ABİDİN YAĞMUR
Mezitli ve Yenişehir ilçeleri arasında kalan Kale köyünde hazineye ait 260 bin metrekarelik alanın TOKİ tarafından yapılaşmaya açılmak istenmesi yörede neredeyse yarım asırdır narenciye üretimi yapan yurttaşların tepkisine neden oldu. Belediye meclisi üyeleriyle birlikte narenciye bahçelerini gezen yurttaşlar, bahçelerini 1980’lerde kurduklarını, 1990 yılından beri hazineye kira bedelini ödediklerini belirterek “Biz burada tarım yapmaya devam etmek istiyoruz” dedi. CHP Mersin Büyükleşehir Belediye Meclisi üyesi Abdurahman Yıldız, TOKİ’nin bölgeyi konut yapılaşmasına açabileceğini ileri sürerek “Sabahtan akşama kadar millilik, yerlilik diyenler, akşamdan sabaha kadar yerli ve milli olan ne varsa yok etmeye çalışıyorlar” dedi.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın, Mezitli ile Yenişehir ilçeleri arasında kalan Kale köyündeki 260 bin metrekarelik narenciye ekili hazine arazisini yapılaşmaya açmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle imar planı değişikliğine gittiğini Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer meclis toplantısında dile getirmiş ve belediyelerin bu süreçte dışlanmasına tepki göstermişti.
TOKİ’nin yapılaşmaya açmak istediği hazine arazisi üzerinde 1980 yılından beri narenciye üretimi yapan, 1990 yılından beri maliyeye kiralarını ödeyen çiftçiler bahçelerinin başına ne geleceğini henüz tam olarak bilemiyor.
KÖYLÜLER ENDİŞEYLE BEKLİYOR
Yörede TOKİ’nin tabelaları asılmış, köylülere TOKİ’nin bu bölgede çalışma yapacağı bildirilmiş ama henüz TOKİ’nin nasıl bir proje yapacağından kimsenin haberi yok. Köyde tam bir belirsizlik ve endişe hakim.
CHP’li Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri Abdurahman Yıldız, Özgür Emire Haşim Tuluk ve Ali Doğaner Kale köyüne giderek yöre üreticileriyle görüştüler.
Yörede uzun yıllardır çiftçilik yapan, çocuklarını bahçelerden kazandığı gelirle büyüyüp okutan yaşlı bir kadın tepkisini “Buralarda beton olursa, bu portakallar, bu zeytinler olmazsa insanlar ne yiyip içecek? Bu bahçelerde giderse beton mu kemireceğiz” sözleriyle dile getirdi.
“MÜLKİYETİN KİMDE OLDUĞU ÖNEMLİ DEĞİL. ÖNEMLİ OLAN AĞAÇLAR”
Köydeki incelemeleriyle ilgili gazetemize bilgi veren Abdurahman Yıldız, “Kale köyünde hazinenin 260 dönümlük arazisi var. Burayı senelerdir köylüler kullanıyor, üzerinde narenciye bahçesi var. Burada tarım yapan köylüler endişeli, belirsizlik içinde. Birincisi TOKİ gelip tabela dikmiş ama ne yapacağını köylüler bilmiyor. İkincisi mülkiyet sorunu var. Hazine arazisi olduğu için köylülere işgalci diyorlar ama benim açımdan mülkiyetin kimde olduğu önemli değil. Önemli olan o bölgedeki narenciye ağaçlarının korunmasıdır” dedi.
“BU ALANI BETONLAŞTIRMAK BU ŞEHRE İHANET OLUR”
TOKİ’nin söz konusu arazi üzerinde ne yapacağını henüz açıklamadığını kaydeden Yıldız, “Alanın manzarası güzel. Apartmanlar da tarım alanlarının sınırına kadar gelmiş. Büyük ihtimalle konut yapmak isteyecekler. Sabahtan akşama kadar millilik, yerlilik diyenler, akşamdan sabaha kadar yerli ve milli olan ne varsa yok etmeye çalışıyorlar. Bunun tek bir tanımı var da ülkeye ihanettir. Zaten çok kısıtlı tarım alanları olan bir ülkeyiz. Var olanı da betona boğmak yanlışında ısrar edilmemeli. Yöredeki insanlar 1980’ler bu hazine arazisinde bahçe yapmışlar. 1900’dan beri de oldukça yüksek kira bedeliyle kullanıyorlar. “Biz burada tarım yapmaya devam etmek istiyoruz” diyorlar. Şehre bu kadar yakın, bu kadar yeşil bir alanın betonlaşma için yok edilmesi bu şehre ihanet olur” ifadelerini kullandı.