Doğa Derneği ve Kızılkaya Yenidünya Derneği, Yörüklerin göç yollarında bulunan hayvanların korunması projesi kapsamında bazı anket çalışmaları ve saha araştırmaları yaptı. Yapılan çalışmalar, Yörüklerin göç yollarında karşılaştıkları hayvanları çok iyi tanıdığını ortaya çıkardı. Bunun üzerine nesli tükenmekte olan hayvanların korunması çalışmasına Yörük aileler de dahil edildi. Doğa Derneği ve Kızılkaya Yenidünya Derneği, saha çalışması sırasında çekilen görüntülerden de bir kısa film oluşturdu.
Bolkar Dağları’ndaki göçer aileler her yıl havaların ısınmasıyla Torosların eteklerine doğru göç ediyor. Bu göç geleneksel yöntemlerle bazen haftalarca konargöçer olarak devam ediyor.
Nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan küçük akbabalar, nadir görülen vaşaklar, sarp ve yüksek kayalıklarda yaşayan dağ keçileri gibi canlılar Bolkar Dağları’nın göç̧erleri ile aynı yaşam alanını paylaşıyor. Bu sayede, göçerler bölgede yaşayan canlıların karşı karşıya olduğu sorunlara doğrudan tanık oluyor.
Doğa Derneği ve Kızılkaya Yenidünya Derneği ortaklığında gerçekleşen GEF Küçük Destek Programı’nın (SGP) desteklediği “Bolkar Dağları Göçer Yörüklere Emanet Projesi’’ kapsamında Mersin’in Bolkar Dağları’ndaki Yörükler ile görüşmeler yapılarak doğanın koşulları ve konargöçer yaşamın bağlantıları kayıt altına alınıyor.
Doğa Derneği Mersin Bölge Sorumlusu Turan Çetin, Bolkar Dağları’nın Yörüklerini dağ eteklerindeki yurtlarında ziyaret ederek, Yörüklerin akbabaları, kartalları, vaşakları, dağ keçilerini çok iyi tanıdığını yaptığı anket çalışmalarıyla ortaya koydu.
Doğanın döngülerine zarar vermeden yaşamaya devam eden Yörükler, bölgede yaşayan kurtların sürülerine saldırmasından olumsuz etkileniyor. Fakat Yörükler doğanın döngüsünü ve dilini bildikleri için onlara karşı düşmanlık beslemiyor, zehirli etlerle kurtları öldürmeye çalışmıyor. Yörükler akbabaların yaşam döngülerini de çok iyi bilmeleri sayesinde dağda kaybolan ve ölen hayvanların yerlerini akbabaların güzergahını takip ederek bulabiliyor. Binlerce yıldır konargöçer yaşamlarını sürdüren Yörükler doğanın dilini ve döngüsü yaşayarak biliyor ve bölge doğasının korunmasını sağlıyor. Doğa Derneği ve Kızılkaya Yenidünya Derneği ortaklığında GEF Küçük Destek Programı’nın (SGP) desteğiyle yapılan “Bolkar Dağları Göçer Yörüklere Emanet Projesi’’ kapsamında yürütülen çalışmalar devam ediyor. (Haber Merkezi)