CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Türkiye’de bir gıda krizi yaşandığını belirterek “Şu an Türkiye'de ne gıda egemenliğinden ne de gıda güvenliğinden bahsedemiyoruz. Bu ülkede kimsenin gıda güvencesi yok artık” dedi. Gökçel’in “Gıda Güvencesi ve Tarımsal Üretim İle İlgili Sorunların Araştırılması” için verdiği önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, yaşanan küresel koronavirüs salgını sürecinde bir gıda krizi yaşandığını dile getirdi. Gıda güvenliği konusunda önlem alınması gerektiğini belirten Gökçel, gıda maddesi üretimimizin garanti altında olmadığını kaydetti.
Gökçel, “Bir yıldır küresel bir salgınla mücadele ediyoruz. Bu süreçte insanlar, en fazla sağlık ve beslenme ihtiyaçlarıyla ilgili endişe duyuyorlar. Şu an Türkiye'de ne gıda egemenliğinden ne de gıda güvenliğinden bahsedemiyoruz. Bu ülkede kimsenin gıda güvencesi yok artık. Yani, gıda ihtiyacımızı karşılamak için yeterli miktarda ve ulaşılabilir gıda maddeleri üretimimiz garanti altında değil; bunun da tek nedeni AKP iktidarının uyguladığı yanlış tarım politikalarıdır” dedi.
“AKP ÇİFTÇİNİN SORUNLARINI ÇÖZMEK YERİNE ALAY EDİYOR”
AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın bir çiftçi ile yaşadığı diyaloğu hatırlatan Gökçel, “Girdi fiyatları sürekli artıyor. Ülkemizde de gıda enflasyonu almış başını gidiyor, rekorlar kırıyor. Tarımsal üretimi artırıp çiftçimizi destekleyerek tarımda tutacağınıza, havuz medyası attığı utanmazca manşetlerle vatandaşla dalga geçiyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı, çiftçinin telefon kullanmasıyla alay ediyor. Oysa ‘İletişimi sağlamak için telefonlarınız güncel, son sistem olsun” diye çiftçilere de arada bir gönderme yapıyorsunuz. Aslında, siz çiftçiyi köleleştirdiniz. Çiftçi faize çalışıyor, çiftçi mazota çalışıyor, çiftçi gübreciye çalışıyor. Sizin yüzünüzden 2000 yılında 24 milyon olan köylü nüfusu bugün 6 milyona düştü. Hep söylüyorum, söylemeye de devam edeceğim. Siz, bizim köylülüğümüzü unutturdunuz, bununla da övünüyorsunuz, aslında bundan da utanç duymanız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“AB’YE GİREMEDİK AMA AVRUPALI GİBİ TANEYLE SEBZE MEYVE ALIYORUZ”
Konuşmasında gıda enflasyonuna da dikkat çeken Gökçel, “AB'ye giremedik ama vatandaşlarımız Avrupalılar gibi taneyle sebze meyve almaya başladılar, o da paraları yetip alabilirlerse. Geldiğimiz an itibarıyla, AKP'nin yanlış tarım politikaları ve gıda politikaları nedeniyle vatandaşlarımız pazar artıklarından ve çöp konteynerlerinden gıda temin etmeye çalışıyorlar. Tabii buna gören gözle bakabilirseniz, bunu anlayan yürekle anlamaya çalışırsanız bu gerçekleri göreceksiniz ve bu ülkede neler olduğunu izleyip sonuç almaya çalışacaksınız” dedi.
İktidarın ithalata dayalı tarım politikasını eleştiren Gökçel, “Tarımda ithalatçı bir ülke olduk. Oysa ülkemiz, Anadolu toprakları coğrafi yapısıyla, iklim şartlarıyla dünyada ender üretim yapılabilen ülkelerden bir tanesi. Dünyanın en verimli topraklarına sahip, en çalışkan çiftçilerine sahip, her şey aslında uygun ülkede. Üretim yapacak çiftçilerimiz var ama çiftçiler borç içinde. 2020 yılında sadece kamu bankalarına olan borçlar yüzde 22,7 arttı ama çiftçilerimiz üzülmesin, borçlarının faizlerini Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında onların hakkı olduğu gibi sıfırlayacağız, borçları da uzun vadeye yayacağız” dedi.
“ÜRETTİĞİMİZİN YARISINI İTHAL EDİYORUZ”
Gökçel, “Gelişmiş ülkeler tarım sektörüne yatırım yapıyor, tarımını programlıyor, çiftçisini destekliyor. Peki, biz ne yapıyoruz? Bakın, 2012'de 20 milyon ton olan buğday üretimimiz 2020 yılında hâlâ 20 milyon ton seviyesinde. Rusya bu sürede üretimini 37 milyon tondan 85 milyon tona çıkardı arkadaşlar, 85 milyon tona. Ama siz kolaycılığa kaçıp hâlâ ithalat yapıyorsunuz. Buğdayda ürettiğimizin yarısını yurt dışından, Rusya'dan ve diğer ülkelerden ithal ediyoruz. Hayvan yemi ithal ediyoruz, et süt ürünleri ithal ediyoruz. Ayçiçeğinden bahsediliyor, biz dünyanın en fazla ay çekirdeği tohumu ithal eden, ay çekirdeğine ihtiyaç duyan bir ülke hâline geldik” diye konuştu. Gökçel, “hâlâ çiftçilik yapan, hâlâ üretim yapan bir Türk vatandaşı olarak söylüyorum: Bir araştırma komisyonu kuralım, millî üretimi artıralım, mazottan ÖTV'yi kaldıralım, çiftçiye elektriği vergiden arındırılmış şekilde ucuz verelim, gübrenin ham maddesinden vergiyi kaldıralım. Çiftçimizin borcunun faizleri silinsin, üretim artsın, çiftçimiz üretsin, vatandaş ucuza sağlıklı beslensin” diyerek sözlerini noktaladı. Gökçel’in Gıda güvencesi ve tarımsal üretim ile ilgili sorunların araştırılması için verdiği önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. (Haber Merkezi)