ABİDİN YAĞMUR
DİSK Genel-İş Sendikası, Akdeniz Belediyesi’nde çalışan 3 kadının, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğine katıldıkları için temizlik işlerine verildiği iddiasını gündeme getirmişti.
O kadınlardan biri olan Fatma Kılıç’ın, “7 aylık bebeğim var. Sabah 6.30’da işe başlayamam” dediğinde Akdeniz Belediyesi şirketinin müdürü tarafından “Doğurmasaydın, Doğururken belediyeye mi sordun? Madem doğurdun, otur evinde bak” şeklindeki sözlerle hakaret ve psikolojik şiddete uğradığı bizzat Fatma Kılıç tarafından gündeme getirilmişti.
Mersin Kadın Platformu, Mersin kamuoyu vicdanını yaralayan bu iddiayla ilgili bir açıklama yaptı ve Akdeniz Belediyesi’ni kadınlardan özür dilemeye çağırdı.
Platform adına açıklama yapan Canan Yüce, “8 Mart'tan 3 gün sonra, bizlerle birlikte alanda olan Akdeniz belediyesi çalışanı 3 arkadaşımızın yerlerinin aniden değiştirildiğini ve sürgün edildiklerini öğrendik. Arkadaşlarımız dilekçe ile buna itiraz ettiklerinde ise Akdeniz Belediyesi Personel A.Ş. müdürü ve Çevre Koruma ve Kontrol müdürü tarafından çağırılarak, "Kabul ediyor musunuz, etmiyor musunuz?" gibi diyaloğa açık olmayan bir şekilde bu görevleri yapmaya zorlanmışlardır” dedi.
“PERVASIZCA BİR TAVIR”
Kadınlardan Fatma Kılıç’ın 7 aylık bebeği olduğunu, halen sabah saatlerinde süt izni hakkını kullandığını, bu nedenle erken saatlerde işe gidemeyeceğini belirtmesi üzerine amirleri tarafından psikolojik baskı ve hakarete uğradığını iddia eden Canan Yüce “Buna cevap olarak birim amirinden "Doğurmasaydın, Doğururken belediyeye mi sordun? Madem doğurdun, otur evinde bak!" gibi cinsiyetçi ve kadınların kazanılmış haklarına saldırı niteliğinde bir yanıt almış ve iş tanımının yeniden düzenlenmesi bu pervasız tavırla reddedilmiştir” ifadelerini kullandı.
“CİNSİYETÇİ TAVIRDAN VAZGEÇİN”
Akdeniz Belediyesi’nde kadın çalışanlara sosyal medya kullanıp kullanmadıklarının sorulduğunu, bu sorguları sistemli bir mobbingin parçası olarak gördüklerini ifade eden Canan Yüce sözlerini şöyle sürdürdü:
“Akdeniz Belediyesi'ni acilen bu yanlışından dönmeye çağırıyoruz. Akdeniz Belediyesi’ni cinsiyetçi, kadın düşmanı tavrından dolayı kınıyor, İstanbul Sözleşmesi’nden doğan yükümlülüklerini hatırlatıyoruz. Yaşamlarını savunan kadınlara mobbing uygulamak yerine, İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayın ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak, kadına yönelik şiddeti önleyecek politikalar geliştirmek için uğraşın. Mobbing yasalara göre suçtur, suç işlemekten vazgeçin ve derhal kadınlardan özür dileyin. Bizler yaşam hakkımız için, özgürlük için, eşitlik için kurduğumuz dayanışmadan ve mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Akdeniz Belediyesi’nde çalışan kadın arkadaşlarımızın yanındayız. Hepimiz oradaydık. Ne mücadelemizden, ne 8 Mart’tan ne de birbirimizden vazgeçmeyeceğiz. Bu hukuksuzluk son bulana kadar birlikte mücadele edeceğiz.”