Eğitim-İş Kadınlar Günü’nü kutladı | Güney Gazetesi Mersin

Eğitim-İş Kadınlar Günü’nü kutladı

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-İş) Mersin Şubesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşma yapan Şube Başkanı Nesime Aslan, “Kadın-erkek eşitliği, sadece kadınların sorunu değil, uygarlaşmada bir eşiktir. Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, yaşasın Cumhuriyetimiz ve Cumhuriyet devrimlerimizin adı olan kadınlarımız” dedi.

Eğitim-İş Kadınlar Günü’nü kutladı


ZELİHA ÖZİPEK

 

Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Nesime Aslan, 8 Mart’ın kapitalizme, sömürüye, gericiliğe, baskı ve şiddete karşı duran dünya emekçi kadınlarının günü olduğunu ifade etti.

Aslan, “8 Mart, 164 yıldır kadınların erkek egemen sisteme ve kadınları eve mahkûm eden anlayışa karşı kadınların birlik ve mücadele günüdür. Türkiye’ de kadınlar, ev içinde emeği yok görülen, çalışma hayatında ayrımcılığa maruz kalan, toplumsal gericilikle kuşatılan, her gün cinayetlere kurban giden bu karanlık sistem içerisinde yurttaş olabilmenin mücadelesini vermektedir. Kadın sömürüsü elbette daha önce de vardı. Fakat bu sömürünün boyutu AKP iktidarı ile perçinleşmiş, kadın sadece evinde kalan ve itaat eden bir nesne olarak gösterilmiştir. Kadınların gülmesini ahlaksızlık sayan, en kutsal vazifeyi evinde eşine bakmakla eş değer gören AKP’nin gerici zihniyeti, kadınların sömürülmesinde ve katledilmesinde birinci dereceden sorumludur. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında 66 kadın cinayetlere kurban gitmişken, ardan geçen 19 yılda katledilen kadın sayısı 8 bine dayanmıştır” dedi.

 

“EKONOMİK KRİZ EN ÇOK KADINLARI ETKİLEDİ”

Aslan, ekonomik krizin en çok kadınları etkilediğini ve kadın istihdamının yüzde 10 civarında azaldığını dile getirdi. Aslan, “10 milyondan fazla kadın ev işleri nedeniyle kendi ekonomik bağımsızlıklarından dışlanmış, pandemi sürecinde de çalışan kadınların sömürüsü hem ev işlerinde hem iş hayatında olmak üzere iki kat artmıştır. Kadınlar iş hayatında da sürekli ayrımcılığa maruz kalmış, aynı işi yapmalarına rağmen kadınlar erkeklerden yüzde 31,4 daha az gelir elde etmiştir. Ücretlerde toplumsal cinsiyet eşitsizliği artarken, 2006 yılında yüzde 12 olan eşitsizlik 2020'de yüzde 20,7'ye yükselmiştir. Kısacası AKP iktidarında kadınlar çalışma hayatında daha fazla sömürülmüş, daha fazla baskıya maruz kalmıştır. Kadın-Erkek ayrımcılığının en kesin çözümü olan eğitim de ne yazık ki AKP iktidarında bu problemin kanıksatılma laboratuvarı yapılmıştır. Kız çocuklarının okuma oranı hala istenen seviyeye gelmemiştir. Bugün kız çocukları 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte örgün eğitim dışına itilmiş ve çocuk gelin, çocuk işçi sayısında artış yaşanmıştır. TÜİK’ in verilerine göre 15-19 yaşları arasında bulunan her dört kız çocuğundan biri ne okulda ne de işte bulunmaktadır. Bu oran erkek çocuklar arasında 10’da birdir” dedi.

 

“CUMHURİYET DEVRİMLERİ, KADIN ERKEK EŞİTLİĞİNİN ADIDIR”

Yaşasın Cumhuriyetimiz ve Cumhuriyet devrimlerimizin adı olan kadınlarımız diyen Aslan, “Kadın-erkek eşitliği, sadece kadınların sorunu değil, uygarlaşmada bir eşiktir. Kız çocuklarının okumalarına ayrıca önem veren, onları sosyal hayata katan, onlara dünya ülkelerinin birçoğundan önce seçme ve seçilme hakkı vererek eşit bireyler olduğunu ilan eden Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarının kurduğu Cumhuriyete yakışmayan tabloyu değiştirmek, Cumhuriyet devrimlerini rotası kabul eden her yurttaşın görevidir. Cumhuriyet Devrimleri, kadın erkek eşitliğinin adıdır. Cumhuriyet Devrimleri, kadınların ülkemiz de ekonomik ve toplumsal olarak var olmasının adıdır. Cumhuriyet Devrimleri, kadınların köle olarak görülmesine karşı eşit bir birey ve yurttaş olmasının adıdır. Cumhuriyet Devrimleri, kadınları hor gören gerici zihniyete karşı laik yaşamın adıdır. Cumhuriyet Devrimleri, kadınlarımızın katledilmesine, sömürülmesine karşı adaletin ve demokrasinin adıdır. Sömürüye ve baskıya, iş cinayetlerinde katledilmeye, cinsel şiddete ve ayrımcılığa, gerici kuşatmalara karşı Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Yaşasın Cumhuriyetimiz ve Cumhuriyet Devrimlerimizin adı olan Kadınlarımız” dedi.

 

EMEKÇİ KADIN FOTOĞRAFLARI SERGİLENECEK

 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Eğitim İş Mersin Şubesi’nde Ayşe Bilge Us’un çalışan kadınlar temalı fotoğrafları 12 Mart tarihine kadar sergilenecek. Aynı zamanda Eğitim-İş üyesi olan Us, sergiyle ilgili “Dünya Kadınlar Günü’nün anlam ve önemine uygun olması açısından emekçi kadınlarımızın fotoğraflarını sendikamız bünyesinde sergilemek için buraya getirdik” ifadelere yer verdi.