ABİDİN YAĞMUR
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu bileşenleri, Davultepe’deki narenciye alanlarının, sanayi sitesi projesi için heba edilmesine karşı çıktı. Meslek odalarının açıklamasında, Davultepe’nin yanı sıra Bekirde’deki verimli tarım alanlarının da yapılaşma riski altında olduğu vurgulandı ve imar planlarında değişikliğe gidilmesi talebi dile getirildi.
Davultepe’de 360 dönümlük narenciye alanının sanayi sitesi projesi için yapılaşmaya açılmasını öngören imar planı düzenlenmelerine Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu bileşenleri de karşı çıktı.
Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi önünde yapılan basın açıklamasında TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar, “Temel prensibimiz tarım alanlarının korunması, sağlıklı, sürdürülebilir kentler yaratılmasıdır. Sadece Davultepe’de değil Bekirde’de de narenciye alanlarının korunması gerekiyor” dedi.
Davultepe’deki tarım alanlarının imara açılması sürecini takip eden isimlerden biri olan Şehir Plancıları Odası Temsilcisi Uğur İnce de, “Bu konu 2018 yılından beri gündemimizde. Çekincelerimizi yazılı olarak ilgili kurumlara ilettik. 2021 yılına geldiğimizde kaygılarımızın ne kadar haklı olduğunu gördük” dedi.
ŞEHİR PLANCILARI BEKİRDE’YE DİKKAT ÇEKTİ
Kapatılan Davultepe Belediyesi’nin 2002 yılında tarım alanlarını konut alanları için imara açmaya çalıştığını hatırlatan İnce, “Mezitli Belediyesi’ne bağlandıktan sonra 25 binlik plan yapılıyor ve bu bölge tamamen tarım alanı olarak işaretleniyor. 2013 yılına kadar bu bölge tamamen tarım alanı. 2013 yılında nükleer santral için alelacele Çevre Düzeni Planı hazırlandı. Bu planda geçmişe dönük imar hakları verildi. 2017 yılında Çevre Düzeni Planı yeniden yapıldı ve bu bölge Organize Tarım Bölgesi ilan edildi. 2019 yılında Mezitli Küçük Sanayi Sitesi’nin taşınması gündeme geldi. Kooperatif iki üç tane girişimde bulunuldu. Bunların hepsi tarım alanıydı. Daha sonra Organize Tarım Bölgelerinin bir kısmında sanayi alanı verilmesi gündeme geldi. Buranın 6-7 katı büyüklüğünde narenciye alanları Bekirde’de depolama alanı olarak işaretlendi. Bu da yanlış bir karardır” dedi.
ÇMO: TOPRAĞA VE SUYA ZARAR VERMEDEN YAPILMALI
Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can da “Küçük ve büyük sanayi siteleri yerleri belirlenirken kentteki tüm aktörlerin sürece katılması ve çevreye, toprağa, suya zarar vermeyecek şekilde sanayi tesislerinin yapılması gerekir. Mersin’de 4800 civarında sanayi esnafı var ve bunların yüzde 80’i cadde ve sokaklarda, apartman altlarında. Bunların sanayi sitelerine taşınması çevreye, toprağa, suya zarar vermeyecek şekilde, tarım dışı bölgelerde yapılması son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.
ZMO: TOPRAKLARI GÖZÜMÜZ GİBİ KORUMALIYIZ
Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Necmi Birim de, “Bu tür çalışmalar yapılırken yerel yöneticilerin meslek odalarının görüşünü alması hayati önemdedir. Bina yıkıldı mı yenisini yaparsınız. Ama tarım toprakları elden çıktı mı bir daha yenisini getiremezsiniz. Tarımın vazgeçilmesi olan topraklarımızı gözümüz gibi korumalıyız” dedi.
RAPORDA NELER VAR?
TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu, Davultepe özelinde, Mersin’deki tarım alanlarının yapılaşmaya açılması sorununa ilişkin bir rapor yayınladı. Raporun sonuç bölümünde şu ifadelere yer verildi:
“Kentimiz bir tarım kentidir ve 1 cm kalınlığında toprağın oluşumu yüzyılları alabiliyorsa üzerinde tarımsal faaliyet yapılan 1. Sınıf ve 2. Sınıf mutlak tarım arazileri her ne şart altında olursa olsun kesinlikle yapılaşmaya açılmamalıdır.
Rapora konu Davultepe bölgesi dışında Özellikle Bekirde bölgesinde yer alan 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planında lojistik bölge ve depolama alanı işaretli üzerinde narenciye bahçelerinin bulunduğu alanlar imar planlama sınırından çıkartılmalı ve tarım arazileri korunmalıdır.
Mezitli ilçesinde kurulması düşünülen küçük sanayi sitesi Mezitli ilçesi için vazgeçilmez bir yatırım ise mevcutta kullanılan sanayi sitesi göz önüne alınarak önerilecek alan büyüklüğünün gerçek anlamda ilçeye hizmet edecek ileriki süreçte özellikle tarım alanlarını tehdit edebilecek nüfus yükünü bölgeye getirmeyecek şekilde planlanmalıdır.
Ayrıca imar planlarında Organize Tarım Bölgesi olarak planlanan bölgenin ilerde yapılaşma riskini azaltmak için mevcut yapılaşma hakkı olan Emsal: 0,40 yapılaşma hakkının Emsal: 0,20 ve minimum parsel büyüklüğü 5000 metrekare olacak şekilde değiştirilerek hem bölgedeki insanların depolama ve paketleme tesisi ihtiyaçlarının karşılanması hem de tarım arazilerinin korunması sağlanmalıdır.
Kentimizde şu anki mevcut planlarda yer alan ve üzerinde 1. sınıf dikili tarım alanlarının bulunduğu lojistik bölgeler, depolama alanları ve küçük sanayi siteleri ve hatta kent merkezinde kalan ve gelecekte kentsel kullanım alanları içerisinde yer alan hurdacılar sitesi, eski sanayi sitesi ve benzer alanların kent dışarısında ulaşım bağlantıları güçlü ve alanlara taşınmasının zemini hazırlanmalıdır.
TMMOB Mersin İl koordinasyon kurulu olarak İlçelerde yapılması düşünülen 50-80 ha ve üzeri sanayi alanları, depolama alanları, lojistik bölge vb. Büyük alan kullanımı gerektiren sanayi amaçlı yerleşimlerin mevcut durumda; 1/100000 ölçekli çevre düzeni planında ve 1/5000 ölçekli Nazım imar planında Şehir Hastanesi ile otoyol arasında kuzey kısımda kalan mevcut durumda kentsel yerleşik alan içerisinde bulunan ancak daha önceki iptal edilen çevre düzeni planlarında sanayi koridoru olarak planlanmış ve 2017 yılında Tarım Ve Orman Bakanlığı Toprak Reformu Genel Müdürlüğü tarafından verilen tarım dışı kullanım kararı ile tarımsal bütünlüğü bozulmuş tarım arazilerinin bulunduğu alanda yer alan bölgede planlanması gerektiğini düşünmekteyiz. Söz konusu bölge gerek otoyol ulaşım bağlantısı ile gerek toprak yapısı ile hem otoyol hem de 151. Cadde ile bağlantılı konumda olan alanlara kentimizin büyük alan kullanımı gerektiren ve sanayi faaliyetlerinin çağdaş düzeyde yapılabileceği sanayi siteleri, lojistik bölgeler ve kısmen depolama alanlarının bu bölgede planlanması gerektiğini düşünmekteyiz.”