Eksik ÇED raporu mahkemeden döndü | Güney Gazetesi Mersin

Eksik ÇED raporu mahkemeden döndü

Tarsus’ta Karabucak ormanları ile yerleşim alanları arasında kurulması planlanan Biyokütle Termik Santrali projesinin ÇED raporu mahkemeye takıldı. Mersin 1. İdare Mahkemesi ÇED raporu hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Eksik ÇED raporu mahkemeden döndü


ABİDİN YAĞMUR

 

Tarsusluların yaklaşık 2 yıldır mücadele ettiği Biyokütle Termik Santrali projesine karşı açılan davada, çevrecileri umutlandıran bir karar çıktı.

Avukat Yeşim Dağgeçen’in açtığı davayı değerlendiren Mersin 1. İdare Mahkemesi, projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun durdurulmasına karar verdi.

Mahkeme kararında, santralin ÇED raporunda santralin hava kirliliği, toprak kirliliği gibi riskleri konusunda açıklayıcı ve ikna edici bilgilere yer verilmediği, ÇED raporunun bu anlamıyla teknik olarak eksik olduğu vurgulandı.

Karabucak Çevre İnisiyatifi kararın ardından yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 2 yıldır Biyokütle Termik Santraline karşı yürüttüğümüz haklı mücadelenin hukuki  kazanımını kamuoyu ile paylaşıyoruz. Biçer Enerji Üretim İnşaat A. Ş tarafından Karabucak Mevkiinde yapılması planlanan “Biyokütle Atıkların Yakılmasına Dayalı Enerji Üretim Santrali”ne dair ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) raporuna yaptığımız tüm itirazlara rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından olumlu rapor verilmesi üzerine, ÇED raporunun iptali için açtığımız davada Mersin 1. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir.  Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı hem Tarsus Halkı açısından, hem de Türkiye’nin dört bir yanında ekoloji mücadelesi verenler açısından çok olumlu bir karardır. Pek çok şehirde yapılması planlanan termik santrallere karşı yürütülen mücadeleler açısından örnek teşkil etmektedir. Bu karar kuşkusuz 2 yıldır sürdürdüğümüz mücadelenin sonucudur” denildi.

Platform açıklamasında, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının, bu tesisin doğaya ve halk sağlığına vereceği zararlar konusundaki endişeleri haklı çıkardığı da vurgulandı.

Açıklamada, “Tavuk altı pisliklerin yakılması ile enerji elde edilecek bu termik santral salgın hastalık, hava kirliliği, kanser, koku gibi ciddi riskler barındırmaktadır. Böyle bir projenin halk yararına olmadığı açıktır. Tarım alanları, su kaynakları, bölgedeki canlı türleri ve Tarsus halkının geleceği bir şirketin çıkarlarına feda edilemez. Ne Tarsus’ta ne de başka bir yerde doğayı ve insan sağlığını tehdit eden termik santralleri istemiyoruz. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı olumlu ve umut vericidir. Ancak mücadelemiz henüz sonuçlanmamıştır. Hukuki süreç devam etmektedir. Proje iptal edilene kadar mücadeleye devam edeceğiz.  Sürecin en başından itibaren ekolojik yıkım projesine karşı birlikte hareket ettiğimiz Avukat Yeşim Dağgeçen’e, tesisin yapılması planlanan araziyi kamulaştıran Tarsus Belediyesine ve bu süreçte yanımızda olan tüm dostlarımıza teşekkür ederiz.  Tarsus’ta, Mersin’de, Türkiye’nin her yerinde doğayı ve yaşamı yok eden her türlü rant projesine hayır” ifadeleri kullanıldı.