“Tekrar kapanmaya tahammülümüz yok” | Güney Gazetesi Mersin

“Tekrar kapanmaya tahammülümüz yok”

“Tekrar kapanmaya tahammülümüz yok”


 

ZELİHA ÖZİPEK

 

Türkiye’de koronavirüs vaka oranlarının azaldığı nadir şehirlerden bir tanesi olan Mersin’de esnaflar her ihtimale karşı “Tekrardan kapanmaya tahammülümüz yok” diye açıklamalarda bulunuyor. Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer konuyla ilgili “Türkiye genelinde artan vakalar esnafımızın endişeye kapılmasına neden oldu. Mersin’de vakalar düşüyor ama biz her ihtimale karşı tekrardan kapanmaya tahammülümüz yoktur diyoruz” dedi.

Koronavirüs tedbirlerinin kısmen gevşetilmesiyle birlikte kafe, restoran, pastane ve lokanta gibi işletmeler yüz 50 kapasite ile çalışmaya başladı fakat Türkiye genelinde artan vaka oranları esnafı endişelendirmeye başladı.

Türkiye genelinin aksine Mersin’de vakalar düşüşte olduğunu gösteren tablolar herkesi mutlu ederken esnaflar her ihtimale karşı “Tekrardan kapanmaya kesinlikle tahammülümüz” yoktur diyerek her ihtimale karşı açıklamalarda bulunuyor. Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, esnafın bu süreçte ekonomik ve ruh sağlığı açısından büyük bedeller ödediğini dile getirdi. Dinçer. “Geçen sene mart ayından bu zamana kadar esnaflar büyük sıkıntı içerisinde. Bu kısıtlamaların tamamı küçük esnaflardan başladı. Hal böyle olunca esnaf geçen mart ayından bu tarafa ekonomik ve ruh sağlığı olarak bedel ödüyor. Bizim yeniden kapanmaya tahammülümüz yok” dedi.

Esnafları her ihtimale karşı uyarmaya devam ettiklerini dile getiren Dinçer, “Bakanlığımızın almış olduğu çerçevesinde esnaflarımızı her zaman uyarımız var. Büyük ölçüde de yaptığımız denetimlerle kurallarımızı her zaman kontrol ediyoruz. Sürekli teşkilat sahada. Esnafımız olağanca gücüyle uymaya çalışıyor. Bizim de vatandaşlarımızdan ricamız esnaf bu kadar bedel öderken, bu kadar kurallara uyarken, dışarıdaki vatandaşlarımızın da maske, mesafe, sağlık kurallarına uymalarını tavsiye ediyoruz. Bizlere de yardımcı olsunlar. Yazıktır, günahtır bize” dedi.

 

“VATANDAŞLAR BİZİ DE DÜŞÜNEREK HAREKET ETSİN”

 

Esnafımızın bir senedir iş yerleri kapalı ve büyük çoğunluğunun da başka bir yerden gelirleri yok diyen Dinçer, “Böyle olunca hem ekonomimizi ayakta tutmamız lazım hem de sağlığımızı ayakta tutmamız lazım” dedi.  Esnafın dayanacak gücünün artık kalmadığını söyleyen Dinçer, “Ödemeleri hep birikti bir senedir. Kiraları duruyor, üstündeki sosyal güvenlik yükleri duruyor, vergileri duruyor. Hiçbir yerde bir şekilde esnafımız ödeme yapamıyor. Kamu kurumlarını bir tarafa bırakın daha geçen sene sezona hazırlık diye aldıkları ürünlerinin bir çoğunluğunun ödemeleri duruyor. Böyle olunca halkımızın da esnaflara yardımcı olması lazım. Onların da en azından kurallara uyması lazım. Eğer yeniden bir kapama olursa emin olun birçok esnafımız ayağa kalkamaz. O yüzden esnafımızı ayakta tutmak, ekonomimizi ayakta tutmak, en azından bu kadar işsizliği bir nebze azaltmak bakımından özellikle esnaf sanatkarımızın kepenklerinin açık olması lazım. Açık olacak ki biz istihdam yaratacağız, hizmet yaratacağız, üretim yaratacağız ve bu sayede hem insanlar evlerine ekmek götürebilecek, çoluk çocuğuna bakabilecek hem biz yükümlülüklerimizin bir nebze olsun üstesinden gelebileceğiz. Zaten şu bir senenin açtığı yarayı bir 3-4 senede toparlayamayız. Bu bakımdan bu çok önemli. Biz esnafımızı bütün kurallara uyduruyoruz. Maskesiz, mesafesiz, her sekiz m2 bir vatandaş olacak şekilde dizayn yapıyoruz. Vatandaşlarımızın da buna özen göstermesini sizler aracılığıyla rica ediyorum” dedi.

 

“SAAT 7 KISITLAMASININ DAHA İLERİ ALINMASI LAZIM”

 

Akşam 7’de kapatma zorunluluğunun daha ileri bir saate alınması tavsiyesinde bulunan Dinçer, “Şu an esnafı yüzde 50 kapasiteyle bile çalıştıramıyoruz ki. Özellikle lokantalarımızın, restoranlarımızın, kafelerimizin kapasitelerine baktığımızda 100 masa varsa şu anda 30 masa çalışıyor. Bunu da bir nebze olsun ayakta tutmaya çalışıyoruz. Tabi esnafın iş yapabilmesi için özellikle bu 7 kısıtlamasının biraz daha ileri alınması lazım. Örneğin mesai 5’te bitiyor, insanlar yemeğe gidiyor, 6 da vardığını düşün, 7’de kalkın gidin diyoruz. Bu da esnafın iş yapmasının önündeki büyük engellerden bir tanesi. Esnafımız şu büyük ölçüde sıkıntıda. Bakanlıkla çalışmalarımız devam ediyor ama bizim bu süreleri genişletebilmemiz için vatandaşlarımızın da en azından bu kurallara uyması gerekiyor” dedi.