“Havalimanı konusunda Mersinliler bize güvensin” | Güney Gazetesi Mersin

“Havalimanı konusunda Mersinliler bize güvensin”

Çukurova Havalimanı’nın üst yapı ve işletme işini üstlenen Kozuva Şirketler Grubu Başkanı Süleyman Kozuva, havalimanı projesiyle ilgili olarak ilk kez Güney’e konuştu. Kozuva, “Şirketlerimiz yılların iş deneyimini paylaşarak farklı sektörlerde aynı hassasiyet ile ülkemize ve dünyamıza katma değer sağlama misyonu ile çalışmaktadır. Şimdiye kadar hiçbir faaliyetimizde çok şükür mahcup olmadık. Mahcup olacağımız hiçbir işte de bulunmadık. Bu konuda Mersinli vatandaşlarımızın bize güvenebileceklerine, her şeyden önemlisi Trakya’da doğup büyüyen bu ülkenin yerli ve milli bir firması olan firmamızı ve bizleri bağrına basacaklarına yürekten inanıyorum” dedi.

 “Havalimanı konusunda Mersinliler bize güvensin”


 

ABİDİN YAĞMUR

 

-Havalimanı işletmeciliğine yurtdışı deneyimi ile başladınız. Yurtiçinde havalimanı işletmeciliğindeki gelecek hedefiniz nedir?

SÜLEYMAN KOZUVA: Bu röportaj vesilesiyle Mersin Güney Gazetesi aracılığıyla Çukurova halkımıza ve milletimize saygılarımızı iletiyoruz. Yapacağımız çalışmalarımızın bölgemize ve milletimize hayırlar getirmesini diliyoruz. Çukurova hava limanı işletmeciliğindeki öncelikli hedefimiz, Allahtan bir mani olmazsa işletmeyi vaktinde ve zamanında en güzel şekliyle tamamlayıp hizmete açmaktır. 

Sonrasındaki hedefimiz de Somali’de Aden Abdulle Uluslararası Havalimanında ülkemizi gururla temsil ettiğimiz gibi Çukurova’da da bölgemize ve ülkemize yakışır bir hava limanı işletmeciliği örneği oluşturmaktır.

Kozuva Şirketler Grubu’na Bağlı Favori İşletmecilik AŞ / YAKO Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret AŞ olarak vizyonumuz şudur ki insanlığa değer katacak girişimlerde etkin rol almak, etik değerlere her zaman bağlı kalmak, doğru strateji ve iyi planlama ile verimliliğimizi en üst düzeyde tutmak, sürekli gelişerek, yer aldığımız hizmetlerde sadece var olmak değil aynı zamanda en iyi olmayı da hedeflemektir. Çukurova Havalimanı İşletmeciliğinde de hedefimiz bunlar olacaktır.

-Çukurova Havalimanı işletmesine ilgi duymanızın temel motivasyonu neydi? Çukurova Havalimanı işletmesi şirketinizi nereye taşıyacak?

SÜLEYMAN KOZUVA: Bu güzel sorunuz vesilesiyle okuyucularınıza ve değerli vatandaşlarımıza bir bilgi sunmak istiyoruz.  Bilindiği gibi daha önceleri hava alanları kamu kaynakları kullanılarak yürütülmüş birer işletmelerdi. Gelişen dünyada zaman içinde hava limanları sadece yolcu inip binen yerler olmanın yanında insanların vakit geçirebilecekleri, alışveriş yapabilecekleri, yemek yiyebilecekleri önemli yaşam alanlarına dönüşmeye başlamıştır. Diğer yandan havayolu taşımacılığı eskiye oranla kıyaslanamayacak derecede ihtiyaç olmaya başlamıştır. Bu da beraberinde farklı bölgelere yeni hava limanları ihtiyacını oluşturmaktadır. İşte bu noktada bütün dünyada olduğu gibi bu tür yatırımlar için farklı finansal yöntemlerden biri olan yap işlet devret modeli havalimanları işletmelerinde de uygulanmaya başlanmıştır. Böylece bu hizmetlerin ticari kuruluş anlayışı ve aracılığıyla uluslararası faaliyet gösteren birer yaşam merkezleri olması amaçlanmaktadır. Biz de 2012 yılında kurulan şirketimizle "her zaman daha iyiye" ilkesiyle küresel ekonomide aktif roller üstlenmek üzere kendimizi konumlandırmıştık. Bu doğrultuda yurt dışında sürdürdüğümüz havalimanı işletmeciliğindeki faaliyetlerimizi, kendi ülkemizde de sürdürmek, bilgi birikimimizi kendi havalimanımızda kendi insanımıza da sunmak istiyoruz. Bu çalışmanın havalimanı işletmeciliği deneyimimizde firmamız için önemli bir referans önemli bir kilometre taşı daha olacağına inancımız tamdır.

-Çukurova Havalimanı için takviminiz nedir? Çalışmalar ne zaman başlayacak? İlk uçak ne zaman inecek?

SÜLEYMAN KOZUVA: Şu an için yer teslimimizi aldık. Yaklaşık 30 aylık bir yapım süremiz var. Bu süreç Ocak 2021’in ilk haftasından itibaren başladı. Burasını inşallah 30 ayda yapacağız ve işletmeye başlayacağız. Biz ne kadar erken bitirebilirsek herkes için; bizim için bölgemiz için ülkemiz için o kadar menfaatimize olacaktır.

-Adana ve Mersin’in ortak kullanacağı Çukurova Havalimanı’nın yıllık yolcu kapasitesi için öngörünüz nedir? İşletmenin sizin açınızdan kârlı olması için yıllık asgari yolcu sayısı nedir?

SÜLEYMAN KOZUVA: Şu anda mevcut havalimanı 5 milyon yolcusu olan bir havalimanıdır. Başlangıçta minimum 5 milyon yolcuyla başlamış olacağız. Tabii burası Mersin ve Adana arasında elbette ki Mersin il sınırları içinde olup Türkiye’nin 4. büyük havalimanı. Yıllık hedefimiz de 8 - 9 milyon yolcuyu bulmaktır.

-Hükümetin yolcu garantisi verdiği muhalefet vekillerince iddia edildi. Yolcu garantisi verildi mi?

SÜLEYMAN KOZUVA: Bu konuda biliyorsunuz değişik iddialar yapıldı. Medyada yer alan bu tür iddialara karşı Ulaştırma Bakanlığınca kamuoyunu bilgilendirici bir açıklama yapılmıştır. Söz konusu açıklamada şu ifadelere yer verilmiştir: “Garanti verilen yolcu sayısı hususunda işletme süresinin ilk 12 yılı ile sınırlı olmak kaydıyla yolcu garantisi verilmiş olup 2 milyon 353 bin 787 iç hat giden yolcu, 347 bin 374 dış hat giden yolcu sayısı garanti edilmiştir. 12 milyon yolcu garantisi verildiği ifadesi tamamen yalandır. Mevcut kapasitesi 3 milyon yolcu olan Adana Havalimanında 2019 yılsonu itibariyle yaklaşık 5 milyon 60 bin yolcuya hizmet verilmiştir. Bölgenin daha büyük bir havalimanına ihtiyaç duyduğu gerçeği ortadadır.” Bu açıklamayı sizinle paylaşırken altını çizerek bir gerçeği daha okuyucularınızla paylaşmak istiyorum. Bizim amacımız işimizi en iyi yaparak ülkemizle birlikte kazanmak, ülkemizle birlikte büyümektir.

-Adana’daki mevcut havalimanının kapatılması söz konusu olacak mı? İhale şartlarında bu yönde bir taahhüt var mı? Adana’nın faaliyete devam etmesi Çukurova Havalimanı’nı nasıl etkililer?

SÜLEYMAN KOZUVA: Evet Çukurova Hava limanı faaliyete geçtiğinde Şakirpaşa Havalimanı kapanacak ve bölgeye hizmet Çukurova Bölgesel Havalimanı üzerinden verilecek.

-Mersin Büyükşehir Belediyesi metro ihalesine çıkıyor. Adana’da mevcut bir raylı sistem var. Her iki şehrin metro ve tramvay hatlarının havalimanına bağlanması sizce gerekir mi? Bu yönde bir öngörünüz, ön çalışmanız var mı?

SÜLEYMAN KOZUVA: Burada elbette ki Büyükşehir Belediyelerinin kalkınma planları var ve herkesin ortak amacı bölgesindeki halka daha fazla imkân sunmak. Bu anlamda “bölgesel hava limanı” demek bölge insanının ortak gelip gideceği kullanacağı bir büyük yaşam alanı demektir. Böylesi bir mekana metro ve tramvay hattı bağlanması elbette ki havalimanının geleceği açısından çok önemli olduğu kadar belediyenin halkına vereceği hizmet açısından da o derece ön plana çıkacaktır.

Sayın Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız da söz konusu raylı sistemin ihale töreninde yaptığı konuşmada bu projenin “Sadece Mersin’in değil, bölgemizin en önemli, en değerli projesi” olduğunu ifade etmiş ve “şu anda sadece Türkiye değil, dünya Mersin’i konuşuyor” diyerek bu projenin Mersin’e değer katacağına işaret etmiştir. Siz de bir köşe yazınızda konuya dikkat çekiyor ve diyorsunuz ki:

“Doğuda Çukurova Havalimanı ile, batıda deniz turizmi alanlarıyla, kuzeyde üniversite ve şehir hastanesiyle, otogarla, yeni yerleşim alanlarıyla entegre bir metro ya da hafif raylı sistem hattını şimdiden kurdun, kurdun! Sonrası zor.” Gerçekten de geleceği yakalayabilmek için sizin de belirttiğiniz gibi “Daha vizyoner olmalı. Daha büyük düşünmeli.”  Bu açıdan biz de Mersin’e değer katacak böylesi uluslararası bir hava limanı ile böylesi raylı sistemin buluşmasının elbette ki bölge halkımıza ve Mersin’e Sayın Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Vahap Seçer’in ifade ettiği gibi değer katacağına inanıyoruz.

-Mersinliler, ihale sürecinin çok uzamasından dolayı, havalimanı projesinin hayata geçeceğine inanmıyor. Bu konuda Mersinlilere ne söylersiniz? Artık inanabilirler mi?

SÜLEYMAN KOZUVA: Daha önceki yapılan ve iptal edilen ihale süreçleriyle ilgili bizim fikir yürütmemiz doğru olmaz. Biz bu ihaleye katıldığımız andan itibaren ve ihaleyi aldığımız andan itibaren işimize odaklanmışızdır. Firma olarak çok şükür temeli 1955 yılında atılan KOZUVA Şirketler Grubuyuz. Şu an için ulusal ve uluslararası faaliyet gösteren 10 şirketimiz ile 10 farklı alanda ticari faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.

Şirketlerimiz yılların iş deneyimini paylaşarak farklı sektörlerde aynı hassasiyet ile ülkemize ve dünyamıza katma değer sağlama misyonu ile çalışmaktadır. Şimdiye kadar hiçbir faaliyetimizde çok şükür mahcup olmadık. Mahcup olacağımız hiçbir işte de bulunmadık. Bu konuda Mersinli vatandaşlarımızın bize güvenebileceklerine her şeyden önemlisi Trakya’da doğup büyüyen bu ülkenin yerli ve milli bir firması olan firmamızı ve bizleri bağrına basacaklarına yürekten inanıyorum. Bu vesileyle okuyucularınıza ve Mersinli vatandaşlarımıza bir kez daha selamlarımı saygılarımı sunuyorum. Bize böyle bir açıklama fırsatı verdiğiniz için de Mersin Güney Gazetesine ve şahsınıza çok teşekkür ediyorum.