ZELİHA ÖZİPEK
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Etkinlik, saygı duruşu, istiklal Marşı ve çelenk töreniyle başladı. Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Rüstem Kaya Tepe açılış konuşmasını yaptı. Tepe, 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü kutlayarak, gazeteciler için özel olan bugüne sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.
Tepe, “Biz 10 Ocak için dayanışma günümüz, birlik beraberlik günümüz diyoruz. Her koşulda her şartta bu özel güne sahip çıkmamız gerekiyor. 2020 yılı çok zor geçti her sektör açısından. Basın sektöründen pandemi sürecinde hayatını kaybeden insanlar oldu. 25 gazeteciyi virüs nedeniyle pandemi sürecinde kaybettik. Sağlık çalışanları kadar gazetecilerde bu süreçte en ön saflarda yer aldılar. Bir kez daha rahmetle anmak istiyorum” dedi.
“YENİ TEŞVİKLER GEREKİYOR”
Teknolojik gelişmelerle birlikte haberlerin kimler tarafından servis edildiği bilinmezliği büyük bir problem olduğunu dile getiren Tepe, “ Bu kargaşanın içerisinde bu işi yapan ciddiyetle yapan gazetecilerin işleri geri planda kalıyor. Biz tam bununla ilgilenirken pandemi sürecinin ortaya çıkması Anadolu medyasına son darbeyi indirmiş oldu. Bu dönemde resmi ilan gazetelerin sayılarında ciddi azalma var. Radyo ve TV’de de onlarca kurum kapandı. Bununla birlikte kurum ve kuruluşlarda SGK indirimi, vergi indirimi gibi yasal düzenlemelerin de bu dönemde en azından biraz olsun basın kuruluşları üzerinde rahatlamaya sebep olacaktır. Basın İlan Kurumu 2020 yılında yüzde 20’lik bir zam yaptı. Bu gazetelerimizin en azından nefes almasına sebep oldu. Yeni teşviklerle bunun daha da desteklenmesi gerekir” dedi.
“MESLEK ODASI ŞEKLİNE GEÇMEK ARTIK ZARURİ”
Gazeteciliğin belli kural ve kaideleri olan bir sektör haline getirilebilmesi için kendine özgü yasası ve yaptırım gücü olan bir meslek odası şekline dönmesi gerektiğini belirten Tepe, “Belki de artık sıra buna gelmiştir. Devletin kamu belli kurum ve kuruluşlarıyla ortak bir noktada buluşup böyle bir oluşuma gitmek bu dağınıklığın önüne geçebilir. Bir meslek odası şekline artık geçilmesinin zaruri olduğunu ifade etmek istiyorum. Daha çok demokrasi daha çok özgürlük istiyorsak yerel basına ve gazetecilere sahip çıkmamız gerekiyor” dedi.
“GERÇEKLERİ BULMAK KOLAY DEĞİL”
Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ise yaptığı konuşmada “Bugün önemli bir gün. Gerçekleri günümüzde bulmak kolay bir şey değil. Gazetecilerin, basın mensuplarının yaptığı en işte bu. Bu kutsal bir mesele ve gazetecilerde bu işi yapıyor. Kar, kış, soğuk demeden bu mesleği gazeteci arkadaşlarımız yerine getiriyor. Demokrasinin olmazsa olmazlarından bir tanesi yasama, yürütme ve yargının yanında mutlaka basın olmalı. İşte orada demokrasiden bahsedebiliriz. Yerel yöneticiler olarak da biz de gücümüzün yettiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. Geçen sene Gazeteciler Cemiyeti’nin isteği üzerine burada bir söz vermiştik. Bugüne kadar gazetecilerin fiziki bir mekanları olmamış. Devamlı kiradan kiraya geçmişlerdi. Yaşar Ümit Oğuzcan Parkının içinde şu an temeli atıldı. Yaklaşık 200 metre karesi olan konforlu güzel bir cemiyet binanız olacak. İnşallah bu sene açılışını yaparız. Gazeteciler her şeye layıktır. 10 Ocak Gazeteciler Gününüz kutlu olsun” ifadelerini kullandı.
“GAZETECİLERİN TOPLUMUN SESİ OLMASI GEREKİYOR”
Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz da “Gerçeklerin er geç ortaya çıkma gibi özelliği var. Bunu ortaya çıkaran iki meslek grubu var. Bunlardan biri hukukçular bir tanesi de gazeteciler. Burada gazeteciliğin ne aşamada olduğunun konuşulması gerekiyor. Bunun bir kutlama değil, mücadele günü olarak anılması gerekiyor. Neden ülkede basın özgürlüğünün bu aşamada olduğunun tartışılması gerekiyor. Neden dünya ülkeleri arasında Türkiye’deki basın özgürlüğü sıralamasının 154’üncü sırada olmasının sorgulanması gerekiyor. Hoşlarına gitmeyen haberleri yapan gazetelere neden en az ilan verilmesinin sorgulanması gerekiyor. Burada bunların masaya yatırılması gerekiyor. Bu gazetecilerin demokrasinin dördüncü gücü olmasından gelen mücadele yöntemlerinden biri olması gerekiyor. Gazetecilerin biat etmeden, kalemlerini kiralamadan, yandaş olmadan toplumun sesi olmaları gerekiyor. Basın ve yargı kendi unsurunu şu anda sorguluyor” şeklinde konuştu.
“KRAL ÇIPLAK”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, sadece demokrasi kuralları içerisinde gazetecilik yapanların önünde saygıyla eğildiğini belirterek “10 Ocak çalışan gazeteciler gününü kutluyorum. Bir yandan gelişen dünya koşullarında geleneksel gazeteciliği teknolojik alanlara dönüştürme çabası içerisinde olan medya diğer taraftan diğer gelişmekte olan toplumlarda olduğu gibi ekonomik dalgalanmaların, gelişmelerin Türkiye'deki ya da gazetecilik yapılan ülkedeki toplumdaki sosyal gelişmelere ve siyasal gelişmelere ayak uydurma çabası. Bir taraftan da ekonomik olarak bağımsız olma kimseye yaslanmadan kimseden bir icazet almadan destek almadan gazetecilik yapma. Temel prensipler çerçevesinde basın ve ahlak her toplumda olduğu gibi demokrasi kuralları çerçevesinde vazifesini yapmaya gayret ediyor. Sadece ve sadece onların önünde saygıyla eğiliyorum diğer taraftan mesleği paravan olarak gösterip bazı güçleri kullanarak insanların onuruyla, izzet-i nefsi ile oynayan gazeteci görünümündeki farklı işler yapanlara değil. Bugünkü toplanma nedenimiz ve burada olma nedenimiz bu olmalı. Kral çıplak dememiz gerekiyor. Her toplumda olduğu gibi demokrasinin oturmadığı ülkelerde gazetecilik yapmak zor. Anti demokratik uygulamalardan öncelikle dersini alanlar gazetecilerdir, yazarlardır. Bu görüş çerçevesinde buraya geldim” dedi.
Törende Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, AKP Mersin Milletvekili Hacı Özkan ve CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de birer konuşma yaptı.