İşçiler haklarını istiyor | Güney Gazetesi Mersin

İşçiler haklarını istiyor

İşçiler haklarını istiyor


 

ZELİHA ÖZİPEK

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ bünyesinde çalışırken işten çıkartılan işçiler Çamlıbel’de basın açıklaması düzenledi. İşçiler adına konuşma yapan Turgay Salgın, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in söylemleriyle icraatlerinin tutmadığını iddia ederek, “Bizler, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ bünyesinde çalışırken emeği ve hayalleri hiçe sayılarak, matbu tebligatlarla aşağılanırcasına işinden edilen binlerce Mersinlinin bir kısmıyız” dedi.

 

MESKİ ve Mersin Büyükşehir Belediyesinde çalışırken işten çıkartılan işçiler Çamlıbel’de basın açıklaması yaptı. ‘Nerde namus şeref sözü veren Kılıçdaoğlu’ yazılı pankart açan işçiler, açlığa ve ölüme mahkum edildiklerinin altını çizdiler. İşçiler adına konuşma yapan Turgay Salgın, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in göreve geldikten sonra 2 bin ile 2500 kişi arasında çalışanı işten çıkardığını iddia ederek, “Bizler, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ bünyesinde çalışırken emeği ve hayalleri hiçe sayılarak, matbu tebligatlarla aşağılanırcasına işinden edilen binlerce Mersinlinin bir kısmıyız. Buraya toplanmamızın nedeni; 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimler sonucunda Mersin Büyükşehir Belediye başkanı olan sayın Vahap Seçer ’in göreve geldiği günden bu yana söylemleri ile icraatleri arasında oluşan uçurumu hatırlatmaktır. Seçim çalışmaları boyunca gerek CHP Genel Başkanı sayın Kılıçdaroğlu’nun “Namus ve Şeref” vurgusu yaparak, gerek sayın Seçer’in çeşitli mecralarda dile getirdiği “emekçinin, çalışanın yanındayız, kimse işinden olmayacak” sözlerinin birer umut tüccarlığı olduğunu acı bir şekilde tecrübe ettik” dedi.

 

“AÇLIĞA VE ÖLÜME MAHKUM EDİLDİK”

 

İşsizlik maaşı ve tazminat gibi yasal haklarından mahrum kaldıklarını iddia eden Salgın “Bizler sofrasındaki bir bölük ekmeğine göz dikilen, umutları çalınan, yarınları karartılan Mersi’nin alnı ak fakat açlığa mahkum edilmiş mağdur evlatlarıyız. Kimimiz Temmuz sıcağında sokak süpürürken, kimimiz sel baskınlarında kanalizasyon temizlerken gözümüzün yaşına dahi bakılmadan ekmeğimizden edildik. Performans Düşüklüğü yalanı ile Mersinli hemşehrilerimizi aldatmaya çalışmaları bir yana, ellerine mikrofon verildiği her an belgesiz ve bilgisiz bir şekilde “işe gelmeden maaş alıyorlar, işlerini yapmıyorlar vb.” Hakaret ve iftirayı ardı ardına sıraladılar. Gözü görmeyen, bacağı aksayan, kulağı duymayan, kolu tutmayan yüzlerce engelli çalışana arsızca ve vicdansızca “yetersiz” damgası vurdular. İşsizlik maaşı, tazminat gibi yasal haklarımızdan mahrum kalmamız için iş kanununu eğip büktüler ve kanunsuzluklarına kılıf hazırladılar. Performans düşüklüğü gerekçesi ile işinden atılan arkadaşlarımız tazminatlarını alamadıkları gibi işsizlik maaşı dahi alamayacak şekilde açlığa ve ölüme mahkum edildiler” şeklinde konuştu.

 

“MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

 

Haklarını geri kazanmadıkları sürece mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Salgın, “Her mecliste, her toplantıda hukukun üstünlüğünden bahsedip, Türkiye Cumhuriyeti Mahkemeleri nezdinde üzerine atılı her suçlamadan aklanıp işe dönüş hakkı kazanmasına rağmen yüzlerce işçi ve emekçinin yüzüne dahi bakmadılar. Şimdi soruyoruz; Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Seçer; Biz size ne yaptık ki namus ve şeref sözünüzü dahi unutacak kadar düşmanlık ve kinle bize yaklaştınız? Bizlere karşı başlattığınız bu iftira ve hakaret dolu hukuksuzluk sürecine karşı mücadelemiz pandemi koşullarına rağmen artık sahadadır ve yanlış adımlar atmaktan vazgeçmediğiniz, hakkımızı bize geri vermediğiniz sürece bu kutlu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

 

“TAZMİNATIMIZI VERSİNLER YETER”

 

İşten çıkartılan işçilerin büyük bir kısmı tazminatlarını alamadıklarını iddia ediyorlar. Büyükşehir Belediyesinde Çevre Koruma Daire Başkanlığı’nda İlaçlama ekip sorumlusu olarak çalışan Recep Yurt konuyla ilgili, “Siyasi görüşümüzden dolayı işten çıkartıldım. Çocuğum sekiz aylık. 4 yaşında bir oğlum daha var. İşe geri iade de istemiyoruz. Tazminatlarımızı versinler yeter” ifadelerine yer verdi.

5 yıl MESKİ’ de temizlik görevlisi olarak çalışan Afife Türkkan ise “Biz asla 7-8 saat çalışmadık. Daha fazla çalıştık. Erkeklerin yaptığı işleri de bize yaptırdılar.  Hiçbir işten gocunmadan işimi en doğru şekilde yapmaya çalıştım. Performans düşüklüğü sebebiyle bizi işten çıkardılar. Sağlık olsun ama benden daha mağdur arkadaşlarımda var. Ben onlara daha çok üzülüyorum. İşe geri dönmeyi asla düşünmüyorum. Bizim tazminatımızı versinler” dedi.