“Hammadde arzında artış bekliyoruz” | Güney Gazetesi Mersin

“Hammadde arzında artış bekliyoruz”

MTSO 34 No’lu Ağaç ve Orman Ürünleri Meslek Komitesi Meclis Üyeleri, iyi bir yılı geride bıraktıklarını belirtip, sektörün daha da gelişebilmesi adına hem hammadde miktarının artırılması hem de sektörel sanayi siteleri kurulmasını istiyor.

“Hammadde arzında artış bekliyoruz”


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 34 No’lu Ağaç ve Orman Ürünleri Meslek Komitesi Meclis Üyeleri Sabri Tekli ve Alpay Seyhan, sektörde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Hammadde arzının yetersizliğinden, sektörde sigortalama konusunda yaşanan sorunlara, kalifiye elaman bulmanın zorluğundan sektörel sanayi sitelerinin kurulması gerekliliğine kadar birçok konuyu ele alan Meclis Üyeleri ardından çözüm önerilerini sundu. Pandeminin sektöre yansımalarını da değerlendiren Meclis Üyeleri, bu süreçte artan dış ticarete paralel ambalaja talebin de artması nedeniyle sektörel bir sıkıntı yaşanmadığına dikkat çekti. Ahşap atıklarının değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması yönündeki çalışmalara ağırlık verilmesi gerekliliği de ele alınan konular arasında yer aldı.

 

TEKLİ: “SEKTÖREL SANAYİ SİTELERİ MUTLAKA OLUŞTURULMALI”

34 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Yaren Orman Ürünleri Genel Müdürü Sabri Tekli, pandemi sürecinde üretimin durmadığını söyledi. Diğer tüm sektörler gibi ahşap sektörünün de üretmeye devam ettiğini, dış ticaretten inşaata talep edilen her sektöre hizmet verildiğini kaydeden Tekli, bu üretimlerin artarak devam etmesi için sektörel sanayi sitelerine duyulan ihtiyacı hatırlattı. Apartman altında faaliyetlerini sürdüren atölyelerin Mersin’e yakışmadığını vurgulayan Tekli, “Aslında Mersin’de arazi bolluğu var ama kullanım şekli hatalı olunca yer bulmak zorlaşıyor. Belediyelerin uzlaşı içinde kentsel dönüşümü sağlayıp sektörel sanayi sitelerini birlikte planlamasını bekliyoruz” dedi. Birçok sektörde olduğu gibi kerestecilerin de bir arada olmasından büyük kazanç elde edileceğini kaydeden Tekli, “Sektörel sanayi sitesi oluşturabilmek adına fırsat kolluyorum. Bu amaca uygun araziyi, yapıyı meslektaşlarıma kazandırabilirsem mesleğimde büyük bir başarı elde etmiş olacağım” dedi.

Pandemi sürecinde özellikle Avrupa’da üretimin durması nedeniyle Türkiye’de ve beraberinde Mersin’de dış ticaretin hareketlendiğini dile getiren Tekli, gelişen dış ticaretin ambalaj ve palet talebini de artırdığını, bu nedenle iyi bir yılı geride bıraktıklarını söyledi. Talep artmasına rağmen kalifiye eleman bulma konusunda sıkıntı yaşamaları nedeniyle talebe yetişmekte zorlandıklarını da kaydeden Tekli, mesleki eğitimlere ağırlık verilmesinin önemine değindi. Tehlikeli bir iş grubunda faaliyet gösterdiklerini hatırlatan Tekli, ağacın kesilmesinden son ürüne dönüşmesine kadar geçen sürecin tamamında donanımlı, eğitimli kişilerin çalışmasının önemini vurguladı.

Konuşmasının sonunda sektörün sigorta konusundaki sıkıntılarına değinen Tekli şunları söyledi:

“Sigorta konusunda halen bir uzlaşma yok. Sigortacılığın Türkiye’de tam olarak oturduğuna inanmıyorum. Sektörümüz riskli grupta gösterilip sigortadan muaf tutuluyor ama diğer taraftan kağıt fabrikaları ya da petrol şirketleri riskli görülmeyerek sigortalanıyor. Benim firmamın karşısında iki tane itfaiye olmasına rağmen ben dahi sigorta kapsamı dışında tutuluyorum. Bunu anlamak mümkün değil.” (Haber Merkezi)