“Devlet desteği olmazsa hizmet sektörü toparlanamaz” | Güney Gazetesi Mersin

“Devlet desteği olmazsa hizmet sektörü toparlanamaz”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, bu yılın ikinci yarısından itibaren piyasaların normale döneceğini öngördüğünü söyledi. Piyasalar normale dönse de başta yeme içme ve turizm sektörü olmak üzere hizmet sektörünün toparlanmasının uzun süreceğine işaret eden Kızıltan, “Pandemi sürecinde insanlar birikimlerini tüketti. Mesela hizmet sektöründe insanlar birikimlerini de tükettiler artık. Devlet desteği olmazsa bu sektörlerin ayağa kalkması zor. Hizmet sektörü canlanmazsa Türkiye’de sosyal hayat, kültürel hayat da durur” dedi.

“Devlet desteği olmazsa hizmet sektörü toparlanamaz”


ABİDİN YAĞMUR

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Genel Yayın Yönetmenimiz Ali Adalıoğlu’nu ziyaretinde 2021 yılı beklentileri üzerine değerlendirmelerde bulundu. Pandemi sürecinin özellikle hizmet sektörünü vurduğunu kaydeden Kızıltan, sektörün ancak devlet desteği ile toparlanabileceğini ifade etti.

 

HİZMET SEKTÖRÜ CANLANMAZSA SOSYAL HAYAT DURUR”

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan’ın değerlendirmelerinden bazı satırbaşları şöyle:

“Bazı sektörler, hizmet sektörü özellikle, yeme içme sektörü, oteller, eğitim kurumları, en büyük sıkıntıyı çeken kesimler oldu. Pandemi bittiğinde, normal hayata geçildiğinde bunları nasıl ayağa kaldıracağız bunların planlaması lazım. Sanayi çalıştı, tarım çalıştı ama hizmet sektörü durdu. Hizmet sektöründeki firmalar çok zor durumdalar. Krediyle de altından kalkılacak bir durum yok artık. 2021’in ilk yarısından sonra, aşıların da yapılacağını düşünerek, piyasaların gerçek anlamda açılacağını düşünüyorum. Turizm sektörünün canlanacağını düşünüyorum. Çünkü insanlar sıkıldılar, bunaldılar evde kalmaktan. Turizm sektörü, yeme içme sektörü canlanacaktır. Ama bu işletmeler 1 yılda çok sıkıntı çektiler. Onlara destek sağlanması lazım. Türkiye’nin bütün illerindeki sıkıntılar hemen hemen aynı. Türkiye’deki bütün sıkıntılar hükümet tarafından biliniyor. Ben eminim pandemi sonrasında oluşacak ortamın muhasebesi yapılmıştır. Zorda olan sektörlerin ayağa kalkması için destek sağlanacaktır diye düşünüyorum. Sağlanmalıdır. Hizmet sektörü canlanmazsa Türkiye’de sosyal hayat, kültürel hayat da durur.”

 

“İŞ DÜNYASI İŞVERENLERDEN VE ÇALIŞANLARDAN OLUŞUR”

 

“Pandemi sürecinde insanlar birikimlerini tüketti. Mesela hizmet sektöründe insanlar birikimlerini de tükettiler artık. Öyle bir olumsuz etkisi var. İş yapıp para kazanamayınca eldekini yedi. Birikimi bitti. Devlet desteği olmazsa bu sektörlerin ayağa kalkması zor. Bankalar krediyi siciline göre veriyor. Pandemi sürecinde sicili bozulan esnaf krediyi nasıl alacak? Demek ki çok kapsamlı ve gerçekçi bir sicil affı gerekiyor. İş dünyası bunu da bekliyor. Bu kesimde vergilerin silinmesi talebi de var. Erteleyip taksitli yapsan da ödeme durumu yok. Geçmişte alınan krediler de var. Bunların da ödeme dönemi geliyor.  Çok düşük faizli, uzun döneme yayılmış krediler sağlanabilir. Türkiye iyi direndi. Özel sektör iyi direndi. Türkiye’yi ayakta tutan özel sektör oldu. 2021’de herkese sağlık diliyorum. Yoksulluğun, gelir adaletsizliğin sonlanmasını istiyoruz. İş dünyası sadece işverenlerden oluşmuyor. Çalışanlardan ve işverenlerden oluşuyor. Her iki tarafta mutlu olursa Türkiye’de gelişme olur, refah olur.”

 

“Havalimanı için bu kez umutluyuz”

 

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin’in beklediği proje ve hizmetlerle ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Havalimanı konusunda bu kez umutlu olduklarını kaydeden Kızıltan şunları söyledi:

“Mersin’de devam etmekle olan yatırımlar var, planlanan yatırımlar var, kentin istediği, istemediği yatırım planları var. Çukurova Havalimanı üst yapı ve işletme ihalesi yapıldı, sözleşmesi imzalandı, inşaat başlayacak. Yüklenici firma da nispeten deneyimli firmalardan birisi. Biz bu sefer ümitliyiz. Daha önceki dönemlerde olduğu gibi karamsarlık yok içimizde. Cumhurbaşkanı da söz verdi. Artık havalimanını geciktirmeye tahammülümüz yok, en kısa sürede bitireceğiz dedi. Adanlılardan ilk defa Çukurova havalimanının bitirilmesi gerektiğini duyduk. Adana Ticaret Borsası Başkanı, Cumhurbaşkanı’na artık bitirilmesi gerekiyor dedi. Planlanan süreçte tamamlanacağını bekliyoruz. Havalimanının yapılması sadece Mersin’e değil tüm bölgeye ekonomik alanda, sosyal ve kültürel alanda, eğitim alanında bile katma değerler sağlayacak, birçok sektörü tetikleyecek bir yatırım.”

 

 

“ÇEŞMELİ-TAŞUCU OTOYOL İHALESİNİ BEKLİYORUUZ”

 

“İkinci bir konu Çeşmeli-Taşucu otoyolu. Onun da ihalesinin 2021 yılı içinde yapılmasını bekliyoruz. Bölgemize büyük bir değer katacaktır. Yazın Gazinatep-Adana-Mersin arasında trafik yoğunlaşıyor. O yol hem trafiği rahatlatacak hem de tarım ürünlerinin daha hızlı şekilde Mersin limanına ulaşmasını sağlayacak. Yol projesi ayrıca Silifke OSB’ye de değer katacaktır.”

 

 

“KONTEYNIR LİMANININ ADRESİ MERSİN OLMALIDIR”

 

“Mersin konteynır limanı… Bir önceki kalkınma planında Mersin Konteynır limanı olarak adlandırılmıştı. Bir sonraki kalkınma planında, 11. Kalkınma planında adres olarak ya da isim olarak Doğu Akdeniz konteynır limanı olarak geçmişse de bunu Cumhurbaşkanı yardımcısı mecliste kalkınma planını açıklarken bu limanın adresi Mersindir, Mersin’de yapılacaktır. Ben tüm Türkiye’nin önünde bu sözü veriyorum demişti. Biz de o söze güveniyoruz. Devletin verdiği bir sözdür. Zaten Mersin hem lojistik, hem limancılık alanında son derece altyapısı, deneyimi, insan kadrosu olan bir şehirdir. Mersin’de bu limanda yapılması çok daha rantabl ve çok daha ekonomik olacaktır. Zaten fizibiliteler Mersin’de yapılmasını gerektirdiği için 10. Kalkınma planında Mersin Konteynır Limanı olarak anılmıştır. Doğalgaz rezervleri nedeniyle Doğu Akdeniz’in önemi arttı. Doğu Akdeniz Çukurova bölgesine denk geliyor. Kentler arasındaki rekabetten sıyrılıp stratejik kalkınma planları yaparsak bütün iller kazanır. Şu an Marmara bölgesi doldu. Mersin, Adana gibi kentlere yatırımların taşınması gerekiyor. Türkiye’nin bütün enerjisi İstanbul’a akıyor. Bunu Türkiye geneline yaymamız lazım. Böylece hem İstanbul kurtulur, hem Anadolu kurtulur.”

 

“MERSİNLİLER POLİPROPİLEN TESİSİ İSTEMİYOR”

 

“Türkiye’nin artık planlı yatırım dönemine geçmesi gerekiyor. Yatırımlar planlanırken yerel aktörlerin de sürece katılması lazım. Bu bölgeyi, Mersin’i en iyi biz biliriz. Mersin’in neye ihtiyacı var? Nerede, ne yapabiliriz? Mersin’in doğal kaynakları, yeraltı kaynakları, iklimi, insan kalitesi, sanayi  durumu, tarım durumu, iklimi… Bunları biz daha iyi bildiğimiz için, merkezden karar verilmesini doğru bulmuyoruz. Kentin dinamikleri yatırım planlamalarının bütün süreçlerinde olursa daha rantabl olur. O şehrin hazmedeceği yatırımlar olur. Kavgalar çıkıyor sürekli. Polipropilen tesisiyle ilgili tartışmalar var. Mersin kamuoyu yer olarak karşı çıkıyor. Şehirden daha uzakta yapılması görüşü var. Onun için yatırımlar planlanırken yerel aktörler de işin içinde olursa daha doğru yatırımlar belirlenir.”