ABİDİN YAĞMUR
Narenciye dikili arazileri sanayi sitesi yapılacak gerekçesiyle ellerinden alınmak istenen Davultepeli çiftçiler, yılladır tarım yaptıkları arazileri terk etmek istemediklerini söylediler. Davultepeli çiftçiler, “Ne kadar para verilirse verilsin biz topraklarımızdan çıkmak istemiyoruz. Biz tarım yapmak istiyoruz” diyor. Çiftçilerin avukatı Kübra Erşahin de, “Açtığımız davaların sonucunu bekliyoruz. Hiçbir şekilde kooperatifle uzlaşmayacağız” dedi.
MHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Bünyamin Önel’in başkanlık ettiği kooperatif, Mezitli Sanayi Sitesi yapımı için 360 dönümlük narenciye alanının sanayi alanına dönüştürülmesini ve özel mülkler için kamulaştırma kararı çıkarılmasını sağlamıştı. Belediye meclislerinde AKP ve CHP gruplarının da desteğini alan Önel, önceki gün yaptığı toplantıda, topraklarını vermek istemeyen Davultepe sakinlerini işgalci ilan etmişti.
Davultepeli çiftçiler de dün bir basın toplantısı yaparak içinde bulundukları durumu anlattı, topraklarını vermek istemediklerini haykırdı. Toplantıda köylüler adına açıklamalarda bulunan Avukat Kübra Erşahin’in açıklamalarından bazı satırbaşları şöyle:
“Bizler; Davultepe bölgesinde ikamet eden; önceleri atalarımız, sonraları atalarımızın mirasçısı olarak; yüzyıllardan beri bu bölgenin topraklarında hayvancılık, daha sonra devletimizin kanal yapıp suyu getirmesi ile sulu tarım yaparak geçimini sağlayan; ülkemizin gelişmesi için üretime katkı sunan çiftçi köylüleriz. Devletimiz; bulunduğumuz mevkiinin hem toprak, hem iklim olarak her türlü bitkiye uygun olması, yılda üç ürün kaldırmaya elverişli olması sebebi ile 2 adet sulama kanalı tesis etmiştir. Bu alanda dönüm başı 100 ağaç yetişmektedir. Her dönümde 15 tona yakın limon yetiştirilip ihraç edilmektedir.”
“AĞAÇLARIMIZI KESMEDİK, FABRİKA YAPMADIK”
“Bu alanın bir önceki hali Organize Sanayi Tarım Ve Entegre alanıdır. Bu alanın organize sanayi tarım ve entegre alanı olması vatandaşların tarım yapmasına hiçbir zaman engel olmadı bilakis destekledi. Bugün olduğu gibi acele kamulaştırma kararı verilmedi. Vatandaşların tapularına şerh konulup kesime hazırlanmadı. Vatandaşın isteğine bırakıldı. Vatandaş isterse kendi taşınmazı üzerinde tarıma uygun tesisler yapabilecekti. İsterse de tarım yapabilecekti. Ancak vatandaşlar buna rağmen ağaçlarını söküp tarıma uygun fabrika yapmadı. Vatandaşın tek derdi tarım yapmak atalarından kalan bu toprakları özgürce işleyip sürdürebilir tarıma hizmet etmektir.”
“HAZİNE ARAZİSİ DEĞİL, ÖZEL MÜLK”
“Bugün gelinen noktada; bu verimli topraklarımıza yetkili merciler; imar planında "Kentsel Servis Alanı" işaretleyerek; "Mezitli Küçük Sanayi Sitesi" yapmaya karar vermişlerdir. Bu alanlar seçilirken neden yola ve denize yakın kıymetli taşınmazlar seçilmiştir. Bu da düşünülmesi gereken ayrı bir konudur. Bu karar ile 60 bin limon ve zeytin ağacı kesilecek, 360.000 metrekarelik alanda yer alan 320.000 metrekarelik çiftçiler adına tapulu bahçelerin mülkiyet hakları yok olacak, bu güzelim verimli topraklar beton yığınına dönecektir. Bu alanda 150 dönüm eski tapu, 140 dönüm yeni tapu bulunmaktadır. Küçük sanayi sitesi kooparatifin başkanının hazine ve içerisinde bulunanlara işgalci dediği 461 ada, 116,118,126129130,132,137,143,159,168 numaralı parseller yaklaşık 40 dönüm üzerindedir. Hazine değil 2/b vasfındaki arazilerdir. Ayrıca kamuoyuna yanlış bilgi verilmektedir. 461 ada, 116 parselin tapusu işte elimdedir. Hazine olduğu iddia edilen bu 40 dönüm 2/b vasfındaki bu taşınmazlarda ise müvekkillerim 70 yıldır tarım yapmaktadır.”
“YEREL YÖNETİCİLER ALANI GEZMEDEN KARAR VERDİLER”
“Yerel yöneticiler topraklarımız üzerinde Mezitli Küçük Sanayi Sitesinin yapılması için gerekli araştırmaları yapmamış bölgeyi keşfe çıkmamış kağıt üzerinden bir karar vermiştir. Küçük sanayi sitesi yapılması planlanan alanın çok değil 2 km yukarısında devlete ait hazine ve tarım ormanları bulunmaktadır. Neden bu proje devletin hazine alanlarında değil de vatandaşın özel mülkiyetinde yapılması planlanmaktadır. Bu prıjenin vatandaşın özel mülkiyetinde yapılması halinde devlet hem ağaç bedeli ödemek hem de taşınmaz bedeli ödemek durumunda kalacaktır. Bu durumda devlet ekonomisi büyük zarar göreceği gibi vatandaş da atalarından kalma tek mirasından mahrum kalacaktır.”
“RANT PEŞİNE DÜŞTÜLER”
“Davultepe kasabasında yapılması planlanan Küçük Sanayi Sitesi’nin Kooparatif Başkanı Bünyamin Önel MHP Mersin Büyükşehir Belediyesi meclis üyesidir. Küçük Sanayi Sitesinin başkan vekillerinden Ahmet Serkan Tuncer Mezitli CHP ilçe başkanıdır. Diğer başkan vekili Erhan Çontar AK parti Mersin Büyükşehir Belediye meclis üyesidir. Mezitli Küçük Sanayi Sitesinin yönetimi, kendi arasında aldığı kararları siyasi gücünü ve nüfuzunu kullanarak Mersin’de yerel yöneticilere uygulatmaktadırlar. Acele kamulaştırma kararı Mersin Büyükşehir Belediyesi encümen kararı ile dosya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gitmiş akabinde cumhurbaşkanının önüne gitmiştir. Yerel yöneticiler kooparatifin başkanı ile birlik olmuş, Mezitli İlçesinde büyük bir rant peşine düşmüş vatandaşın özel mülkiyetindeki tarım arazilerine göz dikmişlerdir. Neden? Bu alanın yukarılarında hazine alanlar var iken; vatandaşın özel mülkiyetindeki değerli toprakları üzerine ısrarla bu proje inşaa edilmeye çalışılmaktadır? Yerel yöneticiler kendi menfaatleri için halkın sesine kulaklarını kapatmışlardır.”