“Mersin’de işsizlik rakamları resmi rakamların çok üzerinde” | Güney Gazetesi Mersin

“Mersin’de işsizlik rakamları resmi rakamların çok üzerinde”

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, “Mersin, resmi rakamların gösterdiğinden çok daha yoğun işsizlik oranıyla karşıyadır. Özellikle Covid-19 salgını ile birlikte yüzlerce işyeri kapanmış, esnaf kredi borçları ile giderlerini karşılayamamıştır. Yurttaşın da artan enflasyon ile birlikte alım gücü düşmüş, geçimsizlik ve yoksulluk had safhaya ulaşmıştır” dedi.

“Mersin’de işsizlik rakamları resmi rakamların çok üzerinde”


ZELİHA ÖZİPEK

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Mersin’deki işsizlik ve yoksulluğun araştırılması, çözüm yolları geliştirilmesi için TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi.

Kurtulan, önergesinin gerekçeler kısmında, partisinin İş ve Aş Buluşmaları kapsamında Mersin’de edindikleri izlenimleri paylaştı.

Mersin’in iktidarın ekonomik politikalarından etkilendiğini, bir zamanlar tarım ve limanıyla anılan kentin bugün işsizlik, geçimsizlik ile gündeme gelir olduğunu ifade eden Kurtulan, Türkiye genelinde işsizlik oranı yüzde 13,2 olarak açıklanırken bu oranın Mersin ve Adana illerini kapsayan TR62 bölgesinde yüzde 11,9 olarak açıklandığına, Türkiye geneli tarım dışı işsizlik oranı yüzde 15,3 iken TR62 bölgesinde yüzde 16,0 olduğuna dikkat çekti.

 

“SERBEST BÖLGEDE EMEK SÖMÜRÜSÜ DEVAM EDİYOR”

Kurtulan, “Mersin’de gerek tarımda gerekse de diğer sektörlerde çalışan kadınlar başta olmak üzere, özellikle Serbest Bölge’de kayıtlı/kayıt dışı çalıştırılan yetişkin ve çocuk işçiler emek sömürüsüne maruz bırakılmakta, işçilerin özlük hakları gasp edilmektedir. Meslek örgütlerinin gözlemleri Serbest bölgede çalışanların 9-65 yaşları arasında olduğunu göstermekte, büyük bir kısmı kayıt dışı çalıştırılan bu işçilerin kayıtlı çalışanları da işyerlerine resmi olarak “girdi-çıktı” işlemi yapılarak tazminatlar başta olmak üzere özlük haklarından faydalanmaları engellenmektedir” dedi.

 

“KADINLAR GÜNLÜK 50 LİRAYA ÇALIŞIYOR”

Mersin’de taşeron işçilerin sorunlarının da gittikçe arttığını, sendika üyesi olmaları engellenen taşeron işçilerin asıl işçilerle eşit muamele görmediklerini, öğle yemeği haklarının bile olmadığını ifade eden Kurtulan şunları söyledi:

“Mersin, resmi rakamların gösterdiğinden çok daha yoğun işsizlik oranıyla karşıyadır. Özellikle covid-19 salgını ile birlikte yüzlerce işyeri kapanmış, esnaf kredi borçları ile giderlerini karşılayamamıştır. Yurttaşın da artan enflasyon ile birlikte alım gücü düşmüş, geçimsizlik ve yoksulluk had safhaya ulaşmıştır. Tarım işçiliği ve tarım ürünlerini paketleme işçiliğinin yoğun olduğu Mersin’de kadın emekçiler günde ortalama 50 TL yevmiyeyle çalışmaktadır. Pandemi tedbirlerinin dahi alınmadığı koşullarda çalışmak zorunda kalan kadınlar hem kayıt dışı hem de güvencesiz çalışmanın ağır koşullarına maruz bırakılmaktadır. Mersin’in de içinde bulunduğu TR62 bölgesinde genç işsizliği toplamda Türkiye ortalamasının altında görünse de genç kadın işsizliği bakımından Türkiye ortalamasının üzerindedir. Genç nüfus günübirlik, sosyal güvencesiz işlere yönelmektedir. Özellikle ekonomik kriz ve pandemi ile birlikte işten çıkarmalar ve maaş düşürmelerinde artış yaşanmış, maaş ödemelerinde aksamalar meydana gelmiştir. Mersin mülteciler için de kayıt dışı çalışmanın yoğun olduğu illerden biridir. Özellikle sokaklarda, hizmet sektöründe çalışan çocukların %80’i Suriyeli mülteci çocuklardan oluşmaktadır. Mülteci çocuklar sadece sokaklarda değil, ürün paketleme işletmelerinde, tekstil atölyelerinde düşük ücretler karşılığında saatlerce kayıt dışı çalıştırılmakta emekleri ve bedenleri sömürülmekte, eğitim olanaklarından yoksun kalmakta, fiziksel, ruhsal gelişimleri engellenmektedir. Yukarıda sıralanan sorun alanları Mersin halkının en yoğun şikâyet ettiği alanlardandır. Mersin halkının işsizlik, geçimsizlik ve kötü çalışma koşullarından dolayı yaşadığı sorunların incelenmesi ve Mersin’in ekonomik sorunlarının tespit edilerek bu sorunların giderilmesi yönünde çalışmalar yapılması elzemdir.”