akgül, “Son dönemlerde imar Komisyonu’nun akaryakıt istasyonları ile ilgili basına yansıyan haberleri bizi rahatsız etmektedir. Yeni akaryakıt istasyonu alanlarının imara açılmasının planlanması kentimiz ve sektörümüz için kabul edilebilir bir durum değildir.  1 km mesafede yol tadilatları ve kavşak kapatmaları ile akaryakıt istasyonların imara açılması kent için kabul edilemez” dedi.

Akgül, “Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Sayın Ayhan Kızıltan ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Vahap seçer’i ziyaretimizde, daha önce de olduğu gibi her zaman MTSO ve MADER ile işbirliği içinde olacağımızı ifade ettik” dedi.

 

‘İSTASYON ÇÖPLÜĞÜNE DÖNDÜ

 

Mersin Akaryakıtçılar Derneği Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı ve EPGİS Sendikası Mersin Temsilcisi Kadri Çiçeklidağ da, “İnanıyoruz ki imar komisyonun değerli üyeleri buna müsaade etmeyeceklerdir.  Dünyada yakın zaman diliminde ve globalleşen dünyanın değişen şartlarında, akaryakıt istasyonlarının önemini kaybedeceği, elektrikli araç üretiminde Avrupa’daki otomotiv üreticilerinin önde gelen markalarının bu yönde yatırım ve üretim yapacağına dair peş peşe açıklamalar gelmekte ve bazı markalarda üretim yapılmaktadır.   Bugün halen cennet Mersinimizde akaryakıt istasyonu ruhsatlarına yönelik çalışmalar yapılması, tabiri caiz ise kabuk bağlamış yarayı kaşımaktan öte bir hal değildir.   Türkiye’de il bazında nüfus popülasyonuna göre en çok akaryakıt istasyonu ne acı bir gerçektir ki Mersinimizde bulunmaktadır.  Mersin bu anlamda istasyon çöplüğüne dönmüş vaziyettedir. Bu çöplükte beslenen rant emiciler doymamış olmalılar ki, yan yollardan ruhsat çıkarma peşinde oldukları haberleri kulağımıza gelmekte ve yaramızı kanatmaktadır.  Büyükşehir belediyemizin imar komisyonunu türlü bahaneler ile istasyon ruhsatı verilmeye zorlanması akıl karı değildir.  Tüm bunların yanı sıra şehrül eminimiz Sayın Vahap Seçer’in ticaret erbabı olduğu, ticaretin tabanından geldiğini bildiğimizden rant emicilere yol vermeyeceği ve geçmiş tarihlerde derneğimize ve sendikamıza verdiği sözü tutacağına güvenimiz tamdır” ifadelerini kullandı.

 

“Mersin’de 161 istasyon fazlası var”

 

MADER Genel Sekreteri ve TABGİS Sendikası Mersin Temsilcisi Mesut Özçömert, Mersin’deki akaryakıt istasyonu sayısıyla ilgili bir rapor hazırladı. Özçömert’in raporuna göre Mersin’de 328 akaryakıt istasyonu var. Nüfus dikkate alındığında olması gereken akaryakıt istasyonu sayısı ise 164. Yani Mersin’de 161 adet fazla akaryakıt istasyonu var.

Mersin’in 1 milyon 840 bin 425 kişilik nüfus ile akaryakıt pazarında Türkiye’de tüketimde yıllık 877 bin 783 metre küp ile 6’ıncı sırada olduğunu vurgulayan Özcömert, “328 istasyon ile 619 bin motorlu araca akaryakıt ikmali sağlamaktadır. Merkez 4 ilçede 1 milyon 35 bin nüfusa 142 istasyon diğer 9 ilçede 805 bin nüfusa 186 istasyon ile hizmet vermektedir. Bu ilimizde akaryakıt istasyon enflasyonu olduğunun çok açık bir göstergesidir. Maalesef istasyon ortalama günde 7 bin ile başa baş noktamızın çok altında satış yaparak hem milli servetimizi hem de sermayelerimizi boşa heba ediyor. Geçmiş yönetimlerden önceki başkanımızı da inkar etmemek lazım. Hiçbir yere yeni istasyon imarı verilmeyerek G.S.M. alınmasına müsaade etmediği de ortadadır. Bir istasyonun başa baş satışı günde 13 bin litre olmalı. Buda gösteriyor ki Mersin’de 328 istasyon ile değil de maksimum 164 istasyon adedi ile bu işler yapılmalı. İstasyon sahiplik yapısı, istasyon işletilmesi, istasyonun nerelere nasıl açılması gerektiğini maalesef kendi yöntemlerimiz ile yapıyoruz. İnanıyoruz ki bundan böyle Akaryakıt İstasyon MTSO ve MADER den ortak görüş alınarak ve çözümler yaratılarak ilerleriz” dedi. (Haber Merkezi)